Πώς τα παιδιά αλλάζουν το μέλλον μας

Πώς τα παιδιά αλλάζουν το μέλλον μας

Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πολιτισμοί αναμιγνύονται, τα σύνορα καταρρίπτονται, και οι ηθικές αξίες και γνώσεις πρέπει να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά για ένα καλύτερο μέλλον.

Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι μια ατελείωτη διαδρομή και ο καθένας μας αποτελεί κομμάτι από το δρόμο της. Οφείλουμε να στρώνουμε όμορφα αυτόν το δρόμο στους νέους ανθρώπους, να δίνουμε ευκαιρίες και ελπίδα για ένα μέλλον ηθικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένο.

Μία τέτοια ευκαιρία έδωσε και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα, που διοργανώθηκε για 6η χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

COSMOTE Ekpaideytiki Robotiki Minders 2

6.000 μαθητές, 13 περιφέρειες της χώρας και περισσότερες από 1.600 ομάδες σχολείων έδωσαν το παρών στη φετινή διοργάνωση, παρά τις δυσκολίες, είτε με εξ΄αποστάσεως αξιολογήσεις είτε με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της OTE Academy, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες διαγωνίστηκαν ήταν οι εξής:

  • Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4-5 ετών): «Μια βόλτα στην πόλη μου» (κατηγορία μη διαγωνιστικού χαρακτήρα)
  • Για μαθητές Δημοτικού (8-12 ετών): «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» και «Ποδόσφαιρο 2x2».
  • Για μαθητές Γυμνασίου (13-15 ετών): «Τα ποτάμια ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» και «Κλιματική Αλλαγή»
  • Για μαθητές Γενικού Λυκείου (16-18 ετών): «Τρίλιζα», «Κλιματική Αλλαγή»
  • Για μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου (16-20 ετών): «Αγροτική παραγωγή και τυποποίηση».

Εδώ οι ομάδες που αναδείχθηκαν νικητές του φετινού διαγωνισμού.

«Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία», ανέφερε ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης.

«Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό» ανέφερε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, επισημαίνοντας πώς «Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων συμμετέχει στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, ενώ από το 2015 έως σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 24.000. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM.

Future Scientists 2

Εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα βοήθησαν τους μαθητές στην υλοποίηση των στόχων τους ενδυναμώνοντας παράλληλα τη σχέση μεταξύ τους και δείχνοντας πως ο σεβασμός και η προσπάθεια ανταμείβονται και εξελίσσουν το νέο άνθρωπο σε μία αλληλένδετη διαδικασία συνεχούς μάθησης.

Η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα των παιδιών εντυπωσίασαν δίνοντας κουράγιο και δύναμη σε ένα κόσμο με αυξανόμενες ανάγκες και νέα δεδομένα. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά και με τα μάτια ανοιχτά στις νέες προκλήσεις, εμφανίζονται καινοτόμες ιδέες ανατρέχοντας στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή, η αγροτική παραγωγή και οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci, δίνουν την έμπνευση για πρωτοποριακές νέες λύσεις και ρομποτικές κατασκευές.

COSMOTE Ekpaideytiki Robotiki Future Scientists 2 a

Ας είναι λοιπόν, τα παιδιά η κινητήριος δύναμη για έναν κόσμο καλύτερο για όλους με πρόσβαση στις δυνατότητες και τα οφέλη της νέας ψηφιακής κοινωνίας.