Οποιος αγαπάει τους σκύλους εύκολα μπορεί, ακούγοντας τη φωνή τους, να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι έχουν ερμηνευτικές ικανότητες στο τραγούδι.

 

Είναι το ίδιο συναίσθημα που μας οδηγεί σε φανταστικά συμπεράσματα, δίνοντας τις προεκτάσεις που επιθυμούμε, σε ικανότητες κυρίως παιδιών που βρίσκονται στη βρεφική ηλικία.

 

Πέρα από αυτό όμως, το 1955, ένας μουσικός παραγωγός από τη Δανία, ο Don Charles, είχε την ιδέα να εκπαιδεύσει και να... φτιάξει συγκρότημα για τέσσερα από τα σκυλάκια του, που το ονόμασε The Singing Dogs.

 

Τα Singing Dogs, που τα ονόματά τους ήταν Dolly, King, Caesar και Pearl, εντυπωσίασαν τότε με τον δίσκο 78 στροφών, ο οποίος περιείχε, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια Oh! Susanna, Three Blind Mice και το χριστουγεννιάτικο Jingle Bells και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε Αγγλία, Αμερική και άλλες χώρες του κόσμου.

 

Λίγα χρόνια πριν, το 1952, μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι της Patti Page How Much Is That Doggie In The Window?, στο οποίο ακούγεται να γαβγίζει ένα σκυλάκι. Οι στίχοι του περιγράφουν την προσπάθεια ενός κοριτσιού να αγοράσει ένα σκυλάκι, για να το αφήσει να φυλάει τον αγαπημένο της όταν αυτή θα πήγαινε σε ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια.

 

Οπως είναι φυσικό, η αγάπη του ανθρώπου για τους σκύλους έχει οδηγήσει στη δημιουργία αρκετών τραγουδιών, τα οποία αναφέρονται, συχνά αλληγορικά, στις διάφορες ιδιότητες που έχουν και τους κάνουν να ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Rufus Thomas, μαύρος τραγουδιστής από τη Μέμφιδα των Ηνωμένων Πολιτειών και πατέρας της τραγουδίστριας Carla Thomas, γνώρισε επιτυχία για μια σειρά τραγούδια του που αναφέρονταν σε σκύλους. Αρχισε με το The Dog το 1963 και στο τέλος της ίδιας χρονιάς γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία του με το Walking The Dog, το οποίο διασκεύασαν την ίδια περίοδο οι Rolling Stones και στη δεκαετία του '70 οι Aerosmith.

 

Την επόμενη χρονιά ο Thomas συνέχισε με τα Can Your Monkey Do The Dog? και Somebody Stole My Dog.

 

Από τα πιο γνωστά τραγούδια με αναφορές σε σκύλους, αρχίζοντας από τη δεκαετία του '50, είναι το Hound Dog της Willie Mae Thornton του 1953, τραγούδι που έγραψαν οι Leiber και Stoller περιγράφοντας το «γκρινιάρικο» ύφος του ήρωα του τραγουδιού, που είναι συνέχεια λυπημένος και κλαίει όπως μια συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών. Λίγο αργότερα θα κάνει τεράστια επιτυχία με το Hound Dog ο Elvis Presley.

 

Στο Bird Dog, του 1958, οι Everly Brothers παρομοιάζουν τον Johnny με τα κυνηγόσκυλα συγκεκριμένης ράτσας που εκπαιδεύονται στο κυνήγι πουλιών. Ο Johnny, σύμφωνα με το τραγούδι, προσπαθεί να τους πάρει το κορίτσι τους.

 

Το 1960 ο Paul Anka παρομοιάζει την αγάπη του για μια μεγαλύτερη γυναίκα με την αφοσίωση που δείχνουν στον κύριό τους τα μικρά σκυλάκια και το PuppyLove θα επιστρέψει στην επικαιρότητα με νεότερες ερμηνείες, όπως αυτή του Donny Osmond.

 

Στο Α Hard Day's Night, από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, οι Beatles μάς τραγουδούν ότι είχαν μια δύσκολη μέρα και δούλεψαν σαν σκυλιά.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στην ταινία κινουμένων σχεδίων Yellow Submarine οι Beatles γίνονται πιο συγκεκριμένοι με το Hey Buldog.

 

Το 1969, οι Stooges, με τον Iggy Pop, τραγουδούν Ι Wanna Be Your Dog:

 

Τώρα θα έλθουμε πρόσωπο με πρόσωπο

 

Και θα ξαπλώσω στο αγαπημένο μου μέρος

 

Τώρα θέλω να γίνω το σκυλάκι σου.

 

Στη δεκαετία του '70 έχουμε το -αναφορά μόνο στον τίτλο- Black Dog από τους Led Zeppelin, το Hair Of The Dog των Nazareth, το Dog Eat Dog του Ted Nugent και το Dogs των Pink Floyd από το άλμπουμ Animals, στο οποίο όμως ο σκύλος δεν αναφέρεται στους στίχους, αλλά μόνο στον τίτλο. Δέκα χρόνια αργότερα, οι Pink Floyd θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι, με το Dogs Of War από το άλμπουμ τους Α Momentary Lapse Of Reason, στο οποίο παίρνουν σαφή αντιπολεμική θέση και επικρίνουν τους μιλιταριστές ηγέτες.

