Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες με τα δήθεν ατυχήματα

Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει πια το να παίρνουν τηλέφωνο και να σου λένε το ότι μέλη της οικογενείας σου έχουν ανάμειξη σε θανατηφόρο ατύχημα και σου ζητούν χρήματα για να αφεθεί δήθεν ελεύθερο το παιδί σου.

Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τέτοιες καταστάσεις και ένα στιγμιαίο σοκ θα το πάθεις, δεν είναι και λίγοι αυτοί που την πατάνε και πέφτουν θύματα της απάτης στέλνοντας χρήματα.

Αν κάνεις καταγγελία θα μπλέξεις φαντάζομαι σε δικαστικές περιπέτειες, ενώ θα έπρεπε να κάνεις καταγγελία και να αναλαμβάνει η αστυνομία και η δικαστική εξουσία.

KZ

 

Η «κομπίνα» με τα δήθεν τροχαία ατυχήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές απάτης έχοντας εξελιχθεί σε μάστιγα, παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες που διεξάγει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των πολιτών, συνήθως ηλικιωμένων και υπέργηρων. Αστυνομικές πηγές με γνώση της συγκεκριμένης μεθόδου απάτης, επισημαίνουν ότι οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν στα θύματά τους, την ώρα που πραγματοποιούν τις τηλεφωνικές κλήσεις, καθιστώντας αυτά ευάλωτα στην επίτευξη του στόχου τους.

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.
Με στόχο την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν. Συγκεκριμένα συμβουλεύουν τα εξής στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

– Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς τους.

– Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

– Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

– Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

– Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.