Guns N' Roses / Metallica : Η ταραχώδης συναυλία στο Montreal το 1992

GNR/METALLICA
Photos by Wikimedia Commons

Τα γεγονότα που οδηγήσαν σε μερικά από τα χειρότερα επεισόδια που έχουν καταγραφεί ποτέ με επίκεντρο μια συναυλία

Τον Αύγουστο του 1992 η παγκόσμια μουσική σκηνή, ακολουθώντας τις κοινωνικές εξελίξεις, βρισκόταν στη δίνη των αλλαγών της. Το grunge έχει ήδη απλώσει την κυριαρχία του, συγκροτήματα όπως οι Alice in Chains και οι Nirvana (οι οποίοι θα κυκλοφορούσαν το Nevermind ένα μήνα αργότερα) ακούγονται όλο και περισσότερο, τα συγκροτήματα των 80s ψάχνουν τρόπο να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, για δύο από τα σημαντικότερα γκρουπ των 80s, η δεκαετία έχει μπει με τον καλύτερο τρόπο. Το 1991 οι Metallica κυκλοφορούν έναν από τους εμπορικότερους δίσκους όλων των εποχών, το Black Album, ενώ οι Guns N' Roses αφήνουν μια για πάντα το στίγμα τους με το διπλό έπος Use Your Illusion.

Η προσμονή για την κοινή περιοδεία Metallica & Guns N' Roses ήταν τεράστια. Δύο από τα πλέον σημαντικά γκρουπ όλων των εποχών μοιράζονται τη σκηνή, και τα sold out εκείνη τη περίοδο διαδέχονταν το ένα το άλλο με αστραπιαία ταχύτητα. Όπως και στο Montreal του Καναδά όπου τα 55.000 εισιτήρια εξαντλήθηκαν άμεσα. Σε μια εποχή προ internet, με ... κατασκηνωτές έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Πόλης. Στις 8 Αυγούστου του 1992, το Στάδιο ήταν γεμάτο από κόσμο στα πέριξ, από τις πρωινές ώρες. Στη γραμμή του μετρό, οι μηχανοδηγοί στο μικρόφωνο ανακοίνωναν "Επόμενη στάση Guns N' Roses/Metallica"...

Πρώτοι βγαίνουν στη σκηνή οι Faith No More. Είχαν μόλις κυκλοφορήσει το Angel Dust, όντας στο δημιουργικό τους απώγειο, αλλά ο κακός ήχος και τα μεγαθήρια του υπόλοιπου billing δεν άφηναν πολλά περιθώρια για υπερβολική αγάπη από το κοινό. Όταν οι Metallica βγήκαν φουριόζοι ως συνήθως μετά την εισαγωγή του Ecstasy of Gold, όλα κύλησαν καλά για μερικά τραγούδια, με τον "νέο" Jason Newsted να έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των οπαδών ως ο αντί - Cliff Burton. Στο Fade to Black η μία κιθάρα σταματάει ξαφνικά να ακούγεται. Μέσα σε λίγο διάστημα το γκρουπ εξαφανίζεται από τη σκηνή. Θα επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα με έναν Γάλλο μεταφραστή, για να υποσχεθεί πως θα επιστρέψει στο μέλλον να ολοκληρώσει το σόου. Τι είχε συμβεί; Ο James Hetfield είχε σταθεί κατά λάθος στο σημείο από όπου εκτοξεύονταν τα πυροτεχνήμα του show. Πολλά χρόνια αργότερα θα γράψει στο βιβλίο του "Messengers: The Guitars of James Hetfield" τα εξής :

"Αν κοιτάξετε τις φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε ότι είχα το χέρι μου γύρω από το λαιμό όπου είναι ολόλευκο και μετά μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο απανθρακωμένο. Ήταν τόσο ζεστό που έσκασαν οι χορδές. Δεν μισώ αυτή την κιθάρα εξαιτίας αυτού που συνέβη, αυτό είναι σίγουρο. Δεν μισώ τον pyro τύπο, κανέναν ή τίποτα, πραγματικά. Τα πράγματα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και για κάποιο λόγο έπρεπε να σταματήσω να παίζω κιθάρα για λίγο."

Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου του 1993, οι Metallica έπαιξαν στο Forum του Μόντρεαλ με μειωμένη τιμή εισιτηρίου.

Τα απρόοπτα όμως της συναυλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο μόλις είχαν αρχίσει. Μετά την ατυχία με τους Metallica, το κοινό περίμενε την άφιξη των Guns N' Roses. Περίμενε όμως πολύ. Υπερβολικά πολύ, περίπου 2 με 2,5 ώρες. Πολύς κόσμος αρχίζει και κουράζεται. Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Οι GNR τελικά εφορμούν στη σκηνή με το It's so easy. Το setlist δεν κυλάει απόλυτα ομαλά, ο Axl Rose σύμφωνα με μαρτυρίες μοιάζει να βαριέται. Σε τραγούδια όπως το Bad Obsession παραμένει ακίνητος. Ανάμεσα στα τραγούδια υπάρχουν υπερβολικά μεγάλες παύσεις. Κάποια στιγμή ο Axl λέει στο μικρόφωνο "αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι που θα ακούσεις από εμάς για πολύ καιρό. Το Civil War αποδίδεται μετριότατο καθώς το συγκρότημα δείχνει να έχει πρόβλημα με τα monitors. Ο Axl λέει "I'm out of here" και πετάει το μικρόφωνο στο έδαφος. Η υπόλοιπη μπάντα τον ακολουθεί σαστισμένη. Από το ξεκίνημα του set τους, είχαν περάσει μόλις 45 λεπτά.

Μιλώντας χρόνια αργότερα στο MTV, ο Axl Rose θα έλεγε τα εξής :

"Μόλις σταματήσαμε προσωρινά την περιοδεία γιατί είχα προβλήματα με το λαιμό μου. Γύρισα και συνειδητοποίησα ότι θα βλάψω τον εαυτό μου. Είπα στον Slash, "Δύο ακόμη τραγούδια, αν δεν μπορέσουμε να το φτιάξουμε (το θέμα με τα monitors) πρέπει να φύγω. Τελικά παίξαμε περισσότερα από δύο τραγούδια και δεν ήξερα τι να κάνω. Οι Gilby Clarke και Duff McKagan μου είπαν ότι δεν ακούνε καθόλου καλά. Κάναμε μια μίνι σύσκεψη και ήμασταν σε φάση "Φεύγουμε"".

Από τους 53.000 θεατές, περίπου οι 2.000 συμμετείχαν σε βιαιοπραγίες, αμέσως μόλις έληξε η συναυλία. Οι υλικές ζημιές περιελάμβαναν σπασμένα φανάρια και λάμπες στους δρόμους, καθώς και ένα αναποδογυρισμένο αστυνομικό όχημα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και απομόνωσε την περιοχή, ώστε να μη βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν τρεις αστυνομικοί και δέκα πολίτες τραυματίες. Οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις δώδεκα.

Δύο μέρες μετά, ο Δήμαρχος της πόλης ζητούσε εξηγήσεις, ενώ πολλοί θεατές ζητούσαν επιστροφή των χρημάτων τους. Τεχνικά, αυτό δεν ήταν δυνατό καθώς τα συγκροτήματα είχαν εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που προέκυπταν από τα συμβόλαια που υπέγραψαν. Οι Guns N' Roses θα είχαν κάκιστη φήμη στην πόλη του Μόντρεαλ για πολλά χρόνια. Επέστρεψαν το 2010 στην περιοδεία του Chinese Democracy. Από τα εισιτήρια αυτής της συναυλίας πουλήθηκαν σχεδόν τα μισά.