Δεν πειράζει αν δεν πηγαίνουν σχολείο, αρκεί να γραφτούν στο κόμμα

Σχολεία: Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν και 38 έκλεισαν λόγω κοροναϊού

Διάβασα τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά και οι νέοι που έχασαν τα μαθήματα τους την άνοιξη σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα συμβεί στην Ελλάδα και ποτέ να μην πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια πάντα θα υπάρχει τρόπος να περάσουν στην επόμενη τάξη ή να πάρουν το πτυχίο τους, καμία οικονομική επίπτωση βέβαια και για δασκάλους και καθηγητές οπότε γιατί κάποιος να θέλει να ανοίξουν τα σχολεία; για να μάθει γράμματα; αυτό είναι παλαιομοδίτικο και ρατσιστικό αφού διαχωρίζει παιδιά και νέους σε κατηγορίες αξιολόγησης.

Οι αποφάσεις βέβαια της υπουργού και της κυβέρνησης είναι σαν να αφορούν μόνο τους δημόσιους υπάλληλους, γιατί οι μισθωτοί που εργάζονται για 500-800 ευρώ δεν έχουν σπίτι τους οικιακούς βοηθούς για να φροντίσουν τα παιδιά τους, κανόνισαν τις δουλειές τους με το ολοήμερο σχολείο και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι αφού το κράτος δεν τους προστατεύει, είναι σαν να τους λέει 'μην κάνετε παιδιά' αν δεν είστε στο δημόσιο.

Κώστας Ζουγρής

Οι σοβαρές επιπτώσεις των κλειστών σχολείων

Οι αποφάσεις να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία στη δεύτερη αυτή φάση των lockdown στηρίχθηκαν σε επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και στην παραδοχή για το υψηλότατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος που είχε την άνοιξη η παραμονή των παιδιών στο σπίτι. Μάλιστα έρευνα του VoxEU διεπίστωσε ότι η ζημιά που προκαλείται στα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των lockdown είναι μόνιμη.

Εξαιτίας της πανδημίας υπολογίζεται ότι το ποσοστό εκείνων που θα εγκαταλείψουν το λύκειο πριν να πάρουν το απολυτήριό τους θα είναι αυξημένο κατά 4,1%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θα πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο θα είναι μειωμένο κατά 2,6%, προβλέπει η έρευνα. Αυτό μεταφράζεται σε μία μακροπρόθεσμη απώλεια εισοδήματος 1%, για τη γενιά αυτή.

Σε έρευνά της που είχε δημοσιεύσει τον Ιούνιο η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε πως η γενιά των 1,6 δισ. μαθητών παγκοσμίως που έμειναν εκτός σχολείου την περασμένη άνοιξη θα χάσει αθροιστικά από το μελλοντικό εισόδημά της περί τα 10 τρισ. δολάρια.

Για υψηλό κόστος έκανε λόγο σε μελέτη του και ο ΟΟΣΑ. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι η εκπαιδευτική υστέρηση που προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας για τον επόμενο αιώνα. Η ετήσια υστέρηση μπορεί να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ κάθε κράτους, με συνολικό αντίκτυπο ίσο με το 69% του σημερινού ΑΕΠ κάθε κράτους σε βάθος εκατονταετίας.

Ηχηρό είναι το καμπανάκι και από μελέτη της εποπτικής αρχής του τομέ Παιδείας στη Βρετανία. Η πανδημία και το πρώτο lockdown με κλειστά σχολεία σύμφωνα με την Ofsted είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν πίσω όχι μόνο σε γνωστικό επίπεδο (σε ανάγνωση και αριθμητική), αλλά ακόμη και στις κοινωνικές δεξιότητες. Χάθηκαν μάλιστα ακόμη και βασικές δεξιότητες όπως η χρήση πηρουνιών και μαχαιριών στο τραπέζι. Η μελέτη βασίστηκε σε επισκέψεις σε 900 σχολεία το φθινόπωρο και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας καταδεικνύει το γιατί πρέπει να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Πηγή: Καθημερινή