Η Εντίτ Πιάφ μάς τον σύστησε με το τραγούδι τής Μαργκερίτ Μονό «Milord». Εκείνος είχε γράψει τους στίχους και μαζί του η Εντίτ ζούσε έναν ακόμη μεγάλο έρωτα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Giuseppe Moustacchi και είχε έρθει στο Παρίσι από την Αλεξάνδρεια.
Η οικογένειά του ήταν εβραϊκή σεφαραδίτικη απ’ την Κέρκυρα. Οι γονείς του ξέρανε ελληνικά, όμως εκείνος δεν έμαθε τη γλώσσα μας. Πήγε σε γαλλικό σχολείο και στο σπίτι μιλούσε ιταλικά και αραβικά στους δρόμους.
Ωστόσο πάντα πρόβαλε και τις ελληνικές του ρίζες. Georges Moustaki έκανε το όνομά του στην Γαλλία, για να τιμήσει τον μεγάλο του φίλο Ζωρζ Μπρασένς, που τον στήριξε όταν ο Μουστακί ως μέτοικος, ξεκινούσε την καριέρα του εκεί. «Le métèque» ήταν η πρώτη επιτυχία που γνώρισε σαν chansonnier ο Μουστακί, ηχογραφώντας σε δίσκο το αυτοβιογραφικο τραγούδι του, που ο Σερζ Ρεζιανί είχε νωρίτερα απορρίψει. Στα ελληνικά το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας. Και έτσι άρχισε και η ωραία συνεργασία τού Μουστακί με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου.
Επόμενο δείγμα η «Μεσόγειος», που ηχογράφησε η Βίκυ Μοσχολιού το 1973 με ενορχηστρωτή τον Δήμο Μούτση. Όταν παραμονές Χριστουγέννων τού 1975 ετοιμάζαμε με την Ελένη Μαβίλη το πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα τής ΕΡΤ στον Georges Moustaki, πρότεινα στην Βίκυ Μοσχολιού να έρθει στην Αγία Παρασκευή να τραγουδήσει την «Μεσόγειο» ζωντανά στο στούντιο με τον συνθέτη στην κιθάρα. Προηγουμένως θα πηγαίναμε με τον Ζωρζ στον «Ζυγό» τής Κυδαθηναίων για να την ακούσει και να τη γνωρίσει από κοντά.
Ο Μουστακί είχε ενθουσιαστεί φυσικά με τη φωνή της, δεν είχε αντέξει όμως τη δυνατή στάθμη τού ήχου. «En Méditerranée» λοιπόν, ή «Μεσόγειο τη λεν’», η συνάντηση τού Ζωρζ Μουστακί με την Βίκυ Μοσχολιού. Τηλεσκηνοθεσία Κώστα Περπερίδη, παραγωγή Ελένης Μαβίλη.