Όποιος είχε την ευκαιρία να ακούσει κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό από αυτούς που ξεχωρίζουν στο εξωτερικό, σίγουρα θα νοιώθει ένα παράξενο συναίσθημα ακούγοντας τα περισσότερα από τα Ελληνικά προγράμματα. 

 

Θα παρομοίαζα την ακρόαση ελληνικού ραδιοφώνου μετά από ακρόαση κάποιου επώνυμου ξένου προγράμματος με την επιστροφή από την Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά και την άνοδο της Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς).

Όπως μας παραμύθιαζαν τόσα χρόνια με την εύρωστη οικονομία μας, έτσι τώρα είναι φανερή η γύμνια για τα προγράμματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους.

 

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές προσώπων στα ραδιόφωνα, κυρίως για οικονομία, το κλείσιμο της ΕΡΤ και η προκλητική αδιαφορία για το τι συμβαίνει εκτός Ελλάδας στον χώρο της μουσικής σχεδόν από όλους τους σταθμούς που χωρίζονται θα έλεγα σε τρείς κατηγορίες, δεν με κάνει αισόδοξο για το μέλλον.

 

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους σταθμούς που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός τους στις ειδήσεις και μοιραία ακολουθούν συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, όπως συμβαίνει με την τηλεόραση και το σύνολο σχεδόν του τύπου, εκτός των εφημερίδων που συντηρούνται από συγκεκριμένα κόμματα.

Στην δεύτερη κατηγορία θα έβαζα αυτούς που δίνουν μεγάλο βάρος στο παρελθόν σε σχέση με τις τρέχουσες κυκλοφορίες και είναι κολλημένοι σε ονόματα που απλά δεν ακούγονται πια πουθενά.

 

Στην τρίτη κατηγορία έχουμε 2-3 σταθμούς που το πρόγραμμά τους βασίζεται στην γνωστή συνταγή που λανσάρισε ραδιόφωνο που άνοιξε περιοδικό που δεν υπάρχει πια, αλλά στα χρόνια που λειτούργησε κατάφερε να βγάλει εκτός μουσικής τροχιάς μεγάλο τμήμα της νεολαίας, ειδικά στην Αττική που έμαθε να ακούει lounge και τραγούδια που το ρεπερτόριο σε μεγάλο ποσοστό είναι διασκευές σε παλαιότερα κομμάτια, ακριβώς όπως παλαιότερα πηγαίναμε σε μια ταβέρνα και υπήρχαν μουσικοί, ή μόνο ένας, που έπαιζε γνωστά τραγούδια και όλοι έμεναν ικανοποιημένοι.

 

Προσωπικά, από την δημιουργία αυτού του site είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί αναζητώ και βρίσκω ότι πιστεύω ότι αξίζει να ακούσω και με την συνεργασία μερικών ακόμα το κάνουμε γνωστό σε εσάς.

 

Η αλήθεια είναι, αν και αρκετά εγωιστικό, ότι συνήθως είμαστε μερικούς μήνες μπροστά από πλευράς ενημέρωσης, ειδικά στα νέα ονόματα και αυτό δυσκολεύει κάπως το να γίνουν αποδεκτά αμέσως αυτά που προβάλλουμε, αρκετά πριν τα μάθετε από αλλού.

Θα συνεχίσουμε όμως στο ίδιο ύφος του συνδυασμού σε κάθε τι καινούργιο που θεωρούμε αξιόλογο με αναδρομές στο παρελθόν με διάφορες αφορμές.

 

Έχουμε αρκετούς μήνες ακόμα για να συμπληρώσουμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του apotis4stis5 και ήδη έχουμε τόσους επισκέπτες από διάφορες χώρες, που πραγματικά νοιώθω υπερήφανος, γιατί όπως και στο ραδιόφωνο στο Apotis4stis5 στην ΕΡΤ, αλλά και τώρα  στον Βήμα Fm 99,5 που συνεχίζει ο Γιάννης, συνεχίζουμε και οι δύο σ'αυτά που πιστεύουμε και εσείς με την συμμετοχή σας δείχνετε να αποδέχεστε.


Το ραδιόφωνο όπως λειτουργεί στην χώρα μας είναι αδύνατο να ανταγωνισθεί σε επικαιρότητα τις ιστοσελίδες που αξιοποιούν άμεσα την κάθε πληροφόρηση και τις νέες ηχογραφήσεις, εδώ φτασμένοι μουσικοί παραγωγοί και θέλουν αρκετά ακούσματα για να αποδεχθούν ένα νέο αξιόλογο, όπως αποδεικνύεται αργότερα, όνομα.Τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη και η θάλασσα ήταν υπέροχη, όπως υπέροχη είναι η παρέα μας εδώ στο Site και με τον Γιάννη κάθε απόγευμα στο ραδιόφωνο του Βήμα FM, όπου μαζεύει εμπειρίες και η Λουίζα   

 

 

Κώστας Ζουγρής