Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η μουσική της εποχής μας σε όλες τις μορφές της δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Είναι περιττό πιστεύω να κατηγορούμε τους σημερινούς καλλιτέχνες και να θριαμβολογούμε για το ότι οι παλαιότεροι ήταν καλύτεροι, είναι περιττό και δεν αλλάζει κάτι, γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι σημερινοί καλλιτέχνες παραδέχονται την ανωτερότητα των παλιών και την επιρροή που έχουν  σ'αυτούς.
 
Ποτέ δεν είπε η Τaylor Swift ότι είναι καλύτερη από την Joni Mitchell και σίγουρα η Joni Mitchell είναι αυτή που θα ακούγεται στα ραδιόφωνα περισσότερο σε 30 χρόνια από τώρα. Tο ίδιο συμβαίνει με την Αriane Grande που θυμίζει την Mariah Carey και πολλούς άλλους σύγχρονους τραγουδιστές.
 

Ειδικά οι μουσικοί της δεκαετίας του ΄60 που ξεχώρισαν και ακούγονται μέχρι σήμερα, θα είναι χωρίς αμφιβολία αυτοί που θα ακούγονται και στις επόμενες δεκαετίες.

Είναι παράλογο να περιμένουμε να γίνουν οι σημερινοί μουσικοί Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Ray Charles, Buddy Holly, Bob Dylan, Led Zeppelin, Jethro Tull και όλα τα άλλα μεγαθήρια στην μουσική που ξεκίνησαν στην δεκαετία του '60.
 

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα μουσικά είδη, δηλαδή θα θυμάται κανείς τους σημερινούς συνθέτες κλασικής μουσικής ύστερα από 30 χρόνια, ίσως 2-3 από αυτούς να ακούγονται, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν Beethoven, Bach, Mozart, όπως και στο χώρο της τζαζ δεν μπορούν οι σύγχρονοι μουσικοί να ξεπεράσουν ονόματα όπως οι Charlie Parker, Billie Holiday, Duke Ellington, Louis Armstrong, Nina Simone.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετούμε τις θέσεις αυτών που απορρίπτουν τους νέους λόγω ηλικίας.
 

Η Lorde μπορεί να είναι 16 ετών, αλλά η μητέρα της είναι ποιήτρια, γεγονός που την έκανε να ασχοληθεί με την ποίηση,  και της αρέσουν οι Smiths, o James Blake, οι Bon Iver, ονόματα, που ακόμα κι αν τα αναφέρει χωρίς πραγματικά να της αρέσουν, προσωπικά πιστεύω ότι είναι ειλικρινής, δείχνει ότι αν και παιδί του Internet όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας της έχει γούστο, η αναφορά στην Lorde γίνεται για κάποιους που την αμφισβητούν.

Υπάρχουν καλά τραγούδια, υπάρχει καλή σύγχρονη ποίηση, μερικές καλές ταινίες, ελάχιστα καλά καινούργια λογοτεχνικά βιβλία, αλλά τα παλιά είναι καλύτερα, απλά μην κάνουμε συγκρίσεις, όλα είναι στην διάθεσή μας να τα απολαύσουμε ανάλογα με τις επιθυμίες μας.

 
Κώστας Ζουγρής