Δεν πιστεύουν μερικοί ότι σκοτώνει ο κορωνοϊός, όμως την μουσική την σκότωσε

Δεν πιστεύουν μερικοί ότι σκοτώνει ο κορωνοϊός, όμως την μουσική την σκότωσε

Πληθαίνουν οι φωνές αυτών που συνειδητοποιούν ότι η μουσική δεν μπορεί πια να συντηρηθεί με τις συνθήκες που επικρατούν και ενώ μερικοί δεν έχουν πρόβλημα γιατί ας πούμε αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση σε συγκροτήματα που καθιερώθηκαν στις περασμένες δεκαετίες και τα μέλη τους έχουν αποκτήσει αρκετά χρήματα για να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους.

Όμως μην περιμένετε να ακούσετε την νέα Kate Bush ή τον νέο Elton John γιατί χωρίς κίνητρο κανείς δεν θα προσπαθεί να γίνει μουσικός, αφού φήμη, δόξα και χρήμα θα είναι ένα μακρινό όνειρο και μόνο ίσως αν θα σε δολοφονούν θα μπορεί να έλθει όταν δεν θα μπορείς να το απολαύσεις.

Ήδη εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες που βλέπουν ότι ο κορωνοϊός τους στέρησε οριστικά και για άγνωστο χρονικό διάστημα τα έσοδα τους, οι ξένοι άρχισαν να γκρινιάζουν έντονα για τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν από τις μουσικές πλατφόρμες.

Χωρίς πωλήσεις, χωρίς συναυλίες, πολλοί σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Την άνοιξη που δύσκολα θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πια συναυλίες μέσα στο 2022, θα αρχίσουν οι προσπάθειες αύξησης των εσόδων από τις πλατφόρμες γεγονός που θα οδηγήσει, όχι μόνο στο τέλος του τζάμπα, αλλά θα στοιχίζει πια το ίδιο, όπως και η αγορά δίσκων και cd, αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός σκοπός του κεφαλαίου, να τα πάρει από τον κόσμο μηδενίζοντας τα έξοδα του.

Ειδικά στην Ελλάδα δύσκολα θα συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές, ο Έλληνας δεν γουστάρει το φτηνό, του αρέσει το τζάμπα ή το υπερβολικά ακριβό για να κάνει φιγούρα στον διπλανό του που δεν έχει την δυνατότητα να το αποκτήσει.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την αρχή η σελίδα μας και μάταια προσπαθεί να βρει συμπαράσταση από κοινό, διαφημιστές, πολιτικούς κλπ. τώρα έχουν επεκταθεί σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο και αυτό δεν μας κάνει καθόλου χαρούμενους, όμως νιώθουμε μία πίκρα για την αδυναμία μας, σε αντίθεση με άλλους, να προωθήσουμε και να βρούμε έστω ηθική συμπαράσταση.

Μακάρι να διορθωθούν όλα γρήγορα, αλλά φοβάμαι ότι τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν, η ζημιά έγινε, είχε προβλήματα η μουσική, τώρα το κακό παράγινε.

Αυτό που έχει σημασία βέβαια, είναι το να επιζήσουμε γιατί ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει μόνο με την μουσική.

Κώστας Ζουγρής