metro-syntagma.jpg (637×381)

 

Όλοι και περισσότεροι  καταλαβαίνουν τα δυσνόητα(?) μερικές φορές γραπτά μου, σήμερα μου ζήτησαν να γράψω για το νέο κλείσιμο των σταθμών του metro και την αναταραχή που έχει προκληθεί στο κέντρο με πολλούς πολίτες να βρίζουν την προεδρία μας στην Ευρώπη γι'αυτό. Φταίει η προεδρία ή η ακυβερνησία σε όλους τους τομείς. Έχουν κλειστεί σε ένα γραφείο και αποφασίζουν, τελειώστε αυτούς, φορολογήστε τους άλλους, κλείστε το κέντρο, κανονική μπανανία. Δεν χρειάζεται να γράφω νέα κομμάτια, σε κάθε περίπτωση με καλύπτει η αρθρογραφία από το παρελθόν, απλά όπως και στην μουσική δεν βλέπουμε μπροστά, αλλά το σήμερα! Μερικοί κάνουν πως δεν βλέπουν. 

   

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το κλείσιμο του metro στο Σύνταγμα, στο Πανεπιστήμιο και στον Ευαγγελισμό, εδώ και μερικά χρόνια, το έχουν αποδεχτεί όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις και πιθανότατα δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί εντολή γι 'αυτό.

 

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να αποκλείεται για οποιοδήποτε λόγο η κεντρικότερη πλατεία της; προσωπικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε θα συμβεί.

 

Μοιρολατρικά έχουμε αποδεχτεί βασικές αλλαγές στη ζωή μας σαν κάτοικοι της πρωτεύουσάς μας και κανείς σχεδόν δεν μιλάει ή γράφει γι' αυτό. Ολα τα ΜΜΕ μας πληροφορούν, ανάλογα με την γραμμή που έχουν επιλέξει και που στην πλειοψηφία τους βέβαια είναι ειδικά για τα μεγαλύτερα, κυβερνητική στήριξη σε όλα τα επίπεδα, να μην ασχολούνται με το θέμα του ότι το κέντρο της Αθήνας, δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπάρχουν σημεία, που μόλις νυχτώνει θα πρέπει να είσαι πολύ τολμηρός για να διασχίσεις τους δρόμους, ή μόνιμος κάτοικος που έχεις εξοικειωθεί με όσα συμβαίνουν εκεί κάθε βράδυ και μοιραία μπορεί να συμβούν και σε εσένα τον ίδιο, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξεις σπίτι.

 

Όλα τα κόμματα έχουν επιλέξει, το καθένα με τον δικό του τρόπο, πώς θα κάνουν την Αθήνα, Βηρυττό και όσο αυτό αργεί να γίνει, εντείνουν τις προσπάθειές τους. 

Ζούμε και ελπίζουμε, όπως τουλάχιστον μας λέει η κυβέρνηση από τον τουρισμό, αλλά τουρισμός με την Αθήνα ερείπιο δύσκολα θα βοηθήσει την ανάκαμψη της χώρας, δηλαδή τα χρήματα θα έρθουν από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα νησιά, που δεν κόβουν συνήθως απόδειξη, ή από τους τουρίστες που μένουν μερικές μέρες στην πρωτεύουσα, επισκέπτονται μουσεία και πληρώνουν μεγάλα ποσά στα ξενοδοχεία.  

 

Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που σε μόνιμη βάση δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διαδηλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να βραχυκυκλώσουν κάθε μορφή ζωής στο κέντρο της πόλης και να καταστρέψουν οριστικά όσους επιμένουν να έχουν καταστήματα εκεί.

 

Διάβαζα πρόσφατα, κάπου, δυστυχώς δεν θυμάμαι πού, ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που η πρωτεύουσά της να έχει τραβήξει αυτά που τραβάει εδώ και χρόνια η Αθήνα, κάτι που είναι αποτρεπτικό για την τουριστική της αξιοποίηση, σκεφτείτε τί θα είχε συμβεί, αν τα δικά μας χάλια τα είχε το Λονδίνο, η Ρώμη, το Παρίσι και κάθε πρωτεύουσα, κι όμως δεν μιλάει κανείς γι'αυτό, το θεωρούν όλοι φυσιολογικό, όπως το να μην υπάρχει αστυνομία στα τρένα, να μην λειτουργούν τα ασανσέρ και οι κυλιόμενες σκάλες στον προαστιακό και να λένε στα μεγάφωνα στους ανάπηρους που θέλουν να κατέβουν πχ στο Μοναστηράκι, ΄δεν λειτουργούν οι ανελκυστήρες, κατεβείτε στο Θησείο, ή στην Ομόνοια΄ και οι επαγγελματίες επαίτες, αλλά και αυτοί που το κάνουν από ανάγκη να εμφανίζονται δύο δύο στα τρένα και να κάνουν την ψυχολογία μας ακόμα πιο άσχημη.

Σε σκότωσα για το καλό σου, είναι μάλλον η φράση που ταιριάζει σε όσους επιμένουν να  ζουν στην ιστορική πόλη  της Αθήνας.

 

Κώστας Ζουγρής