Arctic Monkeys  – τόπαμε, αυτοί ήταν  οι σούπερ, πρώτοι, μάγκες, Αθήνα 2023. ’Εντυπωσίασαν και.. εντυπωσιάστηκαν´

Αυτοί ήταν οι Arctic Monkeys , που ενθουσίασαν Μικρές -ούς και μεγάλους.
Δεν έχει κάτι άλλο να πούμε σε βιαστικό διάβασμα. Οποιος φίλος επιθυμεί, περισσότερα, υπάρχει παρακάτω, πολύ μεγάλο κείμενο, πέντε σελίδων. Με πολλά θέματα. Ετσι μου βγήκε.Τι να κόψω ? Υπομονή. Ούτε καν προλαβαίνω να διορθώσω, σύνταξη και ορθογραφίες.(αλλά, δεν είμαι ούτε συγγραφέας ούτε φιλόλογος. Ενας θεατής ήμουν και σε αυτή την συναυλία, ένας ακροατής και αναγνώστης της σελίδας είμαι. απλά ότι μπορώ κουβαλάω , όπως όλοι σας, κάποιες δεκαετίες, περί μουσικής και συναυλιών.

Αυτοί λοιπόν έκλεψαν την παράσταση, μαζί με την μοναδική, πρωτόγνωρη, βοήθεια, των κοριτσιών (75-80% κορίτσια),χωρίς να είναι ποπ συγκρότημα.(για να μην πώ τα κορίτσια έκλεψαν την παράσταση)..Εχω την εντύπωση, ότι αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο εδώ. Ισως και παγκόσμια, πού είχε χρόνια να εμφανιστεί. Ας το διαφωτίσει κάποια στιγμή ο κ.Πετρίδης ή ο κ.Ζουγρής.-(δεν θυμάμαι πές περίπου, πρίν 30 χρόνια,στην Ελλάδα, ήταν ο Κορκολής, πρίν 50 οι Ολύμπιανς- στο εξωτερικό, πρίν 40 χρόνια οι Duran Duran και πρίν 60,οι Beatles, με τόσο κοριτσομάνι) .Ενώ από ότι είδα στις συναυλίες των Αρκτικ ,στο εξωτερικό, ήταν σχεδόν μισό-μισό(αγόρια-κορίτσια), εδώ αρένα αλλά μπίτλς. 
Πέραν του συγκροτήματος, σίγουρα ‘’την παράσταση την έκανε σούπερ και την έσπρωξε το νεανικό κοινό.. με πλειοψηφία των κοριτσιών’’. Από ότι είδα μέσα, αλλά και μετέπειτα σε βίντεος,( σε σύγκριση, με άλλες χώρες περιοδείας τους), στην Ελλάδα, το κοινό  ήταν, από τα πιο εντυπωσιακά, το πιο ενθουσιώδη, εκδηλωτικό, ρομαντικό, εκρηκτικό, ζωηρό ,δίνοντας φοβερή ατμόσφαιρα, παλμό, στο συγκρότημα  και αυτοί με την σειρά τους μουσικά ανταπέδωσαν, παρά των μανατζαρέων αυστηρό πρωτόκολλο κινήσεων επί σκηνής 

Αν μιλάμε για επέλαση νεαρών κοριτσιών, υπάρχει μια μικρή γεύση, στο βίντεο.
Brianstorm   (18.7.23)  ( βιντεοκινητού. θέλει volume)

 

Video Url

Οι άκτικ είναι παραδεχτοί πλέον σε ευρύτερο κύκλο φίλων, ιστοσελίδων, ποπ, ροκάδων και εναλλακτικών, με τις δύο πετυχημένες σερί συναυλίες (σολντ άουτ), για φέτος.(αν μιλάμε για σούπερ ωραίες (γιατί όχι και γκλάμ) ροκ συναυλίες,…--μουσικής, θεατών & γκρούπ--….είμαστε στο 2023.. διαφορετικές..ναι, και αυτές εντυπωσιακές..φρενήρης, κεφάτες, όμορφες, .. από τις συνήθεις, μεγάλων γκρούπ, κυρίως ανδρών χεβι μέταλ , στην χώρα μας).

