8 εναλλακτικές πλατφόρμες μουσικής αντί του Spotify

Photo@ Unsplash

8 υπηρεσίες ροής μουσικής που προσφέρουν κάτι το διαφορετικό από τη δημοφιλή πλατφόρμα

Μπορεί η αγορά της φυσικής μορφής της μουσικής να έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο πολύς κόσμος συνεχίζει να απολαμβάνει τα αγαπημένα του τραγούδια μέσα από τις online πλατφόρμες. Η πιο δημοφιλής από αυτές παραμένει το Spotify των 150 εκατομμυρίων συνδρομητών, το Spotify της τεράστιας και συνεχώς αυξανόμενης δεξαμενής από μουσική και podcasts. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική. Παρακάτω περιγράφονται οκτώ εναλλακτικές του Spotify προτάσεις, από πλατφόρμες οι οποίες εξειδικεύονται ανάλογα με το κοινό στόχευσης και τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που προσφέρουν: 

1) Nina 
Website : https://www.ninaprotocol.com/

Με σλόγκαν τη φράση "100% music", η Nina αποτελεί εργαλειοθήκη που παρέχει απόλυτη ελευθερία στους μουσικούς δημιουργούς. Με πληρωμή μιας εφάπαξ χρέωσης, το 100% των δικαιωμάτων ανήκει πλέον στους καλλιτέχνες που έχουν τη μουσική τους στην πλατφόρμα. 

2) BandCamp
Website : https://bandcamp.com/

Μία από τις πιο γνωστές εναλλακτικές του spotify πλατφόρμες, λειτουργεί πολλές φορές ως επίσημη ιστοσελίδα για ένα καλλιτέχνη ή συγκρότημα. Από εκεί τα γκρουπ κυκλοφορούν τα singles, τα albums, ανεβάζουν τα νέα τους και δέχονται τις πληρωμές τους

3) Apple Music 
Website : https://music.apple.com/us/browse

Με αυξημένο ποσοστό δικαιωμάτων, 0,01$ σε σχέση με τα 0,003$ - 0,005$ του Spotify, ενίοτε και καλύτερη ποιότητα ήχου, η πλατφόρμα εκτός των άλλων χρησιμοποιείται και από DJ για τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

4) Sonu.Stream
Website : https://sonu.stream/

Το Sonu.Stream χρησιμοποιεί την τεχνολογία του blockchain ώστε να εξασφαλίσει δίκαιη αποζημίωση προς τους καλλιτέχνες. Μέσω του μοντέλου Web3 και σύμφωνα με τους δημιουργούς της πλατφόρμας, το S.S.  είναι η απάντηση στην όλο και αυξανόμενη χρήση ΑΙ στη βιομηχανία.

5) Qobuz 
Website : https://www.qobuz.com/

Το Qobuz έχει την αίσθηση ενός δισκοπωλείου. Είναι μια premium υπηρεσία ροής μουσικής, με ήχο υψηλής ποιότητας και κλίση προς τη jazz. Επίσης λειτουργεί και με το σκεπτικό της διάδρασης μεταξύ των χρηστών, οι οποίοι μπορούν να συζητήσουν για μουσική

6) Tidal 
Website : https://tidal.com/

Ιδανικό για τους καλλιτέχνες με αποκλειστικότητα της μουσικής και υψηλό ποσοστό σε δικαιώματα. Πίσω από την πλατφόρμα κρύβεται ο διάσημος ράπερ Jay-Z. Επίσης, το Tidal έχει δημιουργήσει μια δυνατή κοινότητα μέσα από ελκυστικό εκδοτικό περιεχόμενο, από συζητήσεις με νέους καλλιτέχνες για επερχόμενες κυκλοφορίες και κριτικές συναυλιών.

7) Soundcloud 
Website : https://soundcloud.com/

Από τις πιο παλιές (2007) και τις πιο γνωστές πλατφόρμες, με αφοσιωμένο κοινό και πολλές χρήσεις. Εκτός από τους καλλιτέχνες, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κατά κόρον από ραδιοφωνικούς σταθμούς και παραγωγούς, για αποθήκευση των εκπομπών τους. 

8) Beatport 
Website : https://www.beatport.com/

Το Beatport ιδρύθηκε το 2004 και είναι ένα κατάστημα ψηφιακής μουσικής που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μουσική. Ιδανική πλατφόρμα για Djs και με επίκεντρο το EDM, φιλοξενεί τα πάντα, από drum 'n' bass μέχρι house, γκαράζ, techno, μέχρι το trap.