Ανάπτυξη 6,1% το 2021 λέει ο Υπουργός, εγώ θυμήθηκα το 'Γελάνε και οι κότες'

Ανάπτυξη 6,1% το 2021 λέει ο Υπουργός, εγώ θυμήθηκα το 'Γελάνε και οι κότες'

Ζούμε μία εικονική πραγματικότητα, χθες το βράδυ ανακοίνωσαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες τα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου τα οποία μετά από χρόνια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες πλησιάζουν τα 2 δις.

Το χρηματιστήριο βέβαια πάει χάλια και τον Σεπτέμβριο ήταν το χειρότερο στον πλανήτη από τις αγορές που παρακολουθούν οι ξένοι τραπεζίτες και αυτό γιατί όλα στηρίζονται σε τράπεζες, 3ΕΕΕ, εταιρείες ενέργειας και 2-3 άλλους.

Οι συχνές παροχές και τα επιδόματα σε αρκετές κοινωνικές ομάδες σε συνδυασμό με τις μόνιμες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, δουλεύουν δεν δουλεύουν, οι περισσότεροι πέρασαν αρκετό χρόνο στο σπίτι τους λόγω της πανδημίας, αύξησε σημαντικά τις καταθέσεις στις τράπεζες και γενικά από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει μία αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος πήγε πολύ καλά, αλλά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν, τώρα το πώς μπορεί να αυξάνεται ο τζίρος και να μειώνονται τα έσοδα, αυτό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί.

Θετικά θα κλείσει στα χαρτιά λοιπόν η χρονιά σχεδόν σε όλους τους τομείς, εκτός από τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, ακόμα και αν γίνουμε Ελβετία, θα δηλώνουν ζημιές ή τα λιγότερα έσοδα που επιτρέπει ο φορολογικός νόμος.

Μην σας γράψω για το δικό μας δράμα, όμως πέρα από το site δεν παύουμε κι εμείς να είμαστε μία οικογένεια. Πήγα χθες στον Βενέτη της γειτονιάς μου να πάρω μία πίτα και από 2 ευρώ την πήγε 2.30, 15% αύξηση, πάω σήμερα στον φούρνο να πάρω μία μαύρη κουλούρα που τρώω μία φορά τον μήνα γιατί μου απαγορεύουν να τρώω ψωμί και από 80 λεπτά, να μην σου πω 70, την πήγε 1 ευρώ κάτι μου προκάλεσε έκπληξη, της λέω 25% αύξηση; μου απάντησε σε σχέση με τις αυξήσεις άλλων η αύξηση είναι μικρή, προφανώς θέλει να καλύψει τις απώλειες από το άνοιγμα του Βενέτη στην γειτονιά μας.

Αυτή η κουλούρα αποκλείεται να της κοστίζει παραπάνω από 10-20 λεπτά, ας υποθέσουμε ότι τα αλεύρια και όλα τα υλικά αυξήθηκαν 20% με τα μεταφορικά και όλα όσα μας λένε, δηλαδή αυτή στα 20 λεπτά του κόστους είχε επιβάρυνση το πολύ 4 λεπτά και μας βάζει αύξηση 20.

Όλα τα προϊόντα σχεδόν έχουν αυξηθεί με αφορμή τον θόρυβο που γίνεται για τα μεταφορικά, το πετρέλαιο κλπ.

Σε λίγο για κρέας θα κυνηγάμε τα αγριογούρουνα στην γειτονιά μας και για ψάρια θα πηγαίνουμε για ψάρεμα στην Σαλαμίνα, όσο για τα άλλα επιτέλους θα κάνουμε την απαραίτητη δίαιτα.

Από την άλλη οι κυβερνήσεις μας βάλανε να αλλάξουμε το πετρέλαιο με φυσικό αέριο και τον χειμώνα θα δίνουμε ότι έχουμε αν θέλουμε να μην πεθάνουμε από το κρύο.

Γενικά οι αυξήσεις σε όλα τα είδη ήδη είναι σημαντικές και δεν υπάρχει τρόπος να τις καλύψει ένας απλός εργαζόμενος. Το ότι η LAMDA dev. και τα Ελληνικά Πετρέλαια πχ θα βγάλουν τόσα κέρδη και μαζί με τα δικά μας έσοδα θα βγάλουν ένα μέσο όρο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δεν μας κάνει πλούσιους, οι περισσότεροι φτωχαίνουν σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να πληρώνουν με μισθούς Πακιστάν.

Να δούμε πόση μείωση θα δείξει η απογραφή που θα γίνει, όμως όταν μία φορά παραπονέθηκα από το μικρόφωνο της ΕΡΤ ότι ήταν λίγα τα 1000 ευρώ φορολογικής απαλλαγής για κάθε παιδί, έχω 4 και με πόναγε πάντα, μου έστειλε κάποιος μήνυμα, θα κάνεις εσύ παιδιά και θα σε πληρώνω εγώ; αυτή η αντίληψη επικρατεί, κανονικά στο χάλι που είναι σήμερα η χώρα έπρεπε να επιδοτούν με 5000 κάθε χρόνο το κάθε παιδί, μόνο έτσι θα έκανε παιδιά ο Έλληνας, τώρα πώς θα τα μεγαλώσει.

Κώστας Ζουγρής