Η Neuralink του Elon Musk έλαβε έγκριση για δοκιμές εμφυτευμάτων σε ανθρώπινους εγκεφάλους

Wikimedia Commons / Steve Jurvetson

Η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Elon Musk, Neuralink, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), έδωσε το πράσινο φως για τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε άνθρωπο, μια πολύ κρίσιμη απόφαση μετά από προηγούμενες προσπάθειες για έγκριση.

Η άδεια που χορήγησε ο FDA «αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η Neuralink σε ένα tweet. Δεν διευκρίνισε τους στόχους της μελέτης, λέγοντας μόνο ότι δεν πραγματοποιεί για την ώρα προσλήψεις και περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

 

 

Ο Elon Musk οραματίζεται ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, καθώς και να βοηθήσουν στην περιήγηση στο διαδίκτυο για άτομα με αναπηρίες. Έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είπε ότι ήταν τόσο σίγουρος για την ασφάλεια των συσκευών, που θα ήταν πρόθυμος να τις εμφυτεύσει στα παιδιά του.

 

 

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από το 2019, ο Elon Musk προέβλεψε ότι η Neuralink θα ξεκινούσε δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε την έγκριση του FDA μόνο στις αρχές του 2022 και η υπηρεσία την απέρριψε, σύμφωνα με το Reuters.

 

Ο FDA είχε τονίσει τις ανησυχίες του προς τη Neuralink και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Τα σημαντικότερα ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να εισχωρήσουν μέσα στον εγκέφαλο και το πρόβλημα της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής, χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Αλλά, από ότι φαίνεται, τα εμπόδια αυτά έχουν ξεπεραστεί και η Neuralink θα μπορεί να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.