Δεν πρέπει να αγνοούμε τις συνέπειες της ζέστης, ειδικά στους ηλικιωμένους

Τις τελευταίες μέρες συχνές είναι οι ειδήσεις για ηλικιωμένους οι οποίοι υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους ξεκίνησαν πεζοπορίες σε δύσβατες περιοχές τις οποίες αγνοούσαν πριν και συχνά μάλιστα δεν είχαν μαζί τους ούτε νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι 112 και δεν θα σε ειδοποιήσουν όταν προκύψει πρόβλημα στον οργανισμό σου, ένα παραπάτημα σε χαλίκια ή μία σωστή εκτίμηση της ανωμαλίας που έχουν όλοι σχεδόν οι χωματόδρομοι και κυρίως τα μονοπάτια μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Χάνεις τον δρόμο σου και ενώ υπολόγιζες ότι θα γυρίσεις μερικές ώρες πριν ο ήλιος μειώνει τις αντιστάσεις σου και αν δεν έχεις και νερό, μπορεί να έχεις πρόβλημα.

Καλό είναι σ' αυτές τις βόλτες οι ηλικιωμένοι να έχουν μαζί τους και κάποιον νεότερο που θα ξέρει την περιοχή ή που θα μπορεί να ειδοποιήσει για βοήθεια.

Το ίδιο συμβαίνει και στην θάλασσα, όχι στα βαθιά μόνοι μας, μην ξεχνάμε τις κράμπες, προσέχουμε για να έχουμε.

Συμβουλές από τον παθολόγο Στέλιο Δερμιτζάκη

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη ζέστη συγκριτικά με νεότερα άτομα, με αποτέλεσμα να μην είναι συχνά σε θέση να κατανοήσουν ότι εκτίθενται σε υπερβολική θερμοκρασία και επομένως να ζεσταίνονται πολύ χωρίς να το αντιλαμβάνονται, τόσο που ενδεχομένως να κινδυνεύει η υγεία τους ή ακόμα και η ζωή τους. Μάλιστα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικών και αντιψυχωσικών) σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους. Τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία των ηλικιωμένων;

 

Όταν κυκλοφορούν έξω στη διάρκεια της ημέρας, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκουρόχρωμα ρούχα που απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και να επιλέγουν ανοιχτόχρωμα, ενώ μέσα από τα ρούχα τους μπορούν να φορούν ένα βαμβακερό φανελάκι, το οποίο απορροφά τον ιδρώτα.

 

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πέρα από τη δυσκολία τους να αντιληφθούν το αίσθημα της ζέστης, συχνά έχουν μειωμένη αντίληψη και όσον αφορά στη δίψα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται πιο εύκολα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε ότι πίνουν αρκετό νερό (γύρω στα 1,5-2 λίτρα, ανάλογα με τον σωματότυπο του καθενός και τον βαθμό  έκθεσής του σε ζεστή ατμόσφαιρα).