David Byrne – οι συνεργασίες μιας ιδιοφυΐας

David Byrne – οι συνεργασίες μιας ιδιοφυΐας

Στο δεύτερο μισό των 70s, ο David Byrne και η παρέα του στους Talking Heads κατάφεραν να συνδυάσουν την ενέργεια της αμερικάνικης μετα-πανκ σκηνής με την Avant-garde αισθητική. Σε δύο μόλις άλμπουμ ωρίμασαν τόσο καλλιτεχνικά ώστε να γίνουν συνοδοιπόροι του μεγάλου Brian Eno και μαζί του να γράψουν μουσική που σημάδεψε την εποχή της, και παραμένει ζωντανή ως σήμερα. Ειδικά τα albums τους Fear of Music του 1979, Speaking in Tongues του 1983 αλλά και το Remain in Light με τον Eno του 1981 έμειναν στη μουσική ιστορία σαν αριστουργήματα.

 

 

 

Ακόμα και πριν τη διάλυσή των Talking Heads, ο Byrne ξεκίνησε τις αναζητήσεις του έξω από το συγκρότημα, άλλες φορές με προσωπικά άλμπουμ αλλά πολύ συχνά με συνεργασίες ή συμμετοχές. Ήδη από το 1980, δουλεύει με τον μεγάλο πειραματιστή κιθαρίστα Robert Fripp των τότε King Crimson για το προσωπικό του άλμπουμ, με αποτέλεσμα το μοναδικό Under Heavy Manners:

 

 

 

 

Λίγο μόλις καιρό μετά το ανυπέρβλητο Remain in Light, μαζί με τον Eno κυκλοφορούν το My Life in the Bush of Ghosts. Άλμπουμ της χρονιάς τότε στη λίστα του Γιάννη.

 

 

 

 

Δεν είχαμε καλά συνέλθει από αυτόν τον χείμαρρο δημιουργικότητας, και στις αρχές του 1982 ο Byrne γράφει τη μουσική για την πρωτοποριακή παράσταση Catherine Wheel της φίλης του Twyla Tharp–το αγαπημένο μας Poison:

 

 

 

 

Οι αναζητήσεις του Byrne τον περνούν από τις εθνικές μουσικές του κόσμου, ιδρύει την Luaka Bop σαν εταιρία-φάρο για την Λατινοαμερικάνικη και Αφρο-Κουβανέζικη μουσική, γράφει βιβλία και κάνει διαλέξεις για την εξέλιξη της μουσικής, κ.α. Αλλά είναι αξιοσημείωτο το πόσο φρέσκος και κοντά παραμένει στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα τόσα χρόνια μετά, όπως φαίνεται από τις συνεργασίες του:

 

Το 2002, το dance group X-Press 2 γράφει μαζί του το electro anthem Lazy

 

 

 

 

Το 2004, οι Thievery Corporation τον καλούν να κάνει φωνητικά σ’ ένα από τα καλύτερά τους, The Heart's A Lonely Hunter

 

 

 

 

Και πάνω στην απόλυτη δόξα τους, το 2011 στο Suburbs (Deluxe) οι Arcade Fire συνεργάζονται μαζί του στο κομμάτι τους Speaking in Tongues (με τίτλο παρμένο από την Βίβλο και ομώνυμο του παλιού άλμπουμ των Talking Heads):

 

 

 

 

Το 2012 κυκλοφορεί τη συνεργασία του με την κορυφαία νέα δημιουργό St.Vincent

 

 

 

 

Συνεργάστηκε και με την Anna Calvi στο εξαιρετικό EP της Strange Weather...

 

 

 

 

Η μουσική δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς τον David Byrne..

 

Από τον Λουκά Ιωάννου