Με την έννοια που δίνει στην λέξη ο Καβάφης στο ποίημά του Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.χ. παρατηρώ ότι τα σημερινά αστέρια της μουσικής είναι σχεδόν απίθανο να φτάσουν σε επιτυχία τα αντίστοιχα μεγάλα ονόματα που κυριάρχησαν στις δεκαετίες τους '60 και '70 με πολλούς από αυτούς να είναι μάλιστα ακόμα στην επικαιρότητα.
Σπάνια στο παρελθόν οι καλλιτέχνες κυκλοφορούσαν περισσότερα από 4-5 τραγούδια στην κάθε ημερολογιακή χρονιά.
 
Αυτό βοήθησε στο να μην αναλώνονται εύκολα οι δίσκοι τους και έχει σαν συνέπεια πολλά άλμπουμ από το παρελθόν να είναι ακόμα στην επικαιρότητα και να επανέρχονται δυναμικά με διάφορες επανεκδόσεις ή με αφορμή κάποια χρήση τραγουδιών τους σε ταινίες ή διαφήμηση.
 
Την περασμένη Δευτέρα κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της Κaty Perry και ήδη έχουν δοθεί στα ραδιόφωνα τέσσερα τραγούδια της, τα Roar, Dark Horse, Uncoditionally και Walking On Air.
 
Tρία τοπ 10 έχει ήδη το νέο άλμπουμ του Eminem πριν κυκλοφορήσει, τα Berzerk, Survival και Rap God ενώ την άλλη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει το Monster που είναι ντουέτο με την Rihanna.
 
H Lady Gaga θα κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο το νέο της άλμπουμ και ήδη έχει δώσει στα ΜΜΕ αρκετά τραγούδια της με διάφορους τρόπους, Venus, Gypsy, Applause, Swine Song, Aura, Do What U Want, μπορεί λοιπόν αυτός ο δίσκος να ακούγεται σε 10-20 χρόνια?, λογικά όχι, ίσως μάλιστα δεν ακούγεται σε 2-3 χρόνια ανεξάρτητα της επιτυχίας που θα γνωρίσει.
 
Ο τρόπος προώθησης έχει αλλάξει ριζικά και όταν βλέπεις συγκροτήματα όπως οι Arcade Fire να δίνουν κάθε 2-3 μέρες και ένα νέο τραγούδι τους στην δημοσιότητα, πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ, καταλαβαίνεις ότι όλο το παιχνίδι είναι πια στην συχνότητα χρήσης των τραγουδιών του κάθε καλλιτέχνη στις σύγχρονες πλατφόρμες παροχής μουσικών υπηρεσιών.
 
Ακόμα και οι 7αριδες όπως ο Paul McCartney μπήκαν σ' αυτούς τους ρυθμούς και ήδη έχει παίξει αρκετά τραγούδια από το νέο του άλμπουμ, ενώ ήδη έχει κάνει και δύο βίντεο  
Από εμφανίσεις για προώθηση του άλμπουμ, ίσως υπερβαίνουν μέσα σε 1 μήνα αυτές που έκανε με τους Beatles από το 1964 μέχρι την διάλυσή τους.
Το ίδιο συμβαίνει με τους Pearl Jam, αλλά και την Miley Cyrus που εμφανίζονται συχνότερα από ποτέ σε έκτακτες εμφανίσεις και τηλεόραση.
 
Αυτές οι εμφανίσεις δεν βοηθάνε συνταρακτικά τις πωλήσεις, όμως οι συνθήκες του παιχνιδιού, που έχει πια διαφορετικούς όρους, τους υποχρεώνει να το κάνουν.
Ο χρόνος θα δείξει τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι ρυθμοί στην διαχρονικότητα των καλλιτεχνών, αλλά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα είναι αρνητική.
 
Κώστας Ζουγρής