Ήταν λάθος η απλή αναλογική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ήταν λίγα τα λάθη που έκανε πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και μοιραία οδήγησαν στην εντυπωσιακή του πτώση η οποία αν επαναληφθεί στις επόμενες εκλογές ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού των κομμάτων.

 

Μια διαφορά 20% δεν ανατρέπεται εύκολα όσο και να φωνάζουν οι οπαδοί του κόμματος στο διαδίκτυο, το οποίο βέβαια δεν βγάζει κυβερνήσεις, αλλά μάλλον οδηγεί τα κόμματα στο περιθώριο όταν δεν το χρησιμοποιούν σωστά.

Από τα πολλά λάθη που έκανε ο αρχηγός του κόμματος, τα κορυφαία στελέχη, αλλά και το ίδιο το κόμμα, αυτό που ουσιαστικά βγήκαν να παραδεχθούν ήταν η πρόταση για την απλή αναλογική η οποία δεν ήταν βέβαια λάθος και ας με κατηγορήσουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ σαν φίλο του Μητσοτάκη.

Η απλή αναλογική έγινε για να στερήσει την νίκη από την ΝΔ και το πέτυχε, αν υπήρχε το προηγούμενο εκλογικό σύστημα η ΝΔ θα είχε κάνει κυβέρνηση τουλάχιστον με 170 βουλευτές.

 

Αυτό θεωρεί σαν λάθος ο Κύριος Τσίπρας; θα επιθυμούσε δηλαδή την εκλογή της ΝΔ από την πρώτη Κυριακή; μάλλον θα πρέπει να είμαι πολύ βλάκας γιατί δεν καταλαβαίνω που είναι το λάθος.

Τι έγινε λοιπόν, απλά κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν θα πάρουμε ένα 28-32% θα δώσουμε μερικά υπουργεία σε Βαρουφάκη, Βελόπουλο και Ανδρουλάκη και θα στείλουμε σπίτι του τον Μητσοτάκη.

Η αλαζονεία που έδειξε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές έναντι των πιθανών συνεργατών του ήταν το λάθος και κινδύνευε ακόμα και αν μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση να μην τα βρίσκανε, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ που έχει αρκετούς σοβαρούς βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του έβριζαν τον Λοβέρδο, την Χρονοπούλου και όποιον έβρισκαν μπροστά τους σαν να είναι το αμόλυντο κόμμα, αυτή η νοοτροπία υπάρχει και δεν ανταποκρίνεται βάση της λογικής και των πιθανοτήτων στην πραγματικότητα 

 

Η απλή αναλογική δεν ήταν λάθος, λάθος για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αποτέλεσμα που δεν το περίμενε, να δούμε αν θα καταφέρει να μειώσει την ζημιά στις επερχόμενες εκλογές.