Για τα 50 χρόνια ντίσκο στις εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη

Το παρακάτω κειμενο δίσταζα να το στείλω σήμερα, αν και το έχω ολοκληρώσει απ το πρωι της Κυριακής, δεδομένης της ιδιαιτερα θλιβερης κατάστασης, λόγω των πυρκαγιών στην Αττική! Ωστοσο … είπα τελικά να το στείλω, ευχομενη και αυτή τη φορά η πύρινη καταστροφική λαίλαπα να κατασβεστεί το συντομότερο και να διασφαλιστεί η προστασία  των πολιτών. 
…..

Μετά από ένα μεγαλο διάλειμμα απουσίας μου λόγω καλοκαιρινών μου διακοπών στην Ελλάδα  … επιστρέφω με διάφορα σχόλια μου μέσα από μια υπέροχη διάθεση, που εξακολουθούν να μου δημιουργούν τα ιδιαίτερα μουσικά αφιερώματα των εκπομπών σου Γιάννη … και φυσικά η εξ ίσου ενδιαφέρουσα μουσική επικαιρότητα. 

Ενώ για πολλούς ή τους περισσότερους, ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών,  για μένα αντιθετα είναι απαγορευτικός όσον αφορά τις καλοκαιρινές μου διακοπές ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ωστόσο κι εδώ που βρίσκομαι, απολαμβάνω ομορφες καλοκαιρινές στιγμές,  σε συνδυασμό με το άκουσμα των εξαιρετικών εκπομπών σου. Έχω ξαναπεί και γραψει αρκετες φορες, πως οι εκπομπές σου για μένα είναι επιμορφωτικές πέρα από ευχάριστες, γι αυτό  και όταν τις ακούω θέλω να ειμαι συγκεντρωμένη, απερίσπαστη και να κρατάω τις σημειώσεις μου, πράγμα που στην περίοδο των διακοπών μου κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό όσο κι αν αρχικά νόμιζα πως θα ίσχυε το αντίθετο λόγω του ότι βρισκόμουν στον ίδιο τόπο και χρόνο.

Μετά  απ τον συνήθη πρόλογο μου… θα ξεκινησω με το εξής σχόλιο. Πως το αφιέρωμα στη μουσικη Disco,  που επέλεξες για  ξεκίνημα  την πρώτη αυτή καλοκαιρινή βδομάδα του Αυγούστου ήταν για μένα μια υπέροχη έκπληξη … Είναι τοσο αναζωογονητικό  να αναβιώνουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτή την «ξεχασμένη» θεωρητικά εποχή!! Που μόνο ξεχασμένη φυσικά δεν είναι αφού τοσα πολλά μουσικά είδη και σχήματα που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια,  στηρίχθηκαν σ αυτήν και αποτέλεσε την εξέλιξη της dance, pop, electronic pop και  άλλων  ειδών  μουσικής που με πολύ ενδιαφέρον ακουμε να μας αναλύεις Γιάννη… και αντλούμε πραγματικά πολύ  σημαντικές πληροφορίες  μέσα απ τις όπως πάντα διδακτικές αναφορές σου και σχολιασμούς σου, που τόσο εγώ οσο και πολλοί πιστεύω από εμάς τους ακροατές, δεν γνωρίζουμε.

50 χρόνια Disco λοιπόν αυτό το καλοκαίρι του 2024  … εξ ου και το αφιέρωμα οπως μας ενημέρωσες! Μια ακόμα επανάσταση  σπουδαιων δημιουργών ενος ειδους μουσικης , που οσο κι αν κατακρίθηκε απ τους αντίπαλους της ροκ και όχι μόνο , δεν έσβησε ποτέ, έστω και μέσα από αλλες εξελικτικές μορφές της ! Γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον χορευτικό ρυθμό, χωρίς το beat να τον διαπερνα, σε όποιον άλλον χώρο μουσικης κι αν εντάσσεται, ιδιαιτερα πάνω στην εφηβεία και τη νιότη του! Αλλά και φυσικά και στα μετέπειτα πιο ώριμα χρόνια του!

Όπως αναφερεις και ολοι πιστεύω  συμφωνούμε, δεν είναι όλα τα τραγούδια αποδεκτά στη μουσικη Didco ή αξιόλογα, αλλά αυτό φυσικά συμβαινει σε ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ μουσικης. Και σε κάθε ειδος, ξεχωρίζουν αυτά που αποδεικνύονται  στη συνέχεια όχι μονο διαχρονικα αλλά  αποτελουν και θεμελιώδεις βάσεις της εξελιξης αυτών των ειδών… οπως σ συτη την περίπτωση,  η disco.

Ακούγοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία της και τις όπως πάντα ουσιαστικές αναλύσεις σου για το είδος  αυτό,  συνειδητοποιώ την βαθειά της αξία και την φοβερή επιρροή της στα μετέπειτα είδη μουσικής  που αναπτύχθηκαν και επικρατούν μεχρι σήμερα,  όπως άλλωστε ισχύει για κάθε είδος μουσικής που πρωτοστάτησε. Ποιος δεν ακουει μεχρι σήμερα ΚΑΙ στο ραδιόφωνο το
“I will survive”ή το “Never can say Goodbye” της εκπληκτικής  Gloria Gaynor, αλλά και το “Hot stuff” , το “Love to love you baby” της θεάς Donna Summer, ή τα σούπερ κομματια των Chic ή της Diana Ross? Και τοσα άλλα σπουδαία που μας θύμισες Γιάννη, μέσα απ το αφιέρωμα σου της πρωτης βδομαδας … και ενθουσιάστηκα!

Όταν δε άκουσα τα φοβερά ενδεικτικά τραγούδια  που μας παρουσίασες, να ηχογραφούν ολοι αυτοί οι κορυφαίοι της ροκ, οπως το “Miss you” οι Rolling Stones, το “Let’s Dance” και το “Gasoline” του Moroder ο David Bowie, ή  το “Da ya think I’m sexy” o Rod Stewart … τοτε συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί τότε… αλλά και τι εξακολουθει να συμβαινει μέχρι σήμερα, αφού υπάρχουν  αναρίθμητες ανάλογες ηχογραφήσεις τραγουδιστών ή τραγουδοποιών άλλων ειδών μουσικης βασισμένες στην μουσική disco …
Άκουσα και τα ανεπανάληπτα αποθεωτικά κομματια των λατρεμένων μου Bee Gees  απ το “Saturday night fever» και τοσα αλλα…

Όσοι  από εμάς δεν χορέψαμε disco πάνω στο ξεκίνημα αυτης της  μουσικης… στα μέσα των 70s σίγουρα χορέψαμε με πάθος  στις αρχες των 80s και αργότερα μέσα απ τα επομενα εναλλακτικά σχήματα της dance… και σήμερα electro pop. Το beat και ο χορευτικός ρυθμός είναι βασικά συστατικάτης ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου… και μέσα απ αυτά εκφραζόμαστε, λειτουργούμε, εκτονωνόμαστε. 

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσεις μια ολοκληρη μουσικη σχολή που θα επηρέαζει εποχές και εποχές… δεκαετίες και δεκαετίες…? Καθόλου! Γι αυτό ολοι όσοι τοσο εύκολα κατέκριναν ή και ακομα κατακρίνουν την πρωτοπορία και τη δημιουργία διαφόρων ειδών μουσικης οπως αυτή της Disco, βλέπουν  και κρίνουν μέσα από στερεότυπες  αντιλήψεις. …

Εγώ ενταγμένη απ την εφηβεία μου στο χώρο της κλασικής ροκ, και μετέπειτα alternate και progressive, το έχω ξαναπεί, αγάπησα παραλληλα και πολλά αλλά είδη μουσικης, από κλασική, όπερα,  jazz, R&B,  soul, country, new wave, pop, synth pop,  μεχρι και disco, dance και electro pop. Ψάχνω την καλή μουσική στο κάθε της ειδος και την αποδέχομαι.

Ανυπομονώ για το δεύτερο μερος του αφιερώματος από αύριο Δευτέρα, για να απολαυσω τονωτικές μουσικές της εποχής εκεινης της Disco, που μέσα στο καλοκαίρι, ειναι ο τι χρειαζόμαστε!

Θα επανέλθω με συμπληρωματικά  σχόλια μετά το τέλος και του δεύτερου αφιερώματος αλλά και με κάποιες προσωπικές μου εκτιμήσεις που ήθελα απ τις αρχες του καλοκαιριού να αναφέρω, για δυο ονόματα της εποχής μας, μια γυναίκα κι εναν άνδρα (η γυναίκα ειναι δεδομένη και ηδη πολύ ψηλά) τους οποίους θεωρώ εξαιρετικα ταλαντούχους και που θα ήθελα να τους δω να σπάνε τα μεχρι σημερα ρεκορ, οπως της Taylor Swift.

Μαρία Μενδρινού