Η εξήγηση βρίσκεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται "νευρική νοσταλγία"
Η Nikki Roy είναι φωτογράφος και ψυχοθεραπεύτρια, με βάση την Καλιφόρνια. Σε ένα post της στο instagram ανέφερε το σχετικό όρο, εξηγώντας γιατί βρίσκει εφαρμογή σε τόσο πολύ κόσμο. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μουσική που ακούμε ως έφηβοι γίνεται μέρος της ταυτότητας μας.
«Υπάρχει κάτι που ονομάζεται νευρική νοσταλγία, όπου οι ερευνητές ανακαλύπτουν στην πραγματικότητα ότι η μουσική που ακούμε ως έφηβοι συνδέεται με τον εγκέφαλό μας, διαφορετικά από οτιδήποτε πρόκειται να ακούσουμε ποτέ ως ενήλικες. Έτσι κυριολεκτικά, μια από τις καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών μας σήμερα, που εξακολουθώ και εγώ να κάνω, είναι να ακούμε τη μουσική που μας άρεσε να ακούμε ως εφήβοι, όπως το punk rock, το Pitbull, οτιδήποτε. Μας βοηθάει να "ξεκολλήσουμε" και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Μας κάνει να νιώθουμε ξανά ζωντανοί», θα πει χαρακτηριστικά η Roy.
Ο εγκέφαλος μας σταματά να αναπτύσσεται πολύ μετά τα εικοστά μας γενέθλια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Όσο είμαστε έφηβοι, διαχειριζόμαστε την εισερχόμενη πληροφορία πιο συναισθηματικά. Κάτι που συμβαίνει ότι τα ερεθίσματα που μας προκαλούν ευφορία και θετικά συναισθήματα, θα μείνουν μαζί μας για πάντα. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμόνες στην εφηβεία μας, καθώς ευθύνονται για την αυξημένη συναισθηματική σύνδεση που έχουμε με τη μουσική που ακούμε σε αυτή την ηλικία.
Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα :