Λευτέρης Κονγκαλίδης: Τριήμερη απόδραση στη Λήμνο

Ήταν το πιο σύντομο ταξίδι διακοπών στην αγαπημένη μας Λήμνο,αλλα ήταν μαγικό, παρέα με το φιλικό μου ζευγάρι Αγις και Δήμητρα Κασάπογλου και το καινούριο αμάξι τους μια  BMWX6M.Kαποτε νόμιζα οτι οι πιο ωραίες παραλίες υπάρχουν μόνο στην Μύκονο. Απο την δεκαετία του 70 ανακάλυψα ότι η Λήμνος έχει περισσότερες και καλύτερες παραλίες με κρυστάλλινα ,πεντακάθαρα νερά,απεραντες αμμουδιές, που δεν θα τις άλλαζα με τίποτα.

Τρίτη πρωι στις 7 ήταν η ώρα αναχώρησης.Για πρώτη φορά από την Θεσσαλονίκη που καθιέρωσε φέτος το καλοκαίρι το ταχύπλοο  SEA JET και φθανει σε 4 ωρες και 10 λεπτα στο λιμανι της Μυρινας.Μεχρι περυσι επρεπε να ξυπνησεις τα χαραματα και να σπευσεις στο λιμανι της Καβαλας. Για να προλαβεις το πλοιο της γραμμης.

Αν δεν είσαι δίπλα σε τηλεοπτική οθόνη και δεν συζητάς με την παρέα σου οι γυρω επιβατες ειναι απόλαυση να τους μελετάς ειδικά όταν έχουν μικρά παιδιά που τρεχουν πάνω κάτω,κανουν ζαβολιές,συνεχως πεινάνε η ζητούν παγωτό η κοιμούνται στην αγκαλιά  των γονέων τους.Το ταξίδι ήταν άνετο,γρηγορο,ησυχο σχεδόν ακίνητο το πλοίο πάνω στην ήρεμη θάλασσα.Το  SUPER RUNNERJET χωράει 800 επιβάτες,140 αυτοκίνητα,εχει μήκος 103 μέτρων,ενα κατάστρωμα και ταξιδεύει με 33 κόμβους.

Φθάνοντας στο λιμάνι φύγαμε κατά ευθείαν για τη θάλασσα.Η πιο κοντινή  και αγαπημενη ακτή είναι στο χωριό Θάνος και στο beach bar ‘Γοργονες’ που διαθετει  καφε μπαρ και κουζινα και μερικα μετρα πιο κατω ανετες ξαπλωστρες,καθισματα και ομπρελες πανω στο κυμα,οπου σου φερνουν αναψυκτικα,μπυρες και καφε που ετοιμαζει ο νεαρος Παναγιωτης Βελισσαριου,γιος της μαγειρισας.Φετος οι ‘Γοργονες’εχουν μεγαλυτερη βεραντα για οσους θελουν να μεινουν μακρια απο το εστιατοριο και να απολαυσουν τον καφε τους.Το εδεσματολογιο που επιλεξαμε,καθαρα καλοκαιρινο και ελαφρυ,περιελαμβανε τυροκαυτερη,κολοκυθακια τηγανητα,μελιτζανες τηγανητες,πατατες τηγανητες,ντολμαδακια με γιαουρτι,χωριατικη σαλατα απο τους κηπους του χωριου,αθερινες, και το υπεροχο λευκο κρασι   του Συναιτερισμου της Λημνου και φρουτοσαλατα.Ολα μας αρεσαν πολυ και πηγαμε για δευτερη φορα αποκλειοντας αλλα εστιατορια η ταβερνες που δοκιμασαμε σε προηγουμενα ταξιδια.Προσθεσαμε στις επιλογες μας τζατζικι,σκορδαλια,φετα με μελι και γαμπαρη(την μικρη γαριδα που την απολαμβανεις ολοκληρη με λιγο λεμονι).Ειναι σημαντικο ειδος στην εμπορικη αλιεια.

Για δυο μερες θελαμε να επισκεφθουμε την εμβληματικη ψαροταβερνα ‘Γλαρος’στο παλιο λιμανι,για την πιο σημαντικη σπεσιαλιτε του που ειναι οι αστακος στα καρβουνα.Η απαντηση ηταν ‘δεν μας εφεραν σημερα αστακους’.Ρωτησαμε κι αλλου αλλα δεν ειχαν.Καποιος μας ψιθύρισε οτι το διημερο αυτο  ολοι οι αστακοι της Λημνου ζητηθηκαν και προωθηθηκαν στην Μυκονο.
Την δευτερη μέρα σειρά ειχε η πιο μακρινή ακτή, το Γοματι,πισω από τις αμμοθινες,οπου προσγειώθηκε κάποτε η Ρενα Βλαχοπούλου και νόμισε ότι ήταν στην Σαχάρα.Δυο χρονιές βρηκαμε κλειστο το  beach bar  ‘Αποδραση’ αλλα μετα μαθαμε οτι το καλοκαιρι στο νησι αρχιζει μετα τις 15 Ιουνιου. Για μενα ειναι η καλυτερη θαλασσα του Αιγαιου,με ρηχα νερα,πεντακαθαρα,και ατελειωτη αμμουδια-ιδανικη για ολη την οικογενεια.

Tο τριτο γευμα εγινε στην ταβερνα ‘Γλυκανησος’,πανω στο κυμα,στην Κουταλη,οπου γεννηθηκε ο περιφημος Κουταλιανός και το τοπικο μουσειο τον τιμαει με φωτογραφίες, και δημοσιευματα.Η ιδέα του ‘Γλυκάνησου’ γεννήθηκε αγναντεύοντας από το προσφυγικό χωριό της Νέας Κούταλης τον κόλπο του Μουδρου.Ξεκινησε το 1938 ως καφενείο-παντοπωλειο κι αργότερα λειτουργούσε  από την οικογένεια Βασιλειάδη ως ένα από τα παραδοσιακά ‘παστατζιδικα’(αλίπαστα),τεχνη την οποία οι Κουταλιανοι έφεραν από το παλιό τους χωριό και την γνώριζαν καλά.Χρονια μετά το κτιτριο έγινε τσιπουράδικο-μεζεδοπωλειο,με αποστάγματα και μεζέδες, με αγνά υλικά και προϊόντα παραγωγης τους.Ο αριθμός τηλεφώνου 22540-92092.Το εδεσματολόγιο της ημέρας περιλάμβανε καβουροσαλατα,σαγανακι γραβιέρας με μαρμελάδα πατζαρι,σαρδελα φούρνου,τυροκροκετες,κρούστα τραχανά με μους φέτας,σαλαχι,γαριδες,κολιους,χτενια,γαυρους.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
Η οδός Π.Κυδά είναι η κεντρική της Μύρινας με όλα τα εμπορικά καταστήματα και περικοκλάδες από πανω να  σκιάζουν όλα τα βήματα σας.Στην αρχή της οδού από το παλιό λιμάνι υπάρχει τα  τελευταία χρόνια το ‘Σουβλάκι’ που κάνει χρυσές δουλειές  χειμώνα-καλοκαιρι.Απεναντι ακριβώς υπάρχει μια τζελατερια με ιταλικά παγωτά που κάθε χρόνο έχει διαφορετικό όνομα.