 

Το 1970, ο Joe Cocker θα ονομάσει την περιοδεία του και το άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά, Mad Dogs And Englishman, που ήταν μια αναφορά στο τραγούδι που είχε γράψει το 1931 ο Noel Coward.

 

Το σκυλάκι τού Lobo, το 1971, άκουγε στο όνομα Βοο, Me and You and Α Dog Named Βοο.

 

Το 1974 ο David Bowie δίνει τον τίτλο Diamond Dogs στο ενιαίο θεματολογικά άλμπουμ του, στο οποίο υπάρχει και το ομώνυμο τραγούδι.

 

Στην επόμενη δεκαετία, το 1985, ο Tom Waits θα ονομάσει κι αυτός με τη σειρά του ένα άλμπουμ με αναφορά σε σκυλιά Rain Dogs.

 

Στη δεκαετία του '90, ο Calvin Broadus κάνει την εμφάνισή του στον χώρο της ραπ με το καλλιτεχνικό όνομα Snoop Doggy Dogg και γνωρίζει την επιτυχία για μια σειρά άλμπουμ, όπως τα Doggy Style, The Doggfather και Νο Limit Top Dogg.

 

Από τα πιο πρόσφατα τραγούδια με αναφορά σε σκύλους είναι το Shoot The Dog του George Michael, που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις το 2002, μια και γράφτηκε εναντίον της πολιτικής του τότε προέδρου της Αμερικής George W. Bush, και το Dog Days Are Over των Florence and The Machine, όπου η λέξη σκύλος χρησιμοποιείται βέβαια αλληγορικά.

 

Στην ελληνική μουσική η παρουσία των σκύλων στα τραγούδια μας είναι περιορισμένη. Περισσότερο χρησιμοποιείται ο σκύλος όταν θέλουμε να περιγράψουμε συγκεκριμένο είδος του λαϊκού μας τραγουδιού και τους χώρους όπου ακούγονται αυτά τα τραγούδια.

 

Από τα σκυλιά που έγιναν τραγούδι ξεχώρισε ο Κανέλος, σκύλος - σύμβολο των φοιτητών, που σύχναζε στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στις διαδηλώσεις των φοιτητών. Εξι μήνες μετά τον θάνατό του έγινε τραγούδι από τον Στάθη Δρογώση:

 

«Θα μιλήσω για τον φίλο τον Κανέλο./ Που έχει μια καρδιά και τέσσερα ποδάρια./ Που γυρίζει στα Εξάρχεια τα βράδια./ Κι όλοι τον σέβονται, του βγάζουν το καπέλο./ Στη γωνιά Πολυτεχνείο με Πατησίων κυνηγούσε λένε έναν ασφαλίτη/ Και μια μέρα εθεάθη στο Θησείο, να γυρνάει με μια σκυλίτσα από σπίτι. Ενα τραγούδι για τον σκύλο τον Κανέλο/ που με δάγκωσε, μα τον καταλαβαίνω./ Υποστήριξε την άποψη με πάθος/ ότι είχα πάρει τη ζωή μου λάθος...».

 

Για το Σκυλάκι το κανίς τραγούδησε πριν από αρκετές δεκαετίες ο Δημήτρης Πουλικάκος, σε στίχους και μουσική του Γιάννη Λογοθέτη. Χρειάστηκε να περάσει τα 60 για να κυκλοφορήσει καινούριο άλμπουμ ο Πουλικάκος με τον τίτλο Αδέσποτα σκυλιά.

 

Από τους πιο ταλαντούχους νέους δημιουργούς, ο Φοίβος Δεληβοριάς, στο Ενας σκύλος στο Κολωνάκι τραγουδά για τον σκύλο που ακούει στο όνομα Βαγγέλης και ζει στη Λουκιανού.

 

Οι Οπισθοδρομικοί μαζί με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με Τα Σκυλιά της νύχτας, που είναι στο άλμπουμ τους Sante και είναιηχογραφημένο στο ύφος των τραγουδιών του Γιώργου Ζαμπέτα.

 

Του Απόστολου Καλδάρα, σε στίχους Γιώργου Σαμολαδά, είναι το τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη Ενας σκύλος και μια γυναίκα:

 

Ενας σκύλος και μια γυναίκα

Ηταν στο σπίτι μου όλη η ζωή,

Αυτός τα χέρια μου πιστά φιλούσε

Και εσύ αχάριστη τον εραστή.

Τώρα ο σκύλος έφυγε από ντροπή και πόνο

Που έβλεπε εμένα στα προδομένα

Τα χάδια σου να λιώνω.

 

Ενα άλλο τραγούδι του Στέλιου με αναφορά σε σκύλο είναι επίσης το Ποτέ σου δεν μ' αγάπησες: Ενα σκύλο αν είχες τόσα χρόνια, θα τον πονούσες, αν τον έχανες, τρελή.

 

Στίχοι που περιγράφουν τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι εδώ και πολλούς αιώνες με τους σκύλους και συχνά τις κάνουν τραγούδια.

 

Κώστας Ζουγρής