Γιατί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν αγαπούν τη σύγχρονη μουσική;

Εμπνέουν: 10 τραγούδια για σύννεφα

Η επιστήμη προσπαθεί να δώσει τις δικές της εξηγήσεις για το φαινόμενο

Όλα έχουν να κάνουν με την έκθεση ενός ανθρώπου σε συγκεκριμένα μουσικά είδη, κάτι που δημιουργεί οικειότητα και άνεση με αυτά. Κάθε παλιά γενιά θεωρεί την καινούρια μουσική "θόρυβο", ωστόσο οι νεότερες γενιές δε δείχνουν αντιπάθεια προς παλιότερους ήχους, απλά προφανώς και δυσκολεύονται να ταυτιστούν μαζί τους. 

Οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το αισθητικό τους κριτήριο αλλάζει και μαζί με αυτό η σχέση τους με τη μουσική. Όπως είναι λογικό, οι νέοι και οι έφηβοι εκτίθενται σε περισσότερη μουσική, υποβάλλονται σε αυτήν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ικανότητα δε του εγκεφάλου να κάνει τις σχετικές διακρίσεις ανάμεσα σε ρυθμούς, συγχορδίες, στίχους κλπ, μικραίνει όσο περνάνε τα χρόνια. Κάτι που εξηγεί γιατί οι παλιότεροι θεωρούν πως η σύγχρονη μουσική ακούγεται "επίπεδη".

Σίγουρα το μουσικό κριτήριο είναι κάτι πολύ προσωπικό και υποκειμενικό. Ακόμα και αδέρφια που μεγαλώνουν μαζί, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Ωστόσο και καθώς περνούν τα χρόνια, το αγαπητό για κάποιον γίνεται παρωχημένο για κάποιον άλλον, το ακραίο για τον τρίτο είναι πολύ φυσιολογικό για τον τέταρτο. Αυτή είναι και η μαγεία της μουσικής, ουσιαστικά.