Εχει ένα ενδιαφέρον, όπως αποτυπώθηκε από κοντά (από έναν θεατή, σε βίντεο  2ης ημέρας), το κλείσιμο των Αρκτικ, του συναυλιακού πετυχημένου διήμερό τους, με το τραγούδι R U Mine ?...…
(μετά την μέση του βίντεου)…o Αλεξ Τέρνερ και η παρέα του, ρίχνοντας τελική αυλαία,, -αν και σούπερ στάρ και ντίβος από χρόνια,,-- βρέθηκε ξαφνικά άφωνος, σαν σαστισμένος, απρόσμενα ξαφνιασμένος, για αρκετά δευτερόλεπτα, σαν στα ψιλοχαμένα, , μην μπορώντας να διαχειριστεί την μεγάλη έκπληξή του, εντυπωσιασμού-αγάπης, η συγκίνησης...για την όλη αυτή την σούπερ  εκδήλωση αγάπης διημέρου, από το νεανικό κοινό....

 (με μια μικρή μεγέθυνση εικόνας μετά το 3.15 του βίντεου, ο Τέρνερ είναι με τα χέρια ψηλά, έχει μείνει με ανοιχτό το στόμα , οι εκφράσεις του προσώπου του, λένε περισσότερα),.. κάνοντας νεύμα στους υπόλοιπους να συνεχιστεί το ίδιο τραγούδι, παίζοντας εξτέντ…ρίχνοντας αυλαία…στέλνοντας κατ επανάληψη φιλιά… αποχαιρετώντας το κοινό, ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα ζεστά, από οπουδήποτε αλλού…  ’’well, look how they shine for You & your friends, Alex”.( από ταιριαστή, παλιότερη ατάκα ανθρώπου του συγκροτήματος, προς Τέρνερ).

R U Mine? - Arctic Monkeys (19/07/2023)

 

Video Url

Συμπερασματικό επίσης είναι, , ότι το φαν κοινό τους εδώ, έχει μεγάλο ηλικιακό εύρος-βάθος (16-46) και θα τους ακολουθούν για πολύ καιρό.  καθιερώθηκαν ως ένα από τα αγαπημένα μεστά, γκλαμ ροκ συγκροτήματα στην Ελλάδα. 
…………
Θέμα Β. Γράφτηκε προχτές ,αυτοί είναι οι Pretty Visitors του μουσικού καλοκαιριού.
. …Ένα  τεταρτάκι παραπάνω να έδιναν στην διάρκεια του ρεπερτορίου τους, παίζοντας και αυτά τα τρία παρακάτω στην σειρά τραγούδια , το ήδη ντελίριο που επικρατούσε, θα άναβε φωτιές.. πολύ ροκ φωτιές…(  θα γέμιζε και το εναλλακτικό μας ) …Ας είναι, την άλλη φορά ..Μάλλον φοβήθηκαν το ότι ,το 65-70% περίπου του κοινού αποτελείτο από νεαρά ποπ(?) κορίτσια… σύμφωνα όμως με τις δύο βραδιές, τελικά, διέλαθαν ..  το ‘’έλα να δείς’’ και τα τσιρίδια κοριτσιών, γινόταν στα πολύ ροκ ‘’ταξίμια’’.(Ελλαδάρα).

