Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Texas δείχνει μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στις νεότερες γενιές
Αισθητή είναι η μείωση των εσόδων για τους μικρούς συναυλιακούς χώρους, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Διευθυντές προγράμματος σε αυτούς τους χώρους παρατηρούν μέχρι και 25% μειωμένα έσοδα από την πώληση αλκοόλ, κάτι που αποδίδεται στους νεότερους σε ηλικία θαμώνες, και δη στην Generation Z. Η ηλικιακή ομάδα που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012 πίνει αισθητά λιγότερο στις συναυλίες από τους μεγαλύτερους της.
"Μετά την πανδημία του Covid-19, τα πάντα σχετικά με τα live shows ανατράπηκαν. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τα μειωμένα νούμερα, μέχρι που ψάχναμε κάθε συναυλία ξεχωριστά. Σε αυτές που είχαν ως κοινό άτομα της Generation Z, τα νούμερα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν", θα πει χαρακτηριστικά ο David Slutes, διευθυντής προγράμματος στο Congress Club στο Tucson της Αριζόνα.
Άλλοι ιδιοκτήτες συναυλιακών χώρων μιλάνε για μια γενιά η οποία έχει ήδη καταναλώσει τρόφιμα και ποτά πριν μπει στο χώρο. Δεδομένου δε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αντιτίμου του εισιτήριου πηγαίνει στον καλλιτέχνη, η κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια πηγή εσόδων για αυτά τα καταστήματα. Κάτι που κάνει την κατάσταση μη βιώσιμη. Τα ευρήματα αυτά συμβαδίζουν με μελέτη του 2020, από το Texas State University και τον καθηγητή ψυχολογίας Ty Schepis. Ο Schepis διαπίστωσε ότι το 28% μιας ομάδας φοιτητών, 18 έως 22 ετών, απείχαν από το αλκοόλ, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2002 να είναι 20%. Η δε κατάχρηση του αλκοόλ στις ίδιες ηλικίες μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Με τα ασφαλιστικά κόστη και συναφή έξοδα να αυξάνονται, οι μικροί συναυλιακοί χώροι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο.