Ελάχιστοι ακούν νέα μουσική, έχει ιστορικά την μικρότερη απήχηση, η πλειοψηφία ακούει παλιά τραγούδια

Ελάχιστοι ακούν νέα μουσική, έχει ιστορικά την μικρότερη απήχηση, η πλειοψηφία ακούει παλιά τραγούδια

Όλα όσα μαθαίνουμε συνηγορούν στο ότι η νέα μουσική για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία δεν έχει πια την απήχηση που είχε στο παρελθόν.

Ελάχιστα από τα νέα τραγούδια καταφέρνουν να περάσουν στο κοινωνικό σύνολο και η επιτυχία τους σχεδόν πάντα απασχολεί συγκεκριμένες ηλικίες όπως αυτές των πιτσιρικάδων που παρακολουθούν πλατφόρμες όπως το Τικ Τοκ.

Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο τους καλλιτέχνες του χιπ χοπ ή στην χώρα μας τα 10χρονα που παρακολουθούν το Τραπ, αλλά και τους καλλιτέχνες που υποτίθεται ότι απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η Adele, η Taylor Swift και ο Weeknd είναι ονόματα που προκάλεσαν το μουσικό ενδιαφέρον στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, κανείς από αυτούς όμως δεν παρουσίασε ένα τραγούδι που θα έφτανε σε όλο το φάσμα του κοινού, όπως πχ έκαναν παλαιότερα ονόματα όπως οι Michael Jackson, Madonna, Police, Creedence Clearwater Revival και βέβαια Beatles και Rolling Stones που κάθε νέο τους τραγούδι το μάθαιναν οι ηλικίες από 7-77 ετών.

Η Adele σάρωσε υποτίθεται με το τελευταίο της άλμπουμ, όμως οι πωλήσεις είναι χαμηλές σε σχέση με άλλα ονόματα που δεν είχαν την ανάλογη προβολή και μερικοί από αυτούς έχουν πουλήσει τα τριπλά, αλλά σ' αυτούς που βλέπουν τα πρωινάδικα στην TV σίγουρα η εντύπωση θα είναι διαφορετική.

Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία, όπως διαβάζουμε τα παλιά τραγούδια δεν έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο στα καθημερινά μας ακούσματα. Τουλάχιστον το 70% αυτών που κατεβάζουν επίσημα ή ακούνε τραγούδια, ακούνε παλιά και αυτό το ρεπερτόριο ψάχνουν και αρκετοί νεότεροι.

Ο τρόπος προώθησης των εταιρειών μοιραία σε 14-20 χρόνια από τώρα θα οδηγήσει πιστεύω σε σημαντική συρρίκνωση την δισκογραφία και το ενδιαφέρον για την μουσική, εκτός και αν οι εταιρείες ξυπνήσουν και επενδύσουν περισσότερο σε συνθέτες δημιουργούς που γράφουν πραγματικά τραγούδια και όχι στους εκπρόσωπους μουσικής που έχουν μεν απήχηση στα streaming όπως μας λένε, όμως δεν έχουν ανάλογη απήχηση στις συναυλίες και τα τραγούδια τους, αν προσέξετε, μπορεί και να έχουν καμιά δεκαριά συνθέτες, ο καθένας γράφει από μία δήθεν εμπορική ατάκα και αυτό είναι.

Στα 5 πρώτα άλμπουμ για το 2021 στη χώρα μας, τα 2 είναι τα Guardians Of The Galaxy με τραγούδια πό την δεκαετία του '70, αλλά και παλαιότερες σαν ταινίες, όχι κάτι που παίχτηκε πρόσφατα.

Οι εταιρείες βέβαια εισπράττουν χρήματα και ανεβαίνει η κερδοφορία τους, όμως το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα μπορούν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους τα τραγούδια του '60 και ΄70;

Πάντως προς το παρόν το 70% των χρημάτων έρχεται από τα παλιά γι' αυτό και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ουσιαστικά μένουν μέσα στα μουσικά πράγματα.

Μεγάλη η ευθύνη σ'αυτό που συμβαίνει έχουν όσοι κινούν τα μουσικά νήματα στον πλανήτη, τα τσαρτς πια δεν έχουν το ενδιαφέρον που είχαν παλαιότερα, τα γκράμμυ έχουν όλο και πιο χαμηλή θεαματικότητα, πέφτουν εδώ και χρόνια, εκτός από μία χρονιά που ανέβηκαν λίγο, το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στο σινεμά και όλα οφείλονται στο ότι οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να μειώνουν τα έξοδα, και να αυξάνουν τα κέρδη απολύοντας τους μεγαλύτερους που ήταν πιο παθιασμένοι με αυτό που έκαναν, αλλά και έμπειροι στο αντικείμενο με το οποίο είχαν ασχοληθεί.

Κώστας Ζουγρής