(το pretty visitors , και το my propeler, παίχτηκε σε άλλες Ευρωπαικές χώρες στην περιοδείας τους… το πρώτο ήταν επίσης παρόν τραγούδι, στην Μαλακάσα το 2018 –αν και έπαιζαν τότε ενδιάμεσα με άλλα γκρούπ -- με τον Tέρνερ, πιό νεότερο , να.. βγάζει το σίκ πουκάμισο, αλλά και το έσω ραντάκι-φανελάκι του…Πέραν αυτού, μουσικά, μόνο στις γυναίκες άρεσαν πολύ.. τότε !..οι αρκετοί άρρενες ρόκερς , όλο κ κάτι λίγο, εύρισκαν να πούν..για τα δόντια..της χτένας του..).

1.Pretty Visitors   *(live)
 

Video Url

 

2.  My Propeler   *(live)

 

Video Url

 
Ποιοί τέλος πάντων είναι αυτοί οι Α   γα…..οι  άρκτικ μάνκ(γ)ευς ?  …. είναι το πέμπτο και τελευταίο τραγούδι του ομότιτλου ΕΡ, του 2006. Δεν μπήκε ποτέ σε άλμπουμ LP . (ολοφάνερη στα 19 τους, η αγάπη τους και επιρροή τους από 60΄ς, ενώ έχουν γεννηθεί το 1986 !!..  πιθανόν, από ακούσματα γονέων(δάσκαλος μουσικής) και παππούδων τους, λένε.)

3.  Who The Fuck Are Arctic Monkeys ?  *(live)

 

Video Url

……………………………………………………………………………………
Θέμα Γ. 
.. τυχεροί όσοι παρευρέθηκαν (είδα λεωφορεία και από  Θες/νίκη).. όχι γιατί δεν θα ξανάρθει το συγκρότημα στην Ελλάδα,(θα έρθουν κ άλλες φορές, εμπνευσμένοι να είναι ..), τυχεροί, διότι τους είδαν από κοντινή απόσταση, σε μια ωραιότατη μοναδική συναυλία, σε μικρή σχετικά αρένα, καταπληκτικού τέλειου ήχου και στα 37τους .. είναι δύσκολο έως απίθανο, να παίξουν πιά για τρείς η τέσσερις βραδιές, σε μικρό καλό χώρο…εκτός και αν θελήσουν να ξαναζήσουν αυτή την κοντινή μοναδική ζεστασιά και παλμό του κοινού.. …διαφορετικά ,δυστυχώς για τους  φίλους θεατές, αυτών, το μομέντουμ τους στην Ελλάδα δείχνει πιά ,ότι την επόμενη φορά, μπορούν να παίζουν σε απρόσωπο, αποστάσεων, Ολυμπιακό στάδιο 70χιλιάδων…εκεί ντέ, που αν είσαι κ μακριά, βλέπεις κυρίως κάτι ρυθμικά λαμπάκια και ‘’στρακαστρούκες’’...--όμως ας είναι, από το τίποτα, καλό είναι--.(…. άμα αρχίσουν και τα ωραία σικάτα-τσιτάτα-σπιντάτα, με τις πλατφόρμες αναμονής εισιτηρίων, κλάφτο νικόλα το παρείστικο & τις μπύρες.. εσύ εδώ και εγώ αλλού).
 

 

Video Url

Τώρα που έχει ‘’καθίσει’’ ο ενθουσιασμός του μουσικού καλοκαιριού, ύστερα και από αυτό το διήμερο, λαμβάνοντας υπόψη, αρκετές πολλαπλές παραμέτρους-κριτήρια, ιδίως το μουσικό σήμερα, εν έτη 2023-- διότι δεν είμαστε καν στα 90΄ς, στα 80΄ς, ούτε στα μακρινά 70΄ς-- και επίσης όλα τα τέλεια μέρη της συνολικής συναυλίας, όπως επίσης, ρεπερτόριο, παίξιμο, ήχος, γενική απόσταση χώρου κοινού με σκηνή, το χαμηλό ύψος σκηνής δηλ. επαφής με το κοινό, επίσης η αμφίδρομη μουσική & τραγουδιστική επαφή-επικοινωνία κοινού-συγκροτήματος, παλμός, ατμόσφαιρα, όμορφα νιάτα, κέφι, ανθρώπινος μουσικός μικρός σχετικά χώρος κ.α.  καταλήγω, να σκέφτομαι,- μετά από καμιά 00ριά, εντός-εκτός συναυλίες μου, ονομάτων, από σχεδόν τέλη εφηβείας -, δίνω, σε αυτές τις δύο παραστάσεις, μια  θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα, άντε δεκαπεντάδα, των καλύτερων συναυλιών, η, αυτών που με ξάφνιασαν, ενθουσίασαν, εντυπωσίασαν, η, έκαναν γκέλ,.. η, ούτε φταίει , ότι μεγαλώνοντας…ξεχνάω ...και ξαναμικραίνω.

 

Video Url

Στην μουσική τους συμπεριλαμβάνονται τα πάντα ,--- φολκ, ροκ΄ν΄ρολ, ιντι, ροκ, χάρντ, γκλάμ-μπριτ-σπεις-ποπ, ποστ-πανκ, γκαραζ, αλτερνατιβ, ρετρό, (με ευρύτατες επιρροές από παντού ακόμα και Μορρικόνε, εικόνες ταινιών, Κιούμπρικ κ.α.),---το σπουδαιότερο και εξυπνότερο συγκρότημα ,αυτή την στιγμή, στα τωρινά μουσικά δρώμενα, με μια δική τους κατηγορία,  πολυποίκιλου μουσικού ύφους, είδους, στυλ, κ.α..  επίσης, το ότι ανέρχονται συνεχώς επί 17 έτη, αλλά  ούτε και φοβούνται να ρισκάρουν αλλάζοντας μουσικές, να βγάζουν , να  παίζουν  άλμπουμ σε μουσικές ρίζες των 60΄ς…  δηλαδή τα ‘’σλόου’’ κομμάτια τους.. τα οποία έχουν αναφορά- πέραν των Αγγλόφωνων- ιδίως στο Ιταλικό και στο Γαλλικό τραγούδι 60ς…--λέγοντας γαλλικό, και επειδή είναι εποχή ,του ότι νάναι ,  μουσική μαζί με κουτσομπολίστικο  souper market ...λένε, οτι  η τελευταία, αγαπημένη φίλη  του Αλεξ, είναι μια  πολύ όμορφη Γαλλίδα…!(ο δε, κιθαρίστας, είναι καλοπαντρεμένος).
Θέμα Δ.
Υπάρχει μεγάλο μουσικό κοινό.Η Ελλάδα είναι από χρόνια μουσικομάνα,τώρα και με τη βούλα (τα κορίτσια). Ερχονται σε γερές συναυλίες,λεωφορεία από επαρχία και Θες/νίκη.Την ταλαιπώρια νοιάζονται και ότι δεν βλέπουν σε φλάτ αρένες. Χρειάζεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, συναυλιακός καλοκαιρινός χώρος,  περίπου, κάπως να είναι προοδευτικά άλλου ύψους, αμφιθεατρικός, έστω μετά την μέση του χώρου, συνολικής χωρητικότητας 15-20χιλ.περίπου.

(Ερώτηση –  Γαλλικών συνέχεια, αναφορά, βίντεο &  λάιβ χώρου, Fourviere)  Πότε  ? στην Ελλάδα, θα ‘’ψιλιάζονται’’, ότι μια συναυλία,  πάει για σούπερ, ’’arte concerte’’..αλλά Γαλλικά , έστω και την.. δεύτερη ημέρα ?  όπως πχ. σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχουν επαγγελματικά βίντεος, 4-5 τραγουδιών, σε ανάμνηση μιας ωραίας συναυλίας, φοβερού κοινού, αλλά και ‘’κράχτη’’ φεστιβάλ, επίσης για άλλα σπουδαία συγκροτήματα & προβολής της χώρας, μουσικών πολιτιστικών δρώμενων. Βρε, έχουν έρθει, τι Floyd,τι Ρότζερ, τι  Στόουνς, U2 x 2, Μεταλλικα (κόντεψε να καεί η Μαλακάσα),Ferry-Ροξι x 4, Iron x15,  οι άπαντες.., έ, ένα βίντεο, ένα τραγούδι εδώ, επαγγελματικής λήψης, δεν υπάρχει.
Do Me A Favour // Les Nuits de Fourvière- Γαλλία

