Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ να υπάρχουν τόσες απαξιωτικές εκφράσεις για έναν λαό, όπως αυτές που ακούω καθημερινά στους δρόμους από απλούς ανθρώπους για τους Γερμανούς.
Άνδρες, γυναίκες, νέοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι από διάφορες χώρες έβαλαν στην ζωή τους το ποδόσφαιρο και παρακαλούν, ίσως και να προσεύχονται, για μία ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας απόψε το βράδυ.
Αρκετοί από αυτούς ίσως δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το ποδόσφαιρο, αλλά η οικονομική ανέχεια στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, για την οποία σίγουρα έχει σημαντικές ευθύνες και η Γερμανία, όσο και να θέλουν να το κρύψουν μερικοί, οδηγεί όχι μόνο τον Ελληνικό λαό σε εκδηλώσεις οργής και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Γερμανικό λαό.
Ο Γερμανικός λαός δεν είναι βέβαια υπεύθυνος για τα τεράστια ποσά που διοχέτευαν οι Γερμανικές εταιρίες σαν δώρα σε Έλληνες για να εξασφαλίσουν την πώληση των προϊόντων τους, αλλά σίγουρα έχει ευθύνες η κυβέρνησή τους που συγκάλυψε όλες αυτές τις ενέργειες και παράλληλα κάνει μαθήματα ηθικής σε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο, τα μαθήματα όμως είναι πιο εντατικά για τον λαό μας, ο οποίος δεν έχει την δύναμη της Ισπανίας ή της Ιταλίας για να αντισταθεί, ενώ παράλληλα και οι πολιτικοί μας εξελίσσονται σε ΄μαθητές που δεν κάνουν καμία αταξία΄.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνησή μας συνεχίζει το έργο όλων των κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση που καλοπιάνουν και βοηθούν την εκλογική πελατεία τους σε βάρος όλων των υπολοίπων ΄ελεύθερης βοσκής΄ πολιτών προβάτων που πληρώνουν χωρίς αντίδραση το τίμημα της ελευθερίας τους, να μην ανήκουν στους ένστολους, στους δικαστικούς, σε πολλούς κρατικούς οργανισμούς με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, στους αγρότες (η κομισιόν επέβαλε οριστικά πρόστιμο 253 εκατομμυρίων για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις το 2007, περίπου όσα έκοψε πρόσφατα η κυβέρνηση από τους χαμηλοσυνταξιούχους) και άλλους επιλεγμένους κλάδους που εξασφαλίζουν σε κάθε υποψήφια κυβέρνηση τουλάχιστον 25% σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, γι'  αυτό όλα τα κόμματα τους καλοπιάνουν.
Το αστείο είναι ότι από το πρωί οι τηλεοπτικοί τελάληδες της κυβέρνησης προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Γερμανοί έχουν πολύ καλύτερη ομάδα και θα είναι οι νικητές, δηλαδή δεν μας φτάνει η πολιτική στήριξη που παρέχουν σε κάθε κυβερνητική απόφαση που είναι σε βάρος των πολιτών, τώρα παραδίδουν και μαθήματα ποδοσφαίρου.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός τελικού και σίγουρα οι Γερμανοί δείχνουν να είναι καλύτεροι, έχω ξαναγράψει όμως ότι η Αργεντινή δεν είναι Βραζιλία και προσωπικά πιστεύω σε νίκη της επί των Γερμανών ακριβώς γιατί αυτός ο αγώνας έχει πάρει διαστάσεις Δαυίδ εναντίον Γολιάθ και όσοι νομίζουν ότι μια εθνική ομάδα όπως αυτή της Αργεντινής θα παίξει τον ρόλο του αδύνατου, κάνουν λάθος, τυχόν επικράτηση των Γερμανών δεν θα είναι εύκολη.
Μακάρι βέβαια οι αντιπαραθέσεις των λαών να είναι μόνο σε αθλητικό επίπεδο και να μην καταφεύγουν οι ισχυρές χώρες σε άδικες επεμβάσεις σε αδύναμες χώρες που τελικά κάνουν κακό σε όλους.
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, οι πλούσιοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι φροντίζουν να παίρνουν πολύ νωρίς τους ταλαντούχους νοτιοαμερικάνους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συνήθως δεν πάνε στις κορυφαίες ομάδες, με εξαίρεση τον Νεϊμάρ και μερικούς άλλους, έτσι το ταλέντο τους δεν αναπτύσσεται σωστά, γιατί άλλο είναι να παίζεις στην Σαχτάρ και άλλο στην Μπαρτσελόνα.
Παράλληλα, όλοι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ελβετοί, σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν στις εθνικές τους ομάδες παιδιά μεταναστών.
 
Κώστας Ζουγρής