Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Miriam Makeba

Οι περισσότεροι από όσους την ξέρουν στην Ελλάδα, την έχουν συνδέσει κυρίως με το ρυθμικό «Pata pata», μεγάλη επιτυχία τού 1967. Εγώ όμως την ερωτεύθηκα νωρίτερα, ήδη από το 1960, όταν την πρωτάκουσα στο ραδιόφωνο στο Δεύτερο σε εκείνο το πανέμορφο ινδονησιακό νανούρισμα, το «Suliram».

Νοτιοαφρικανή ήταν η Μίριαμ Μακέμπα, γεννημένη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1932. Και το τραγούδι, το είχαν φέρει στην πατρίδα της παλιοί Ινδονήσιοι σκλάβοι. Σε σκληρό απαρτχάιντ μεγάλωσε και η ίδια, γι’ αυτό και το πολέμησε αργότερα, όταν ήτανε πια διάσημη, κερδίζοντας τον τίτλο Mama Africa.

Όταν πέθανε το 2008, ο Νέλσον Μαντέλα μίλησε με θαυμασμό για αυτή τη γυναίκα που με την μουσική της έδινε στους μαύρους, δύναμη και ελπίδα. Στα πρώτα χρόνια τού ‘60, ο Χάρυ Μπελαφόντε συνήθιζε να παρουσιάζει στις περιοδείες του, όλο και κάποια καινούρια γυναικεία φωνή που τού είχε κάνει εντύπωση.

Έτσι παρουσίασε και τη δική μας Νάνα Μούσχουρη, αλλά και την Οντέτα λίγο πιο πριν, και βέβαια την Μίριαμ  Μακέμπα. Την Μίριαμ την είχε ακούσει ο Μπελαφόντε στο Λονδίνο, όταν η συμμετοχή της σε μια κινηματογραφική ταινία την είχε φέρει στην Ευρώπη και στο Φεστιβάλ τής Βενετίας πρώτα. Λένε τα λόγια τού Suliram: «Κοιμήσου μικρό μου. Κλείσε τα μάτια και ονειρέψου. Η αγάπη μου και εγώ θα σε φυλάμε. Χρόνια σε περίμενα ναρθείς και προσευχόμουνα για σένα. Τώρα που σ’ έχω δίπλα μου, ποτέ δεν θα σ’ αφήσω». Από το διαδίκτυο live η Μίριαμ  Μακέμπα τού 1963.

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου