Η Soul κράτησε 15 χρόνια περίπου και το Χιπ Χοπ είναι στα 40 και η Νο 1 μουσική φόρμα

Η Soul κράτησε 15 χρόνια περίπου και το Χιπ Χοπ είναι στα 40 και η Νο 1 μουσική φόρμα

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που επιμένουν να νομίζουν ότι ξέρουν να ερμηνεύουν τις μουσικές τάσεις κάθε εποχής. Θα μου πεις εσύ ξέρεις; δεν ξέρω αν ξέρω, αλλά δεν θα τολμούσα να αμφισβητήσω όλους τους μαύρους της Αμερικής που πιστεύουν ότι το Χιπ χοπ είναι συνέχεια της Soul.

Νομίζω ότι ξέρουν καλύτερα από εμένα και δεν τολμώ να τους αμφισβητήσω, άλλωστε αυτό πιστεύω και εγώ.

Το Χιπ χοπ είναι η εξέλιξη της σόουλ και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο καλή με αυτήν αφού μας έχει χαρίσει αριστουργήματα.

Η Σόουλ από την δεκαετία του '80 άρχισε να υποχωρεί, συνέχισε βέβαια να έχει επιτυχία, αλλά όχι όπως πριν.

Η μουσική του Χιπ χοπ είναι συχνά πιο πολύπλοκη από την Soul και απαιτεί ιδιότητες που δεν τις είχαν οι παλαιότεροι, όπως ο στίχος ο οποίος συχνά είναι μια ολόκληρη ιστορία.

Από πλευράς τεχνολογίας, ναι η Soul είναι πιο μελωδική, αλλά το Χιπ χοπ είναι πιο πολύπλοκο και ταιριάζει στις εξελίξεις και τους ρυθμούς της εποχής μας.

Δεν σας αρέσει; μην το ακούτε, όπως ενδεχομένως κάνετε και με άλλα μουσικά είδη.

Προσωπικά δεν μου αρέσει όλο το φάσμα του Χιπ χοπ, αλλά αναγνωρίζω την αξία του, η Σόουλ συνεχίζει να έχει την αξία της, αλλά είναι περίπου σαν το ροκ που προκαλεί νοσταλγία, αλλά είναι ξεπερασμένο σαν ήχος

Εντάξει μπορεί σε πολλούς από εσάς να αρέσουν περισσότερο οι μπάντες του '70, όμως έχουν πια τελειώσει και δεν απασχολούν κανένα, 40-50 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και όλο θα γίνεται και μεγαλύτερο.

Το Χιπ χοπ έχει δείξει κάποια σημεία υποχώρησης, πρέπει όμως να βγει μία νέα φόρμα που θα το εκτοπίσει, όχι οι Deep Purple και οι Wishbone Ash, λυπάμαι.

Κώστας Ζουγρής