Ζούμε σε ένα δικό μας κόσμο, αλλά έχει την ομορφιά του

Όλος ο πλανήτης γιόρτασε χθες τα 80 χρόνια του Brian Wilson των Beach Boys αλλά αυτό δεν συγκίνησε και πολύ τους φίλους της μουσικής στην χώρα μας οι οποίοι ποτέ δεν είχαν το γκρουπ στα αγαπημένα τους, εκτός βέβαια από τις εξαιρέσεις που υπάρχουν στα πάντα.

 

Οι Beach Boys είναι ένα συγκρότημα που μπορεί διεθνώς να μην έχει την απήχηση που έχουν οι Beatles, όμως στη Αμερική πολλά από τα συγκροτήματα που μάθαμε αργότερα, όπως και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, ίσως δεν θα είχαν ασχοληθεί με την μουσική αν δεν υπήρχαν.

 

Γι' αυτό και η τεράστια συμμετοχή από γνωστούς καλλιτέχνες σε βίντεο με ευχές για τον Brian, μοναδικός ο Dylan, o Smokey που του τραγούδησαν τα Χρόνια Πολλά!.

 

Οι Beach Boys, όπως και οι Beatles ξεκίνησαν αντιγράφοντας καλλιτέχνες του '50, όπως ο Chuck Berry, o οποίος βέβαια με την σειρά του είχε αντιγράψει καλλιτέχνες του '40.

 

Δεν ηχογράφησαν πολλά εντυπωσιακά άλμπουμ, όμως τα τραγούδια τους ήταν ο ήχος της Αμερικής του '60 που συνεχίσθηκε με τον Springsteen, τους Eagles και πολλούς άλλους.

Μοναδικές ενορχηστρώσεις και φωνητικά, αύρα της Καλιφόρνια που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο στην μουσική και μοναδικοί μουσικοί που είχαν τον δικό τους ήχο.

Ο Πετρίδης, έκανε βέβαια το αφιέρωμα του και όπως κι εγώ το ευχαριστήθηκε, γιατί είναι από τα αγαπημένα μας γκρουπ κι εγώ πραγματικά απόλαυσα την λίστα που έφτιαξα με τα 30 τραγούδια τους και με γύρισαν πίσω σε πολλές αναμνήσεις.

 

Οι Έλληνες φίλοι της μουσικής ποτέ δεν έβρισκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ανάλογα συγκροτήματα, τι να κάνουμε, αυτό δεν αλλάζει, πάντα θα αντιπαθούν ότι ξεχωρίζει και θα υποστηρίζουν αυτά που θέλουν αυτοί, σε μικρότερο ποσοστό αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ίσως είναι φυσιολογικό μέχρι ένα βαθμό.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγκρίνουμε συγκροτήματα που αγαπάμε με ονόματα όπως οι Beach Boys, άλλη η ιστορία της Ελλάδας, του Βελγίου και η παγκόσμια και βέβαια δεν υπάρχει μέτρο για το πώς μπορεί να είναι καλύτεροι οι Beach Boys από τους Archive, Blackfield, Madrugada κλπ, γούστα είναι αυτά, αλλά η ιστορία μία είναι και ευτυχώς δεν γράφεται, τουλάχιστον στην μουσική, στην Ελλάδα.

 

Όσο ζούμε, εγώ και ο Πετρίδης θα παρουσιάζουμε αυτό που πιστεύουμε από τα καινούργια, αλλά και την ιστορία της μουσικής, κάποτε ίσως θα αρχίσουμε να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις, τι να κάνουμε, αυτό είναι το παιχνίδι.

 

Τώρα ακούω Janet, κι αυτή βέβαια δεν σας τρελαίνει, όπως εμάς

 

Video Url