Είναι τόσο όμορφος ο κόσμος μας και τόσο ενωμένος;

Φιλάνθρωπος είναι αυτός που σιωπηλά μοχθεί για το κοινό καλό όχι αυτός που το διαφημίζει.

Είχα μία συζήτηση πριν από μερικές ώρες με μία νεαρή γυναίκα η οποία έδειχνε ενθουσιασμένη με την ισότητα που δείχνει ότι ακολουθεί η κοινωνία μας μεταξύ διαφόρων φυλών και κοινωνικών ομάδων.

ΕΙδα και την φωτογραφία στο Saturday Night Live και πραγματικά έδεσε μέσα μου η εικόνα όπως την βλέπουν τα δικά μου αλλόκοτα μάτια.

Εγώ βλέπω μία φωτογραφία με καλλιτέχνες που εκπροσωπούν με την παρουσία τους κατοίκους από όλο τον πλανήτη. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι γνωστοί ή πρόκειται να γίνουν και μας δίνουν την εικόνα ενός αδελφωμένου πλανήτη.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; δηλαδή το να έχουν οι μαύροι το 40% της επιτροπής στα γκράμμυ και 50% παρουσία σε κάθε σειρά και κάθε ταινία θα σημαίνει ότι τα δισεκατομμύρια των μαύρων της Αφρικής θα λύσουν τα προβλήματα τους, θα τους φτιάξουν εργοστάσια για αφαλάτωση του θαλασσίου ύδατος ώστε να μην περπατάνε χιλιόμετρα για να βρουν ένα ποτήρι νερό, θα δώσουν στα παιδιά και τους ενήλικους τροφές και φάρμακα ή με κάθε ευκαιρία να επεμβαίνουν για να βάζουν στην θέση τους τους αντάρτες κάθε Αφρικάνικης χώρας.

Είδαμε και Ασιάτες στην φωτογραφία, Ασία όμως δεν είναι μόνο η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η υπόλοιποι ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με την ισότητα που βιώνουν τα μαύρα αστέρια του Χόλυγουντ και οι ράπερς.

Βέβαια και στην Αμερική οι περισσότεροι μαύροι υποφέρουν και καταφεύγουν στην παραβατικότητα για να ζήσουν, θα το αλλάξουν αυτό οι ηθοποιοί; δεν νομίζω να τους νοιάζει, τους νοιάζει η προβολή του κλάδου τους.

Πιο πολλά δίνει ο Bill Gates και άλλοι φιλάνθρωποι στους φτωχούς, παρά αυτοί που συνέχεια διαμαρτύρονται για τις ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η φτώχια σε Ασία και Αφρική θα αλλάξει με μόρφωση των κατοίκων και βοήθεια σε τροφές και φάρμακα, όχι με όπλα σε όσες ομάδες πολεμούν αυτούς που δεν συμπαθούμε.

Κώστας Ζουγρής