Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Πυροσβέστες, δύσκολο το έργο τους, όπως και της κυβέρνησης

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Πυροσβέστες, δύσκολο το έργο τους, όπως και της κυβέρνησης

Διαβάζοντας τις διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι η αντιπαλότητα των φίλων της κυβέρνησης με αυτούς που δεν εγκρίνουν την πολιτική της έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει με το διχασμό στο αποκορύφωμα της που θα είναι η διάλυση του Ελληνικού κράτους.

Παλαιότερα συχνά είχαμε ένα αντίπαλο κόμμα το οποίο είχε αρκετή δυναμική για να κάνει δυνατή αντιπολίτευση και στην συνέχεια συνήθως έπαιρνε την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Τώρα έχουμε το φαινόμενο του να μην υπάρχει κόμμα που να διεκδικεί το να αντικαταστήσει την σημερινή κυβέρνηση, ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις.

Όμως στο διαδίκτυο αυτοί που είναι εναντίον του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, ασκούν με κάθε αφορμή δυνατή κριτική και πολλές φορές φέρονται σαν να είναι η πλειοψηφία, κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η διαχείριση της πυρκαϊάς στην Βαρυμπόμπη από την πυροσβεστική και από την κυβέρνηση όπου αυτή είχε λόγο να περιγράφεται σαν η χειρότερη από αυτούς που δεν την συμπαθούν.

Όλοι οι χειρισμοί κρίνονται σαν άχρηστοι και μειώνουν την μεγάλη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να σβήσουν μία φωτιά που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξέρουμε πώς άρχισε, σε περιοχές γεμάτες πεύκα, αλήθεια ποιος είχε την ιδέα να γεμίσει η χώρα από αυτό το τόσο έφλεκτο δένδρο, γεμάτη ξερά φύλλα και σε μεγάλο βαθμό κτισμένη σε παράνομες τοποθεσίες μέσα σε ρέμματα και δάση.

Η επίγεια θερμοκρασία των 45 βαθμών με την φωτιά μπορεί να πήγαινε και 60, ή 100, 300, δεν είμαι ειδικός για να ξέρω.

Κάθε καλοκαίρι σε όλο τον πλανήτη με ανάλογες καιρικές συνθήκες έχουμε ανάλογες φωτιές, στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, την Γαλλία και άλλες χώρες και εκεί δεν κυβερνούν οι Μητσοτάκης, Τσίπρας κλπ και είναι πολύ πιο οργανωμένοι σε όλα.

Η κλιματική αλλαγή θα φέρνει πια, όλο και πιο συχνά ανάλογες φωτιές, το θέμα είναι πού θα βρουν χρήματα οι κυβερνήσεις μας να αγοράσουν σύγχρονα αεροπλάνα, ίσως μόνο από δωρεές πλουσίων Ελλήνων.

Ανήκω σ' αυτούς που μένουν στις 2 περιοχές που η φωτιά άφησε τα σημάδια της, έχω φύγει από το σπίτι μου και όλη νύχτα αγωνιούσα αν το πρωί δεν θα δω στην τηλεόραση τον σκελετό του καμμένο. Δεν σκέφτηκα όμως ούτε στιγμή ότι έπρεπε να πάει ο Μητσοτάκης να την σβήσει ή ότι οι πυροσβέστες έπιναν καφέ και αδιαφορούσαν για τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Ναι σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έγιναν λάθη, κι αυτοί άνθρωποι σαν κι εμάς είναι, όμως κάθε χρόνο η ίδια γκρίνια για το ίδιο πράγμα, επειδή κάποιος πυρομανής ή απρόσεκτος ηλίθιος θα βάλει φωτιά καίγοντας τα λίγα δάση που μας έχουν απομείνει.

Και η ένταση των ανέμων λογικά δεν δικαιολογεί τις ζημιές που έγιναν, βέβαια η Βαρυμπόμπη είναι γεμάτη Πεύκα και έχει πυκνή βλάστηση.

Στο νέο νομοσχέδιο έχουν αυξηθεί οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και παλι είναι μικρές, πραγματικά ισόβια είναι η μόνη τιμωρία για όσους βάζουν φωτιά από πρόθεση.

Προσέξτε τις επόμενες μέρες, μην βάζετε άσκοπες φωτιές μέσα στον καύσωνα, προσέξτε τα τσιγάρα σας και ότι μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Είμαι περίεργος τι θέση θα κρατήσει για την φωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι η τακτική που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον του, γιατί το να βγαίνεις κάθε μέρα και να κατηγορείς τα πάντα δεν βοηθάει πάντα και πόσο μάλλον σε ένα τόσο κρίσημο θέμα, οι φανατικοί βέβαια θα ήθελαν να κρεμάσουν όπως είπα τον Μητσοτάκη, θα τους βοηθήσει όμως αυτό να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξήσουν τους φίλους τους;

Μέχρι στιγμής οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να κάνουν και τις καλύτερες επιλογές ή τουλάχιστον οι επιλογές τους δεν αποδίδουν.

Κώστας Ζουγρής