Charles Bradley : Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της Soul

Charles Bradley
Charles Bradley by Wikimedia Commons

Ο μίμος του James Brown που αρνιόταν να παραιτηθεί

Πόσες μουσικές καριέρες αρχίζουν στα 63 χρόνια; Και αντίστοιχα πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν τη φήμη και τη δόξα προς το τέλος της ζωής τους και όχι στην αρχή; Ο Charles Bradley ήταν σίγουρα ένας από αυτούς.

Ένας άνθρωπος τον οποίο εγκατέλειψε η μητέρα του πριν καν κλείσει ένα έτος ζωής. Που υπήρξε άστεγος και που έμεινε σε σπίτια υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Ένας μαχητής της ζωής, που εργάστηκε ως μάγειρας, ταξίδευε με ώτο-στοπ, γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του Αμερικάνικου Ονείρου, όταν αυτό αποδεικνύεται εφιάλτης.

Ο Charles Bradley ευτύχησε να δει ζωντανά τον James Brown στα 14 του χρόνια. Για πολύ καιρό, έβγαζε το ψωμί του ως μίμος του Brown, δίνοντας συναυλίες σε μικρά venues ανά τη χώρα. Στο πρόσωπο του φαινόταν χαρακτηριστικά το πόσο δύσκολα έχει περάσει στη ζωή του. Μέχρι που ανακαλύφθηκε από τον Gabriel Roth, συνιδρυτή της Daptone Records, ανεξάρτητης funk και soul δισκογραφικής εταιρείας με βάση το Brooklyn. Ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς που του δόθηκαν ήταν ένας Otis Redding ύστερα από κακουχίες, καθώς και "Screaming Eagle" της soul μουσικής.

Στα 63 του χρόνια ο Bradley ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του. Τα επόμενα πέντε χρόνια, με τέσσερα albums το ένα καλύτερο από το άλλο, με τη μουσική να ακούγεται καθόλη τη διάρκεια της επιτυχημένης σειράς "Suits", καθώς και μια διασκευή στο Changes των Black Sabbath που πλέον έχει το δικό της ειδικό βάρος, η καριέρα του Bradley εκτοξεύεται. Για να κοπεί και πάλι. Απότομα και δυστυχώς μόνιμα.

Ο Charles Bradley διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι το φθινόπωρο του 2016. Ένα χρόνο μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου θα έφευγε από τη ζωή. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε και έγινε ένας από τους μεγάλους. Δίπλα στο είδωλο του Brown, ο οποίος σίγουρα θα χαμογελούσε περήφανος από ψηλά όταν τον έβλεπε.

Δισκογραφία :
1) No Time for Dreaming (2011)
2) Victim of Love (2013)
3) Changes (2016)
4) Black Velvet (2018)