Pink Floyd 1985-1995
Παρέμειναν απόλυτα ποιοτικά κορυφαίοι,

έστω και με έναν πυλώνα λιγότερο.

Με αφορμή τον μουσικό εορτασμό 50χρόνων, το χρονικό διάστημα αυτό έχει την σημασία του. Μπορεί οι δρόμοι τους με τον Ροτζερ Γουότερς να χώρισαν το 1981, απέδειξαν όμως χρονικά και στην πράξη, ότι το συγκρότημα αποτελείτο από τέσσερις πυλώνες και όχι από έναν.

Υπήρχε ο αγαπημένος(και δίνω ένα επιπλέον τόνο γι αυτόν στα τραγούδια παρακάτω, μετά το 1985 ) ο αθόρυβος μέγας μουσικός Ρικ Ράιτ, συνεχίζοντας να δημιουργεί στα πλήκτρα του, τζαζ space γαλαξίες μουσικής, δίνοντας έμπνευση στον ταλαντούχο Ντέιβιντ Γκίλμορ, να ζωγραφίζει νέες  τροχιές γράφοντας νέα τραγούδια, μαζί και με τον Νικ Μάσον, βρίσκοντας ανάλογους ρυθμούς .

Ετσι τα έφερε η ζωή, και οι διαφορετικές απόψεις προσωπικοτήτων και χώρισαν. Όμως, ας υπολογίσουμε θεωρητικά πάντα,- σύμφωνα και με γνώμες έγκυρων μουσικών παραγωγών,- , ότι ενδεχομένως, μετά την κορυφή του συγκροτήματος 1980, ο μύθος του συγκροτήματος να ξεθώριαζε, βάσει του εν δυνάμει κινδύνου, να κατέληγε ένα συγκρότημα, που του αρκούσε η έντονη και μόνο διαμαρτυρία, στα τραγούδια του.

Το συγκρότημα, παρά την απουσία του Γουότερς, ουδέποτε κατέβηκε από τα ύψη που έφτασε το 1980, κράτησε απόλυτα, τον μύθο, την ποιότητα, την φιλοσοφία και τους ήχους του συγκροτήματος.  παρέμειναν, σταθερά, πετυχημένα,,, δεν χάλασε κανείς τους και ποτέ αυτό το μοναδικό φαινόμενο μουσικής τους, οι συναυλίες τους παρέμειναν Νο 1.. ,( αναφέρομαι και στις ατομικές περιοδείες των μελών)   και αυτό αξίζει να κρατήσουμε. Είτε οι τρείς ως Πινκ Φλοιντ, είτε ο Γουότερς, σε ατελείωτες μοναδικές περιοδείες, είτε ο Γκίλμορ σε τέλειες παραστάσεις.
(* κάπου, η μουσική τους, μας πέτυχε τότε, όλους μας, στα 12-13χρόνια μας! (σύντομα ξεκίνησε και η εκπομπή).. .  οξύμωρο και εντυπωσιακό, παρά τα μινόρε τους, διότι ήταν δύσκολοι αλλά και μαγνήτες, για ένα παιδί, τότε, εμείς.. μας έμαθαν, ως πρώτο στοιχείο, τι σημαίνει  πνευματώδη μουσική,  σε απόλυτη μουσική τάξη, σε ότι και να έπαιξαν ..ερωτηματικά ανατριχιαστικό σε σύγκριση με το σήμερα και τα ακούσματα πολλών 15χρονων  ….αλλά, θα συνεχίζουν να δείχνουν δρόμο ,έστω σε κάποια παιδιά μας, των 16-18-20..σε όποια έστω παιδιά ακούν κάτι, αργά η γρήγορα, θα συναντήσουν την μουσική τους) .

