Βοηθάει την δημοκρατία ή το παρασκήνιο το να υπάρχουν τόσα πολλά κόμματα;

Καλό είναι να υπάρχουν πολλά κόμματα, όταν έχουν ικανούς αξιόλογους ηγέτες που δικαιολογούν την παρουσία τους και την κάθοδο στις εκλογές με τις παρεμβάσεις τους.

Ίσως όμως πρέπει να μπει ένα όριο και όποιο δεν καταφέρνει πχ να περνάει το 10% μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις να διαλύεται ή να κάνει συγχώνευση με κάποιο άλλο με ίδια περίπου ιδεολογία, όπως είχε γίνει κάποτε με τις ποδοσφαιρικές ομάδες γιατί και τα κόμματα πια είναι σαν εταιρείες με στελέχη που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους κερδίζοντας χρήματα μέσω αυτών που τους στηρίζουν ή αν θέλετε και από το κράτος.

Ποιο νόημα έχει ας πούμε η παρουσία του ΚΚΕ ή της Ελληνικής Λύσης αν δεν μπορούν επί δεκαετίες να περάσουν το 10%. η παρουσία τους δεν βοηθά ιδιαίτερα τον κοινοβουλευτισμό αφού αυτά τα κόμματα τα θυμούνται συνήθως οι πολίτες στις εκλογές, ή στην περίπτωση του ΚΚΕ σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ θα υπήρχε λογικά μεγαλύτερη συσπείρωση στην αριστερά, στην προκειμένη περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έκανε πιο έντονη την παρουσία του στην βουλή με υψηλότερο ποσοστό, αν δε υπολογίσουμε ότι θα έπαιρνε και τις ψήφους Βαρουφάκη και Πλεύσης Ελευθερίας θα μιλάγαμε για ένα ποσοστό γύρω στο 30%, όλα θα ήταν τότε διαφορετικά.  

To ίδιο και με τα δεξιά κόμματα, Ελληνική Λύση, ΛΑΟΣ, Σπαρτιάτες και 2-3 ακόμα έχουν αρκετά κοινά, θα μπορούσαν μαζί να περάσουν το 10%

Άντανυ Νταν