Καλό είναι την εξωτερική πολιτική να την κάνουν οι κυβερνήσεις, όχι η Eurovision, τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση

Ζούμε σε μία κοινωνία όπου όλοι έχουν γνώμη για όλα, λογικό μέχρι ένα σημείο, όμως δεν μπορούν να απαιτούν από την εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απόψεις τους, ούτε να έχουν την ψευδαίσθηση ότι η θέση τους είναι και η σωστή.

Η περιοχή στην οποία ευτυχήσαμε να ζούμε είναι από τις πιο όμορφες του πλανήτη και όχι τυχαία σύμφωνα με την μυθολογία αυτή που διάλεξαν για κατοικία τους οι 12 Θεοί του Ολύμπου.

Όπως συμβαίνει συχνά, όλοι έχουν άποψη για την εξωτερική μας πολιτική, όπως ας πούμε ο Κασσελάκης που σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης δικαιούται και να την εκφράζει, όχι όμως να και να προσπαθεί να κερδίσει ψήφους  επειδή η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την συμφωνία των Πρεσπών. Καλές ή κακές οι συμφωνίες είναι συμφωνίες, το ίδιο κάνουν και τα ΜΜΕ που γράφουν αυτό και εκείνο, αμφισβητεί η Βόρεια Μακεδονία την ονομασία της και διάφορες χαζομάρες.

Η ιστορία λέει ότι κάθε συμφωνία ισχύει ακόμα και αν την έχουν υπογράψει τα κράτη σε μία χαρτοπετσέτα που λέει ο λόγος και μπορεί να αλλάξει μόνο με πόλεμο. όχι επειδή θα το γράψει η τάδες σελίδα ή θα το πει για σκοπιμότητα κάποιος πολιτικός.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις μας με Ισραήλ και Παλαιστίνη. Με ποιον από τους δύο ταιριάζει η φυσιογνωμία της χώρας μας, ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε τυχόν πρόβλημα στην περιοχή μας, ποιος είναι το συμφέρον μας, έτσι βλέπουν τα κράτη την εξωτερική τους πολιτική, όχι με το τι θα γράψουν τα ΜΜΕ και  ο κάθε ένας στο διαδίκτυο.

Η Eurovision δεν είναι χώρος για να ασκήσει μία χώρα εξωτερική πολιτική και όσοι πολίτες το κάνουν, κάνουν σοβαρό λάθος.

Παλαιστίνη και Ισραήλ έχουν επιλέξει τις θέσεις τους και αυτές ακολουθούν, δεν είναι ευχάριστο το να βλέπουμε να σκοτώνονται πολίτες και μικρά παιδιά, όμως αυτή η αντιπαλότητα δεν είναι χθεσινή και κανείς από τους δύο λαούς δεν δείχνει να υποχωρεί από τα πιστεύω του και δεν θα αλλάξουν βέβαια επειδή το λένε ο φίλοι κάποιας πολιτικής παράταξης στην Ελλάδα.

Η διπλωματία είναι πολύπλοκη και απαιτεί τεράστια εμπειρία, που δεν την έχει βέβαια ο απλός πολίτης, ούτε καν αρχηγοί κομμάτων χωρίς πραγματικές εμπειρίες και ηγετικές ικανότητες.

Ακόμα και πρωθυπουργοί κάνουν ενίοτε σοβαρά λάθη παρασυρμένοι από το συναίσθημα, ας μην ξεχνάμε αυτόν που ήθελε να κάνει ντα την Ευρώπη και μετά τα έκανε σκ και έβγαλε έρπη από την πίεση και  στεναχώρια του.