‘’Μιλάμε για  σούπερ σπέσιαλ συγκρότημα, που εμφανίστηκε για τα καλά πρίν 50 χρόνια και προχωρά, ως απαράμιλλο σημείο αναφοράς, έστω κλασικά, στην μουσική ζωή των επόμενων γενεών του κόσμου’’.
Ισως μετά από 500 χρόνια.. τότε, κάποιοι  (μετα)-άνθρωποι..θα λένε, ότι αυτή η μουσική,  δημιουργήθηκε προς το κλείσιμο της 2ης χιλιετίας ,παίχτηκε, με απλούς ενισχυτές και κάποια wall εικόνων, χωρίς την βοήθεια υπερ-υπολογιστών και μηχανών δημιουργίας, αλλά με κιθάρες, πιάνα, τύμπανα, και κυρίως από έντονα συναισθήματα για τα τεκταινόμενα του κόσμου. ήταν και αυτή χειροποίητη βιωμάτων και έμπνευσης μουσική, σε ένα σχετικά πρωτόγνωρο μουσικό είδος , δοσμένη από κανονικούς απλούς μουσικούς Ανθρώπους, (γεννημένοι όλοι, η μουσικοί του συγκροτήματος , στο τέλος της φρίκης, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου των ανθρώπων).

Εχουν  παιχτεί κατ΄επανάληψη τα πάντα, από το έργο τους, μέχρι το 1981.

Εστιάζω, κυρίως στα δύο άλμπουμ, Οπως συνέχιζαν οι τρείς τους, ως Pink Floyd, με David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright, ( χωρίς τον Roger Waters, ).
(Βέβαια, είτε έπαιζε στην Μαλακάσα και στο κλειστο ΟΑΚΑ ο Ρότζερ, είτε σόλο ο Γκίλμουρ, είτε ήρθαν οι τρείς, Πινκ Φλοιντ το 1989..για μας ήταν, είναι, ένα και το αυτό.

.. Οσον αφορά την  εμφάνισή τους, στο ΟΑΚΑ, 75000 θεατές, Αθήνα 31 Μαίου 1989. (Εχοντας και το άλμπουμ ‘’A momentary Lapse of Reason’’,1987).  Αποτελεί το πρώτο, μεγαλύτερο και εντυπωσιακό συναυλιακό γεγονός, στην Ελλάδα μέχρι τότε. Νωπό ακόμα στην θύμησή μας.
Λίγο αργότερα νέα περιοδεία τους με το  άλμπουμ ‘’The Division Bell”.

.. και φτάνουμε στο P.U.L.S.E. 1995, ένα concert φίλμ, DVD ,σε συνέχεια των συναυλιών περιοδείας  ( live άλμπουμ, και σε CD συσκευασία, με αναβο-σβηνόμενο παλμικά λαμπάκι, δώρο γιορτής από ArtRockHeaven) )

Η εξαιρετική συναυλία λήψης, των παρακάτω τραγουδιών, είναι, Αt Earl’s Court London, 20 Οκτ. 1994 .
 ‘’One Of These Days’’   (από το άλμπουμ Meddle 1971)

Video Url

 ‘’Sorrow’’   ( ‘’A momentary Lapse of Reason’’,1987)
Nick Mason ανέφερε ότι,  το τραγούδι γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον David Gilmour , μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο , στο πλωτό του στούντιο, (είναι ένα μικρό πλοιάριο σε μια όχθη του Τάμεση).

Video Url

’’High Hopes’’   (1994 , The Division Bell) 

Video Url

‘’Keep Talking’’     (1994, The Division Bell)

Video Url

 

‘’Coming Back To Life’’  (1994 Division Bell)

Video Url

 

Για την ιστορία, μόνο στις 2 Ιουλίου 2005,μετά από 24 χρόνια,  έσμιξαν, για τελευταία φορά μαζί, όλα τα μέλη των Pink Floyd, δίνοντας παράσταση στο Λονδίνο, σε ανοιχτό χώρο.
‘’Speak to Me/Breathe/Breath(reprise)’’
‘’Money’’
‘’Wish You Were Here’’
‘’Confortably Numb’’

Video Url