Η πρώτη μας επίσκεψη είναι στο μπαρ-καφε’Καθ οδον’ (Kυδά 64).
Απεναντι  ενα πολυ ωραιο καταστημα με θαυμασια μοντερνα γυναικεια ενδυματα,κοσμηματα και διακοσμητικα που κερδιζει την προσοχη καθε περαστικου.Ονομαζεται  ESTELLΑ 
Το ΚΑΘ ΟΔΟΝ λειτουργεί από τις 7.30πμ κι έχει τον καλύτερο καφε. το 1995 το άνοιξε η Βίκυ Βουδαντα που εξυπηρετει όλα τα καταστήματα του δρόμου,κατοικους ,τουρίστες,.Η Βίκυ από την δεκαετία του 70 είχε το καφέ-μπαρ Ανεμοεσσα στον Ρωμεικο Γιαλό που ήταν το αγαπημένο όλων των αξιωματικών της Αεροπορίας,ειχε εξαιρετική μουσική και πάντα καθαρά ποτά.Στην ίδια περιοχή το καφέ-μπαρ ‘Καραγκιοζης’ έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια τεράστια κοσμοπολιτικη αίθουσα και για χορούς-δεξιωσεις με το υπαιθρειο μπαρ του να κερδίζει όλους τους αξιωματικούς-στρατιωτες  που υπηρετούν και θέλουν να νιώσουν την πολυτέλεια της ιδιωτικής ζωής.Πιο περα υπαρχει το παμπαλαιο εστιατοριο Πλατανος  ,κατω απο εναν πλατανο,που εχει πάντα μαγειρευτά.

Στην λεωφόρο Δημοκρατίας λειτουργει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο  GRAND PATELLI  με ρουφ γκάρντεν,πισινα και άνετο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το παλιό ξενοδοχείο ‘Κάστρο’ όπου μέναμε τα παλιά χρόνια  μετά από μακρά περίοδο που ήταν κλειστό και κατέρρεε το πήρε νεος επιχειρηματιας,το άδειασαν κι ενώ όλοι περίμεναν ότι θα λειτουργούσε φέτος το καλοκαίρι , δεν προχώρησαν οι εργασίες.

Είδαμε για λίγο τον παλιό μας φίλο-ζωγραφο του νησιού Θωμα Σφουνη με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του, ο οποίος μένει πάντα στο δικό του σπίτι τον μισό χρόνο και τον άλλο μισό ταξιδεύει στο εξωτερικό κι ασχολείται πάντα με όλα τα καλλιτεχνικά και αρχαία του νησιού.
Στο παλιό λιμάνι, στην κεντρική διασταύρωση,διπλα σε καφέ,λειτουργει  το ΚΕΛΑΡΙ του Αριστείδη Τζανερου με το καλύτερο τσίπουρο του νησιού,δικης του παραγωγής.τηλ.2254-023261

Στο μοντέρνο μπαρ ‘Ισαλος’πηγαμε άλλη φορά ,τα κοκτέιλ ήταν ευγεστα αλλά η μουσική αδιάφορη.
Ένα βράδυ-Σαββατο 9 Ιουλίου- στην αυλή του γυμνασίου  δίπλα στο Μουσείο , θίασος του Γιώργου Κιμούλη παρουσίασε την 12η Νύκτα του Σαιξπηρ  όπου ο ίδιος υποδύεται απολαυστικά τον καλαμπουρτζη και κατεργάρη Τομπυ με 1Ο μέλη θίασο.Η παράσταση είχε μεγάλη απηχηση κι ακούσαμε εξαιρετικά σχόλια από τον τοπικό σταθμό  FM 100 και τον βετεράνο  δημοσιογράφο Ηλία Κότσαλη.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Σκηνικά: ΦΑΙΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Κοστούμια: ΜΑΡΙΑ  ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Φωτισμοί: ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΕΜΚΟ
Παίζουν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ, ΑΝΝΑ ΜΟΝΟΓΙΟΥ, ΛΙΛΗ ΤΣΕΖΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΑΡΗΣ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΑΚΗΣ, ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ.Η τιμή εισιτηρίου 15 ευρω.

Ζήσαμε μια ωραία βραδια όταν στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου είδαμε την τελετή απονομής βραβείων  στα πληρώματα των πιο γρήγορων ιστιοφόρων που συμμετέχουν στην  AEGEAN REGATTA  Φιλιας 2023

Lefteris Kongalidis