Από τα αναψυκτικά Cola με ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη προτιμώ ...το νερό

Ίσως θα έχτε διαβάσει τις νεότερες έρευνες για το ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αναψυκτικά τύπου Cola που περιέχουν ασπαρτάμη είναι καρκινογόνα αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες

Ηασπαρτάμη, το δημοφιλές γλυκαντικό που πολλοί προτιμούν αντί της ζάχαρης, είναι «πιθανώς καρκινογόνα» σύμφωνα με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο παραμένει ασφαλής για κατανάλωση αρκεί να καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ υπάρχει πιθανή σχέση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο του ήπατος. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, εάν χρησιμοποιείται εντός συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών. Μάλιστα, μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που έκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδύνου για την ασπαρτάμη, ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, που βρίσκεται στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Το συγκεκριμένο γλυκαντικό, σύμφωνα με το Calorie Control Council, βρίσκεται σε περίπου 6.000 προϊόντα παγκοσμίως.

Αναψυκτικά όπως η Coca Cola, η Coce Zero, η Pepsi και ορισμένοι χυμοί περιέχουν ασπαρτάμη, ενώ υπάρχει επίσης σε σάλτσες για σαλάτες, σε παγωτά ακόμα και σε τσίχλες. Σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά.

Καμία Cola και αναψυκτικό δεν μπορεί να συγκριθεί σε γεύση με το νερό από το οποίο, όσες ποσότητες και να πιείς δεν θα μετανιώσεις.