«Έχω περάσει κι εγώ πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα κρατάω για τον εαυτό μου»
«Υπάρχει λόγος που ξεκινάω σήμερα με το "αφεντικό". Σαν σήμερα πριν 49 χρόνια στην ίδια συχνότητα – να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας – στο Πρώτο Πρόγραμμα ξεκινούσε η εκπομπή αυτή. Του χρόνου θα είναι 50 χρόνια. Στην αρχή ήταν δύο φορές την εβδομάδα, την Άνοιξη του ’75 και μετά το καλοκαίρι έγινε καθημερινή, όπως είναι τώρα. Το Καλοκαίρι του 1975 είμαστε εμείς εδώ στο Α Πρόγραμμα με αυτό το άλμπουμ και αυτό το τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν. Έχω λοιπόν στο μυαλό μου ότι υπάρχει μια παράλληλη πορεία με την καριέρα του Σπρίνγκστιν που είναι ένας ή Ο απόλυτος ρόκερ με αυτή την εκπομπή σε μια λίστα που είχα με μεταδώσει πριν μερικά χρόνια, εδώ με τον Κώστα τον Ζουγρή, τον είχαμε Νο1 Καλλιτέχνη στα χρόνια από το 1975 και μετά, και παραμένει. Κι εμείς εδώ και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει ο Μπρους στο τραγούδι Born To Run».
Με αυτά τα λόγια προλόγισε την μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή για World Guiness ο Γιάννης Πετρίδης «Από τις 4 στις 5» την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024. Μια επετειακή εκπομπή με μουσική επικαιρότητα που διαδέχθηκε ένα διήμερo, αφιερωμένο στο 1961. Οι εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη είναι απίθανες και τις παρακολουθώ ανελλιπώς καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή εδώ και πολύ καιρό και τις ηχογραφώ. Σε αυτές εναλλάσσεται η μουσική επικαιρότητα με αναδρομές στο παρελθόν, αλλά και μουσικές αποκαλύψεις και φυσικά πληροφορίες και σπάνια τραγούδια από την τεράστια συλλογή βινυλίων του που πολλές φορές επιλέγει και παίζει στη διάρκεια της εκπομπής του από το πικάπ στο στούντιο το Πρώτου Προγράμματος. Πρόσφατα έπαιξε από 45 στροφές ένα πολύ σπάνιο τραγούδι του Γιώργου Ρωμανού που ηχογράφησε στη Γαλλία. Επίσης υπάρχουν και θεματικές εκπομπές που είναι αφιερωμένες σε διάφορα έτη από τις οποίες δεν λείπει και η μουσική στην Ελλάδα, όπως μία από την σειρά του 1971 που παρουσίασε τραγούδια που κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά στη χώρα μας, όπως η «Ευδοκία» του Μάνου Λοΐζου, το «Ήλιε μου» των Poll και τραγούδια από το Νίκο Ξυλούρη τη χρονιά αυτή.
Beatles vs Rolling Stones
Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που αναφέρει στις εκπομπές του ο Γιάννης Πετρίδης ειπώθηκαν σε εκείνη της 23ης Φεβρουαρίου με καλεσμένο του τον Γιάννη Ηλίδη. Αφορμή της παρουσίας του στην εκπομπή ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου του «Μέρες Μαγικές με Γρανίτες και Ταμ Ταμ» με αναφορές στην γοητευτική περίοδο των δεκαετιών ´50, ´60 και ’70 αυτών δηλαδή που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, όπου ο Γιάννης Πετρίδης αποκάλυψε ότι τη δεκαετία του ’60 οι Rolling Stones ήταν πιο δημοφιλείς από τους Beatles στην Ελλάδα κι εξήγησε τους λόγους: «Η Music Box είχε τους Rolling Stones στη Decca. Τους Beatles τους είχε η EMI με την Parlophone. Έχω την εντύπωση ότι οι Stones είχαν πολύ μεγάλη διεισδυτικότητα, παρόλο που οι Beatles ήταν ένα φαινόμενο παγκόσμιο, ακουγόντουσαν περισσότερο και είχαν μια προβολή. Και πιστεύω ότι οι Beatles που