11 Σεπτεμβρίου 2001 : Η πρόταση για την απαγόρευση της αναπαραγωγής 162 τραγουδιών

Photo by Wikimedia Commons

Μία υπερβολική προσπάθεια φίμωσης μέσα στο πιο αβέβαιο κοινωνικό περιβάλλον.

Η εταιρεία iHeartMedia, Inc. είναι αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης με έδρα το Σαν Αντόνιο του Τέξας. Παλιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Clear Channel Communications Inc., όνομα το οποίο συνδυάστηκε με το ραδιοφωνικό "μνημόνιο" το οποίο πρότεινε η εταιρεία στους σταθμούς, και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.

Η συγκεκριμένη επίθεση στην καρδιά της Νέας Υόρκης δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την τέχνη και πιο συγκεκριμένα τη μουσική. Περιοδείες αναβλήθηκαν, εξώφυλλα απαγορεύτηκαν, γενικότερα υπήρχε ένα κλίμα το οποίο δεν αποτελούσε και το πλέον γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη των τεχνών, καθώς το θυμικό του αμερικανικού λαού βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα ευαισθησίας. Σε αυτό το πλαίσιο και δύο ημέρες μετά την επίθεση, το δίκτυο Clear Channel κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με το οποίο αποθάρρυνε, αλλά δεν απαγόρευε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να αναπαράγουν πολλά τραγούδια της ευρύτερης rock σκηνής. Ο αριθμός των τραγουδιών ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ, 162.

Εκ των υστέρων, το υπόμνημα του Clear Channel αιτιολογείται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών. Άνθρωποι και κοινωνία καθόλα τρομαγμένοι, μια ανθρωπότητα η οποία έπρεπε να διαχειριστεί την απώλεια 3.000 ανθρώπων, σε συνδυασμό με την ευθιξία πολλών κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων, που είτε κατηγορήθηκαν είτε κατηγορούσαν, δικαίως και αδίκως. Με τις πολιτισμικές ευαισθησίες να κορυφώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, μια συντηρητική στροφή είναι σχεδόν αναπόφευκτη και η τέχνη αποτελεί πάντα το πρόσφορο έδαφος για την προβολή και ενίοτε επιβολή της συντηρητικής ατζέντας. Η λίστα των 162 τραγουδιών ήταν στην καλύτερη περίπτωση υπερβολική. Στη χειρότερη έβγαζε από ελάχιστο έως μηδέν νόημα. Ως εκ τούτου, υπήρξαν και θεωρίες συνομωσίας για απώτερα κίνητρα. Το Clear Channel προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, με το Δελτίο Τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου.

Το Clear Channel Radio δεν έχει απαγορεύσει κανένα τραγούδι από κανέναν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του.

Το Clear Channel πιστεύει ότι το ραδιόφωνο είναι ένα τοπικό μέσο. Εναπόκειται σε κάθε διευθυντή προγράμματος και γενικό διευθυντή ραδιοφωνικού σταθμού να κατανοήσει την αγορά του, να ακούσει τους ακροατές του και να καθοδηγήσει τις μουσικές επιλογές του σταθμού του, σύμφωνα με τις τοπικές ευαισθησίες. Κάθε διευθυντής προγράμματος και γενικός διευθυντής πρέπει να αφουγκραστεί τον παλμό της αγοράς του για να καθορίσει εάν οι λίστες αναπαραγωγής πρέπει να αλλάξουν και εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα.

Ο Mark P. Mays, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Clear Channel, εξήγησε την κατάσταση ως εξής :

"Στον απόηχο αυτής της τρομερής τραγωδίας, η επιχειρηματική κοινότητα του έθνους ανταποκρίνεται με έναν βαθμό υπερευαισθησίας. Ακόμη και μερικές εταιρείες ταινιών έχουν αλλάξει ορισμένα από τα προγράμματα κυκλοφορίας τους υπό το φως της διάθεσης που επικρατεί σήμερα στην Αμερική. Το Clear Channel πιστεύει ακράδαντα στην Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος και στην ελευθερία του λόγου. Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε την κοινότητα των καλλιτεχνών. Και υποστηρίζουμε το προσωπικό προγραμματισμού του ραδιοφωνικού σταθμού και την ομάδα διαχείρισης, στην ευθύνη τους να ανταποκρίνονται στις τοπικές τους αγορές."

Εδώ η λίστα των 162:

Photo 1

Photo 2