Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μάταια περιμένουμε το νέο άλμπουμ που θα μας ταρακουνήσει όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Πριν από 30-40 χρόνια ακόμα και τα άλμπουμ που δεν κατάφερναν να εμφανισθούν στον κατάλογο με τα δημοφιλέστερα άλμπουμ της εβδομάδας, παρουσίαζαν ενδιαφέρον και στην πορεία του χρόνου παρέμειναν κλασικά, σκεφτείτε καλλιτέχνες όπως ας πούμε ο Tim Buckley ποτέ δεν ανέβηκαν πιο ψηλά από το Νο 81.

 

Tα δύο πρώτα άλμπουμ του Bruce Springsteen έφτασαν μέχρι το 60 και 59 αντίστοιχα κι όμως ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια το καθένα.

 

Πραγματικά οι νέοι στο παρελθόν κάθε εβδομάδα με τις νέες κυκλοφορίες είχαν Χριστούγεννα, αφού το χειρότερο άλμπουμ που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ήταν ας πούμε ένα άλμπουμ με τους Spooky Tooth.

 

Γιατί δεν κυκλοφορούν πια συχνά αξιόλογοι δίσκοι, μα γιατί ακόμα και τα Χριστούγεννα δεν έχουν την αίγλη που είχαν παλαιότερα, πόσα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να πούνε τα κάλαντα και πόσα από αυτά θα καταφέρουν να πάνε στο σπίτι τους με το χαρτζιλίκι που μάζεψαν χωρίς να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα από κάποιους έξυπνους που ληστεύουν πιτσιρίκια?.

 

Τα σημαντικότερα άλμπουμ από αυτά που θα κυκλοφορήσουν ή θα κάνουν καλές πωλήσεις στις γιορτές είναι άλμπουμ με διασκευές σε παλαιότερα τραγούδια, γεγονός που βέβαια αποδεικνύει την έλλειψη έμπνευσης.

 

Το να είσαι μουσικός σήμερα, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις έσοδα από αλλού για να ζήσεις, ειδικά στην Ελλάδα μόνο αν καταφέρεις να κάνεις κάτι στο σύγχρονο λαϊκό ίσως μπορέσεις να βγάλεις χρήματα για να ζήσεις.

 

Χριστούγεννα λοιπόν χωρίς μουσικές συγκινήσεις όπως άλλοτε που οι εταιρίες δίσκων κυκλοφορούσαν τα δυνατά άλμπουμ μέσα στον Δεκέμβριο, τώρα κυκλοφορούν συνήθως δεύτερα ονόματα στον τελευταίο μήνα, όλοι προσπαθούν να πιάσουν τις ημερομηνίες για τα γκράμυ, τα βραβεία του MTV, την πιο βολική ημερομηνία για καλή θέση στα τσαρτς κλπ.

 

Κώστας Ζουγρής