5 μήνες από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αλλαγή της στην σημερινή εναλλακτική μορφή που εκτός από τα διεθνή αθλητικά γεγονότα δεν δείχνει να έχει προσελκύσει ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι από τους πρώην τηλεθεατές της.
Με τις τεχνικές δυνατότητες που έχει, το πρόγραμμα που εκπέμπει προσφέρει κάποιες ώρες τις ημέρας κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Το ραδιόφωνο και πριν το κλείσιμο ακολουθούσε την γενική παρακμή όλων των ραδιοφωνικών σταθμών που πάσχουν από έλλειψη ενημέρωσης στο τι συμβαίνει στο χώρο της μουσικής.
Αν μπορούσε να κάνει κανείς κάποιο έλεγχο στις δισκοθήκες τους, ή στο ρεπερτόριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πίστευε ότι είμαστε σε μία τριτοκοσμική χώρα.
Απόψε το βράδυ, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες η χώρα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και να συρθεί σε ακυβερνησία με αφορμή την ΕΡΤ.
Ας μη δυσανασχετούν για αυτή την άποψη αυτοί που πιστεύουν ότι η ΕΡΤ μπορεί να δώσει την αφορμή γαι νέες εκλογές τις οποίες θα κερδίσουν. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα και κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, αν λάβει υπ' όψιν ότι κανένα από τα τωρινά δύο πρώτα κόμματα δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μόνη περίπτωση θα ήταν να συνεργαστούν μετά τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω κάποια από τα κομμάτια τους που θα μπορούσαν να ταιριάξουν.
Φαντάζομαι ότι αυτή η προοπτική θα βρίσκει αντίθετους τουλάχιστον τους φίλους του ενός από τα δύο κόμματα.
Αλλά ας αφήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και ας προσπαθήσουμε να δούμε το τι κέρδισαν ή έχασαν διάφοροι με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ:
Πρώτα η κυβέρνηση: Κατάφερε να απαλλαγεί όπως πίστευε από έναν οργανισμό που της έκανε αντιπολίτευση και δεν μπορούσε να ελέγξει αφού οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ήταν φιλικά προσκείμενοι στην αντιπολίτευση και έκαναν απεργίες και στάσεις σε σημαντικές εκδηλώσεις εμποδίζοντας την προβολή του κυβερνητικού έργου.
Επίσης στην δεδομένη στιγμή ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των δανειστών που απαιτούσαν απολύσεις κάνοντας στην ουσία μια μπλόφα, αφού στα σχέδιά τους, ήταν να ξαναπροσλάβουν τους περισσότερους από τους απολυμένους με διαφορετικούς όρους και με ένα ελεγχόμενο ξεσκαρτάρισμα.
Ικανοποίησε σημαντικά όλα τα ιδιωτικά κανάλια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία στον τομέα της διαφήμισης και τους βοήθησε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος με το επιτελείο του πήγαν στον ΑΛΦΑ και στέρησαν οριστικά μία από τις ελάχιστες πηγές διασκέδασης των Ελλήνων κάποιας ηλικίας ή της επαρχίας που δεν έχουν την δυνατότητα για διάφορους λόγους να ψυχαγωγηθούν εκτός σπιτιού κάθε Σάββατο βράδυ.
Στο ραδιόφωνο ο Γιάννης που αγνοήθηκε από αυτούς που είχαν λόγο στην μετά ΕΡΤ κατάσταση, έκανε την επιλογή του να πάει στο Βήμα και όπως φαίνεται κάνει το πιο πετυχημένο πρόγραμμα στην συγκεκριμένη ώρα αυξάνοντας σημαντικά το κοινό του σε σχέση με την ΕΡΤ.
Αθλητικές εκπομπές, Eurovision και όποια άλλη δραστηριότητα είχε ακροαματικότητα, θα μεταφερθεί σταδιακά στον κάποτε ανταγωνισμό.
Πραγματικά είναι περίεργο το ότι έστω ένας από τους νέους υπεύθυνους δεν σκέφτηκε να αξιοποιήσει την εκπομπή που όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν ΄η σημαία της ΕΡΤ΄, ίσως η τακτική τους να ήταν καθαρά η απαξίωση της.
Η κυβέρνηση με την αναγγελία του κλεσίματος, έδειξε ότι ήταν ανίκανη να διορθώσει τα οποιαδήποτε προβλήματα υπήρχαν στο ίδρυμα, όπως άλλωστε συμβαίνει στα πανεπιστήμια, στην υγεία, όπου πάντα οι ενέργειές της γίνονται με σημαντική καθυστέρηση.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι: Παρά τις αποτυχίες άλλων κλάδων να καταφέρουν να ανατρέψουν κυβερνητικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια που αφορούσαν εργαζόμενους σε άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, βασίστηκαν στην στήριξη της αντιπολίτευσης και πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν μία απόφαση, άσχετα από το αν είναι σωστή ή όχι, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας, κάτι που συνταγματικά δεν μπορεί να ανατραπεί, ίσως ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Βέβαια μας έχει συνηθίσει η εκάστοτε αντιπολίτευση να λέει ότι μόλις θα γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει διάφορα, αλλά τελικά αλλάζει πράγματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Μια περιήγηση στο διαδίκτυο όλους αυτούς τους μήνες θα έπρεπε να τους έχει προβληματίσει για την στήριξη του κόσμου στην προσπάθειά τους που αν και έλεγαν ότι δεν ήταν κατάληψη, ανεχόντουσαν δεκάδες πανό στο εξωτερικό του κτιρίου που έγραφαν ΄Να συνεχιστεί η κατάληψη΄.
Μια μπερδεμένη κατάσταση με χαμένους τους πάντες ηταν αυτό το πεντάμηνο.
Καμία Ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες κλείνοντας την δημόσια ραδιοτηλεόρασή της, ούτε θα μπορούσε να διαννοηθεί επεμβάσεις των ματ όπως η πρόσφατη.
Οι δημοσιογράφοι υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις του κλάδου τους που συρρικνώνεται λόγω της κρίσης με έντονους ρυθμούς και χάνουν συνέχεια έδαφος.
Γενικά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όπως έδειξαν οι εξελίξεις, αν συμφωνούσαν την ίδια μέρα με τις ενέργειες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποζημιωθούν, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να ξαναπροσληφθούν, κάτι που θα γίνει με μερικούς μήνες καθυστέρηση.
Χαμένος ο Ελληνικός λαός που έχασε μια εναλλακτική πρόταση ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Χαμένοι οι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, λογοτέχνες, μουσικοί κλπ που δεν έχουν πια ένα βήμα για προβολή των δραστηριοτήτων τους.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μία κατάσταση ίσως περισσότερο απ' ότι έπρεπε, αλλά έκρινε ότι δεν έχει να χάσει τίποτα και μάλλον έχει δίκιο.
Τα δύο κόμματα που ήταν υπεύθυνα από το 1975 για την ΕΡΤ φαίνεται καθαρά ότι την μίσησαν και την τελευταία τριετία ήταν σε εξέλιξη ένας πόλεμος ανάλογος αυτού της ιστορίας και ταινίας Ο Πόλεμος των Ρόουζ.
Κώστας Ζουγρής