Ruyichi Sakamoto, η μουσική του ήταν ένας συνδυασμός του χθες με το αύριο

Υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που για τους οποίους από την ανθρώπινη πλευρά, συναισθηματικά έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία, που πηγάζει ίσως από τον βαθμό επαφής που είχαμε μαζί τους αλλά και την ποιότητα του καλλιτεχνικού τους έργου.

Ο Ryuichi Sakamoto ήταν ένας από αυτούς, που ο Πετρίδης μόλις άκουσε την είδηση του θανάτου, αναφωνεί το κλασικό στις συνομιλίες μας για ανάλογες περιπτώσεις, όχι! αρνούμενος αρχικά να πιστέψει αυθόρμητα αυτό που συμβαίνει ή θα συμβεί σε όλους τους ανθρώπους. 

O Ryuichi Sakamoto δεν ήταν φίλος μας, είχαμε μιλήσει όμως μαζί του στο τηλέφωνο παλαιότερα και είχε δώσει συνέντευξη στον Γιάννη στην εκπομπή.

Οι προσωπικές ηχογραφήσεις του και όλες οι ταινίες για τις οποίες είχε γράψει μουσική είχαν μία ευαισθησία που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο έναν φίλο της μουσικής, οι συνεργασίες του προσεγμένες και η θητεία του στους Yellow Magic Orchestra μαζί με τον Yukihiro Takahashi που πέθανε κι αυτός από καρκίνο πριν από 3 μήνες ήταν σημαντική για την παγκόσμια μουσική.

Μαζί έδωσαν πολλά στην ηλεκτρονική μουσική και ονόματα όπως οι Depeche Mode, Ultravox, Duran Duran, τους χρωστούν πολλά,  οι Yellow Magic Orchestra από το 1978 ήταν πρωτοπόρο στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής για τη χρήση συνθεσάιζερ, sequencers, drum machines, υπολογιστές και τεχνολογία ψηφιακής ηχογράφησης.

O Sakamoto είχε σαν ήρωα του από τον χώρο της κλασικής μουσικής τον  Claude Debussy, για τον οποίο πίστευε ότι είχε επηρεασθεί από την μουσική της Ασίας στις διάφορες δημιουργίες του. Όμως σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ιάπωνα μουσικού και στο χιπ χοπ όπου η σύνθεση του Riot in Lagos που ανήκει στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του είδους και χρησιμοποιήθηκε σαν σάμπλινγκ.

Video Url

 

Πάλεψε πολλά χρόνια με την ασθένεια  ο Sakamoto και σχετικά πρόσφατα πιστέψαμε ότι είχε διαφύγει από τον κίνδυνο, δεν τα κατάφερε όμως αφού η εξέλιξη δεν είναι πάντα αυτή που θέλουμε.

Το έργο του θα ενταχθεί στον χώρο της σύγχρονης κλασικής μουσικής και θα απασχολεί την ανθρωπότητα στα επόμενα χρόνια, ήταν ένας συνδυασμός του χθες με το αύριο.

Video Url