οπωσδήποτε ακούστηκαν -και οι δίσκοι τους κυκλοφορούσαν σε μικρούς δίσκους - περισσότερο με το Κόκκινο και το Μπλε άλμπουμ, αργότερα, στη δεκαετία του ’70. Συμφωνείς ότι στη χώρα μας ο κόσμος άκουγε πάρα πολύ Rolling Stones ;», ρώτησε εδώ τον κ. Ηλίδη: «Συμφωνώ ότι τα πρώτα χρόνια λόγω της προβολής τους από την Music Box και το Νίκο Μαστοράκη ήταν πολύ πιο δημοφιλείς οι Stones. Αντίθετα οι Beatles είχαν μείνει πίσω γιατί ήταν στη Parlophone που τότε ήταν ανήκε στην ΕΜΙ αλλά τότε δεν..». Τότε ο Γ. Πετρίδης παρεμβαίνει: «Θα σου πω. Η ΕΜΙ τότε ήταν η εταιρία με το σπουδαιότερο ελληνικό ρεπερτόριο. Ήταν η εποχή του Λαμπρόπουλου που έβγαλαν τα σπουδαία του ελληνικού ρεπερτορίου οι μεγάλοι μας συνθέτες. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης και όλοι οι άλλοι στη δεκαετία του ’60. Παράλληλα και τα μεγάλα λαϊκά ονόματα ήταν εκεί. Έτσι η ΕΜΙ είχε δώσει παρότι είχε ετικέτες δικές της να τις δουλέψουν εταιρίες όπως η Music Box…». Η συζήτηση πήγε μακριά και όποιος θέλει να την ακούσει υπάρχει στο ERTEcho όπως και όλες οι εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη.
Όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν καθημερινά στην εκπομπή «Από τις 4 στις 5» που εκτός από μουσική επικαιρότητα έχει και πολλές αναφορές και στην κινηματογραφική μουσική του χθες και του σήμερα, καθώς ο Γιάννης Πετρίδης πάντα είχε αδυναμία στο σινεμά.
Ο Ian Gillan διαλέγει τον πρώτο δίσκο του Elvis ενώ ο Γιάννης Πετρίδης βάζει το επόμενο κομμάτι υπό το βλέμμα του Κώστα Ζουγρή. Σεπτέμβριος 1980
Rory Gallagher
Οι αναμνήσεις πολλές, αλλά η πιο θρυλική εκπομπή του, τουλάχιστον για μένα, ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου 1981 όταν στο τότε «Ποπ Κλάμπ» ήρθε καλεσμένος του στο στούντιο ο μέγας Rory Gallagher με αφορμή την ιστορική συναυλία του στο παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ένα μουσικό ίνδαλμα της νιότης πολλών. Στην εκπομπή εκτός της συνέντευξής του στο Γιάννη Πετρίδη ακούστηκαν κομμάτια από την δισκογραφία του Ιρλανδού ρόκερ, όπως τα Tattoo Lady, Let Me In, Do You Read Me αλλά και επιλογές του Rory Gallagher από μπλουζίστες που τον επηρέασαν όπως ο Muddy Waters ή ο Buddy Guy στο My Babe Left Me, αλλά κι ο Bod Dylan.
Ένα μεγάλο κίνητρο για να ακούω μέχρι σήμερα μετά μανίας τις εκπομπές του, όπως παλιά, ήταν το γεγονός που όταν συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Πετρίδη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή το 2004 για μια συνέντευξη, με αφορμή τα 29α γενέθλια τότε της εκπομπής του, με ρώτησε αν ακούω την εκπομπή ακόμη κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο εκείνη την περίοδο καθώς δούλευα στην «Βραδυνή» και 4 με 5 ήταν ώρα αιχμής στην εφημερίδα για να ακούσω την εκπομπή, το όποιο δεν παρέλειπα βέβαια όταν ήταν δυνατόν. Τότε ο Γιάννης Πετρίδης μού είπε «ότι όλους εσάς τους παλιούς ακροατές σας έχει φάει η καθημερινότητα…». Και είχε δίκιο. Από τότε τα λόγια του τριγύριζαν συνέχεια στο μυαλό μου. Έτσι από τον Οκτώβριο του 2013 που τελείωσε αυτή η δημοσιογραφική συνεργασία μου έπεσα με τα μούτρα στην εκπομπή του, μια όμορφη συνήθειά μου από τα μέσα του ’70 που ξεκίνησε η εκπομπή, αλλά και τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ogdoo.gr