Η Janelle Monáe Robinson, γεννήθηκε στο Κάνσας το 1985, περιοχή όπου έζησε η Dorothy κεντρικός χαρακτήρας στον Μάγο του Οζ. H ιστορία της Dorothy έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παιδική ζωή της Janelle που δημιούργησε κι αυτή σαν παιδί τον δικό της μικρόκοσμο και άρχισε να ονειρεύεται για καριέρα με εμφανίσεις στο τραγούδι. 
 
Τελειώνοντας το γυμνάσιο πήγε με ένα φίλο της στην Νέα Υόρκη και γράφτηκε σε γνωστή δραματική σχολή της πόλης παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής.
Η αγάπη της για τους OutKast την οδήγησε αργότερα στην Ατλάντα όπου γνώρισε τον Big Boi κι αυτός με την σειρά του την συνέστησε στον Sean Combs (Puff Diddy), η Janelle που είχε συμμετοχή στο άλμπουμ των OutKast, Idlewild που κυκλοφόρησε το 2006, είχε ήδη κυκλοφορήσει δικιά της δουλειά το 2003 με τίτλο The Audition.
 
To πρώτο της επίσημο EP ήταν το Metropolis (2007) που περιέγραφε την ιστορία ενός android που από τότε θα είναι το αντικείμενο των τραγουδιών της, ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει το Metropolis: The Chase Suite 2, με 2 περισσότερα τραγούδια.
 
 
 

Το όνομα αυτού του θηλυκού χαρακτήρα ρομποτ Android που δημιούργησε η Janelle, είναι  Cindi Mayweather και η δράση της τοποθετείται στο 2719 ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να είναι ένα κράμα της Judy Garland με τον James Brown.
Το πρώτο επίσημο άλμπουμ  κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο The ArchAndroid και όπως οι προηγούμενες δουλειές της θα της χαρίσει υποψηφιότητες για τα γκράμμυ. 
 
 

Έχοντας σαν πρότυπο καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, η Janelle δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενδυμασία της και κυκλοφορεί σχεδόν πάντα με μαυρόασπρη αμφίεση.
Η περυσινή συνεργασία της με τους Fun στην μεγάλη επιτυχία We Are Young
 
 
 
 ήταν αυτή που την αποθέωσε και οδήγησε στην μεγάλη αναμονή του νέου της άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο με τίτλο  Τhe Electric Lady 
 
 
Η επιτυχία του προηγούμενου άλμπουμ της, την οδήγησε στο να εμφανισθεί σε συναυλίες με ονόματα όπως οι Prince, Stevie Wonder, Katty Perry, Bruno Mars κα. 
 
Όλες αυτές οι εμπειρίες που απέκτησε θα πλουτίσουν το νέο της άλμπουμ που θα την στείλει στην κορυφή των τσαρτς.
 
Λουίζα Ζουγρή