Ας μη γελιόμαστε, η μουσική του σήμερα υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτή που ακούγαμε στο παρελθόν.
 
Έχουμε όλη την καλή διάθεση να υποστηρίξουμε κάθε νέο καλλιτέχνη αλλά η σύγκριση με το παρελθόν είναι αντίστοιχη αυτής που θα επιχειρούσε κάποιος με την κλασική μουσική που υπήρχε πριν από 70 χρόνια και παλαιότερα με την αντίστοιχη σημερινή.
 
Ακούω συχνά τα παιδιά μου να τραγουδούν επιτυχίες από το παρελθόν σαν να είναι σημερινές και αναρωτιέμαι στιγμιαία πως μπορεί ένας σημερινός νέος να ξέρει και να τραγουδά επιτυχίες του '60, 'του '70, ακόμα και του '50?
 
η απάντηση είναι απλή γι'αυτόν που θα ρίξει μια ματιά στους καταλόγους με τις παλαιότερες επιτυχίες, εύκολα θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλα τα τραγούδια είναι γνωστά, όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στους νεότερους, για να μας παρουσιάσει τις επιτυχίες το περιοδικό Billboard έχει δημιουργήσει 74 διαφορετικά charts, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τα τραγούδια που βρίσκονται ακόμα και μέσα στο τοπ 10.
 
Δεν ήταν βέβαια όλα τα τραγούδια που ακούγαμε στο παρελθόν αριστουργήματα, ήταν όμως αναγνωρίσιμα και τα περισσότερα επέζησαν στο πέρασμα του χρόνου.
 
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ήταν  το Soundtrack της ταινίας Guardians Of The Galaxy, σχεδόν όλα τα τραγούδια από την δεκαετία του '70, μια εποχή που συνυπήρχαν τα τραγούδια με τα άλμπουμ, στις μέρες μας, πλατφόρμες όπως το iTunes έβαλαν στο περιθώριο τα άλμπουμ και ωθούν τους νέους να αγοράζουν μεμονωμένα τραγούδια. 
 
H Nicki Minaj πρόσφατα  με το Only One συμπλήρωσε 52 τραγούδια της μέσα στα 100 πρώτα της Αμερικής, όπου εμφανίσθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010, ξεπέρασε έτσι τον Michael Jackson, ναι όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, που έχει 50. Τα 31 από αυτά είναι με συμμετοχές σε τραγούδια άλλων και στα 20 δικά της όλο και κάποιος θα συμμετέχει.
 
Αλήθεια πόσα τραγούδια της Nicki ξέρετε και πόσα του Michael?
 
Παλαιότερα όποιος άκουγε χαρντ ροκ ήξερε κάθε νότα από τα τραγούδια των μαύρων καλλιτεχνών και απλά τους έβριζε, τώρα κανείς δεν ξέρει τι ακούει.
 
Σε μεγάλο βαθμό τα τραγούδια που κυριαρχούν είναι αυτά από τον χώρο του χιπ χοπ, τα οποία όμως σχεδόν σε ποσοστό 100% βασίζονται σε σάμπλινγκ τραγουδιών κυρίως της δεκαετίας του '80, τα μισά δε από αυτά έχουν πάνω από 1, συχνά και 4 ερμηνευτές.
 
Οι ομοιότητες δε που υπάρχουν στα τραγούδια είναι πια εκπληκτικές αφού έχουμε κτυπήσει κόκκινο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνουν οι 7 νότες.
 
Μεγάλες επιτυχίες από τις νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή έχουν πολλές ομοιότητες, απλά αλλάζουν οι στίχοι, ακούστε δύο Νο 1 της Miley Cyrus και της Katy Perry
 
Wrecking Ball με 700 εκατ κτυπήματα στο YouTube
 
 
Firework με 470 εκατ κτυπήματα
 
 
Επίσης ομοιότητες υπάρχουν και σε τραγούδια από ερμηνευτές που θεωρούμε και είναι κορυφαίοι, το Rolling In The Deep της Adele έχει πολλές ομοιότητες με το Crazy των Gnarls Barklay το οποίο με την σειρά του έχει αντιγράψει τον Bobby Womack.  
 
Rolling In The Deep   
 
 
Crazy
 
 
 
Across 110th Street
 
 
Η πιο μεγάλη πρόσφατη επιτυχία, το Happy, θυμίζει δεκάδες τραγούδια της Motown σε μία τέλεια νέα μίξη. 
 
 Κώστας Ζουγρής