Christone "Kingfish" Ingram : Ο "νέος B.B. King" είναι εδώ!

Christone "Kingfish" Ingram
Photo by Wikimedia Commons

Ο 25χρονος είναι ίσως ο καλύτερος blues καλλιτέχνης της γενιάς του

Συνδυάζοντας τις καλύτερες δυνατές επιρροές, έχοντας την τεχνογνωσία αλλά και το απαραίτητο attitude, ο Christone "Kingfish" Ingram αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια τη μεγάλη ελπίδα της blues μουσικής. Μελετώντας επί χρόνια μπλουζίστες όπως οι B.B. King, Albert Collins, Robert Johnson, Muddy Waters, καθώς και τον εξαιρετικό Elmore James, ξεκίνησε την πορεία του στη δισκογραφία το 2019 με το album "Kingfish", περιοδεύοντας ασταμάτητα μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19. Tο "Kingfish" album στρογγυλοκάθισε στο νο. 1 του Billboard Blues Chart, παραμένοντας εκεί για 91 (!) εβδομάδες. Το περιοδικό Mojo ανέδειξε το δίσκο ως το καλύτερο blues album της χρονιάς, ενώ το single "Fresh Out" ήταν συνεχώς στο airplay της δημοφιλούς πλατφόρμας "Sirius XM".

 

Μιλώντας στο Forbes ο ίδιος θα πει για τις επιρροές του και την εν γένει στάση του :

"Από τα ακουστικά μπλουζ άκουγα πολύ Son House, Robert Johnson, Johnny Shines, Robert Nighthawk, Albert King, Freddie King, BB King, Muddy Waters, μέχρι καλλιτέχνες όπως όπως Prince, Gary Moore, ο Hendrix, μέχρι και πιο άγνωστους όπως ο Eddie Hazel. Επηρέαστηκα από τη μουσική τους. Τα έργα τους ήταν καινοτόμα. Όλοι αυτοί οι τύποι που ανέφερα έφεραν κάτι νέο στα μπλουζ και νιώθω ότι αυτό κάνω κατά κάποιο τρόπο. Τους φέρνω έναν νέο ήχο, λίγο R&B, λίγο ροκ κλπ. Νιώθω ότι έχω σίγουρα αυτόν τον νέο ήχο."

Το δεύτερο album του Ingram "662" ήταν ένας θρίαμβος. Κυκλοφόρησε το 2021 και δέχτηκε αποθεωτικές κριτικές από το σύνολο του τύπου. Κέρδισε επάξια το βραβείο Grammy για το καλύτερο σύγχρονο blues album, το αντίστοιχο βραβείο Blues Music, ενώ ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων των ακροατών σε πολλές δημοσκοπήσεις. Στους στίχους του, ο Ingram καταπιάνεται συχνά με κοινωνικά θέματα, ενώ εξερευνά και το συστημικό ρατσισμό εναντίον των μαύρων στις ΗΠΑ.