Είναι ένα απλό τραγουδάκι...

Είναι ένα απλό τραγουδάκι...

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που όταν μιλώ μαζί τους μέσα από την συζήτηση μου δίνουν την λέξη κλειδί η οποία με οδηγεί να απλώσω τις σκέψεις μου, όχι μόνο στην μουσική, αλλά γενικά στην καθημερινότητα.

Μου είπε ένας φίλος, είδες τι έγραψε ένας επισκέπτης στο κομμάτι για το ποιο είναι το καλύτερο συγκρότημα.

Κατ' αρχήν σεβαστή η άποψη του φίλου που είναι και μουσικός και έβαλα σε ξεχωριστή ανάρτηση με μερικά χρόνια καθυστέρηση την άποψη του για τους Beatles.

Διαφωνώ όμως στο ότι το She Loves You είναι ένα απλό τραγουδάκι. Έχουν περάσει βέβαια σχεδόν 60 χρόνια από τότε που το παρουσίασαν, αλλά για μένα και για πολλούς άλλους οι Beatles δεν θα είχαν γίνει αυτό που έγιναν χωρίς το She Loves You το οποίο ήταν το τραγούδι που οδήγησε στην τρέλα που δημιούργησε τον μύθο τους.

Τεράστια επιτυχία για την εποχή του, δημιούργησε το κίνημα των γιεγέδων και άλλαξε την μουσική της εποχής.

Σαφώς και το συγκρότημα έγραψε αργότερα πιο άρτια μουσικά κομμάτια, και αν θέλετε και πιο πολύπλοκα, αυτό όμως είχε αυτό το κάτι.

Όπως είχε πει ο Paul ήταν κάτι σαν απάντηση στο Forget Him του Bobby Rydell και όπως μου είπε προχθές ο Πετρίδης ο Cliff Richard ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε στο We Say Yeah την φράση που μάλλον υιοθέτησαν αργότερα οι Beatles.

Το να γράψεις ένα απλό τραγούδι που να αγγίξει τον κόσμο είναι κατά την γνώμη μου το πιο δύσκολο στην μουσική και όπως είπε αργότερα, πάλι ο Paul τι το κακό να γράψεις κανείς ένα απλό ερωτικό χαζό τραγουδάκι και έγραψε το Silly Love Songs.

Τα πιο αγαπημένα τραγούδια στην μουσική είναι απλές μελωδίες, τα πολύπλοκα παίζουν και αυτά τον ρόλο τους, αλλά αν δεν υπήρχαν τα τραγουδάκια δεν θα υπήρχαν ακροατές.

Κώστας Ζουγρής