Οι Ωτοασπίδες των πολιτικών μας...

αλλά και σε Vladιmir Putin, Angela Merkel, στη συνάντηση G8 στην Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο μήνα, ένα cd Mixtape το οποίο περιέχει ταλαντούχους καλλιτέχνες που έχουν προοπτική να διακριθούν εκτός Βρετανίας, ανάμεσά τους οι Jake Bugg, Alt-J, Rudimental, Laura Mvula, Ben Howard, Tom Odell, Birdy κα.

Ανάλογη πολιτική ακολουθεί μόνιμα η Βρετανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ σε μεγάλες εκθέσεις όπου φροντίζουν μέσω μεγάλων περιοδικών να δίνουν δωρεάν στο κοινό, με την συνεργασία βέβαια των δισκογραφικών εταιριών, cd με νέους κυρίως καλλιτέχνες που έχουν δυνατότητα να διακριθούν διεθνώς.

Εχω στην κατοχή μου αρκετά τέτοια cd δώρα από το Midem στις Κάνες, ή από μουσικά περιοδικά Ιταλίας, Βρετανίας, Γαλλίας κλπ.

Η μουσική βιομηχανία πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό σε μέγεθος όγκο πωλήσεων που φέρνουν στις προηγμένες μουσικά χώρες μεγάλα ποσά.

Η Ελλάδα βέβαια είναι μία μικρή χώρα, που όμως στο παρελθόν χάρις σε ταλαντούχους καλλιτέχνες και συνθέτες έφερνε στη χώρα μας σημαντικά ποσά.

Για το θέμα αυτό και την οργάνωση κάποιου οργανισμού που θα προωθούσε και θα αξιοποιούσε τη μουσική μας, έχουμε στείλει με τον Γιάννη επιστολές στους υπουργούς πολιτισμού των τελευταίων ετών, Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Μ. Λιάπη, Π. Γερουλάνο και πρόσφατα στον νέο υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, απάντηση βέβαια δεν πήραμε ποτέ.

Οι υπουργοί και πρωθυπουργοί μας, βλέπουν τη μουσική σαν ψυχαγωγία μόνο στις προσωπικές στιγμές τους ή σαν ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ χορεύοντας ζεϊμπέκικο ή σε κάποια βραδιά στο Ηρώδειο που θα έχει καλή κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Θα έχετε δει ίσως σε δελτία ειδήσεων τον αμερικανό πρόεδρο Obama

να υποδέχεται καλλιτέχνες, να τραγουδά μπροστά στις κάμερες επιτυχίες που του αρέσουν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, πέρα από τις πολιτικές τους θέσεις δεν ντρέπονται να δείξουν τις προτιμήσεις τους στη μουσική.

Οι πολιτικοί μας δείχνουν να αγνοούν τις ανθρώπινες αδυναμίες των απλών ανθρώπων, αλλά βέβαια είναι κοινό μυστικό από την συμπεριφορά τους, ότι αγνοούν και τις καθημερινές οικονομικές ανάγκες μας.

Ελπίζουμε να συνεχίσει ο νυν πρωθυπουργός την παράδοση, δίνοντας σαν δώρο στον αμερικανό πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Αμερική καλής ποιότητας λάδι, άλλωστε η Καλαμάτα έχει καλή παραγωγή σ'αυτό, έτσι δεν θα έχει ανάγκη τις συμβουλές των ανθρώπων που όχι μόνο οδήγησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά δείχνουν να αδιαφορούν εντελώς για το ραδιόφωνο και εκτός από το ότι δεν μιλάνε ιδιαίτερα γι'αυτό στους προγραμματισμούς τους, τα μουσικά ραδιόφωνα που ξέραμε Β΄ Πρόγραμμα, Kosmos, μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε, οι πολιτικοί μας φοράνε ωτασπίδες και δεν έχουν ανάγκη από Mixtape.

Κώστας Ζουγρής

 
 
-->