Video Url

……………………………………………………………………………………………………….
Θέμα Ε.
Τέλος, ανατρέχοντας τώρα από περιέργεια, την ιστοσελίδα εδώ εξ αρχής 2013, για το συγκρότημα.. είδα ότι οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας και εκπομπής,  επέμεναν σε πολλά για αυτoύς ,και από το 2006 ραδιοφωνικά.... (επιλέγω τραγούδι, ’’D is for Dangerous..’´). 

 

Video Url

.. και πιο πρόσφατα, ιδίως σε αναφορές των ρέτρο-σλόου άλμπουμ-τραγουδιών 2018 & 2022.. η δε αποδοχή όμως ήταν ελάχιστη έως..μηδενική…Μόνο που, όπως ειπώθηκε και πρόσφατα στην εκπομπή , το τελευταίο άλμπουμ του 2022, πάει, για περίοπτη θέση βράβευσης στην Βρετανία, από  μουσικούς ανθρώπους..

Για την μουσική  ιστορία, Αθήνα 18 & 19.7.2023 ,
Ηρθαν από το Σέφιλντ- (Γκρίν). ..
ο Alex Turner- ο παιδικός του φίλος και γείτονας του, Matt Helders, drums,- ο κολλητός τους Jamie Cook ,guitar, keybords (έδωσε το όνομα της μπάντας)-,- ο φίλος Nick O’Malley, on bass (ο άλλος παιδικός φίλος τους, συνιδρυτής, Andy Nicholson ήταν μέχρι 2006) –
Υποστήριξης μουσικοί, 2023 : Scott Gillies- Tom Rowley-Davey Later-Tyler Parkford.
.. κάτι καλά γνώριζε, ο θεωρητικός του πολιτισμού, Μαρκ Φίσερ, γι αυτό το συγκρότημα..
.. αφήνω κάποια βίντεο ,για όσους θελήσουν, η, για το μέμορυ..  ο καλός ήχος πιάστηκε κάτι τις, και από τα κινητά νέων, είναι και από τις δύο παραστάσεις...αποδίδει άραγε, ένα βιντεάκι κινητού, έστω και στο 1/1000 του συναισθήματος ζωντανού ροκ 2023, του χαμού και του κεφιού, της πραγματικότητας της στιγμής, από ένα σπουδαίο συγκρότημα ? 

(Το μουσικό αυτό καλοκαίρι ήταν αναμφίβολα, πλούσιο. θα απασχολήσει ,σίγουρα, για πολύ καιρό, κάθε μουσική ιστοσελίδα).

Do I wanna know?   (18.7.)
 

Video Url

Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair  (18.7.)
 

Video Url

 

Why’d You Only Call Me When You’re High?   (19.7.)

 

Video Url

Arabella,    ( 18.7)
(κιθαριστικός επηρεασμός, από BlackSabath, είπαν οι ΑΜ).

 

Video Url

I Wanna Be Yours *  (19.7.)

 

Video Url

Sculptures Of Anything Goes * ( LP 2022)
(.. έτσι ξεκινούσαν, τα δύο βράδια στην Αθήνα)
 

Video Url

 

(Τέλος,  στην ιστοσελίδα υπήρχε, αφιέρωση, αναφορά, βιογραφικό και ενημερωμένη λίστα, για το συγκρότημα..  Φεβρ.2022, πολύ πρίν ανακοινωθεί LP & συναυλία τους).