Ο Lennon έκανε αξέχαστο τραγούδι το ορφανοτροφείο που ήταν δίπλα στο σπίτι του

Ο Lennon έκανε αξέχαστο τραγούδι το ορφανοτροφείο που ήταν δίπλα στο σπίτι του

STRAWBERRY FIELDS FOR EVER,TO OΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ Ο LENNON ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...

“Let me take you down, ’cause I’m going to Strawberry Fields”,είναι οι αρχικοί στίχοι του τραγουδιού που είχε γράψει ο John Lennon το 1967....
Το «Strawberry Field» του τραγουδιού ,ήταν πραγματικό μέρος κι αντιστοιχούσε στο όνομα του ορφανοτροφείου δίπλα από το σπίτι του Λένον στο Λίβερπουλ όπου ζoύσε ο Λένον με την θεία του Μίμη και τον θείο του Τζωρτζ.

Το ορφανοτροφείο είχε ένα μεγάλο και πολύ περιποιημένο κήπο ο οποίος προσέλκυε πολλά απ’ τα παιδιά της γειτονιάς. Κάθε απόγευμα μετά το σχολείο, ο Λένον πήγαινε στον κήπο και περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί με τους φίλους του. Αυτοί οι παιδικοί φίλοι θα σχημάτιζαν το πρώτο συγκρότημα του Λένον, τους «Quarrymen» από τους οποίους προέκυψαν μετά οι Beatles.
Ήταν ο Ιβάν Βον, ο Πίτερ Σότον και ο Νάιτζελ Γουόλι. Ο Ιβάν Βον, εκτός από συμμαθητής και παιδικός φίλος του Λένον, υπήρξε και συμφοιτητής με τον Πολ Μακάρτνεϊ. Ήταν αυτός που γνώρισε τους δύο θρυλικούς μουσικούς μεταξύ τους....

Όλες αυτές οι αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας με τα παιχνίδια στον όμορφο κήπο του ''Strawberry Field'',ήταν η έμπνευση για τον Λένον για να γράψει ένα από τα καλύτερα τραγούδια των BEATLES,το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1967 σε δισκάκι 45 στροφών μαζί με το Penny Lane που είχε γράψει ο Paul McCartney.

To τραγούδι ανέβηκε στο Νο2 της Αγγλίας και στο Νο8 στην Αμερική ενώ βρίσκεται σε πολλές λίστες με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Το 1999 εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame με τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών,ενώ βρίσκεται και στην λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll.

Το 2004 το Rolling Stone το κατέταξε 76ο στην λίστα του με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών

Το ορφανοτροφείο ''Strawberry Field'' έκλεισε τον Ιανουάριο του 2005. Για χρόνια οι πύλες παρέμεναν κλειστές ωστόσο η ταμπέλα με το διάσημο όνομα ήταν ακόμα εκεί και χιλιάδες θαυμαστές των Beatles επισκέπτονταν έστω κι απ'έξω το μέρος που πέρασε τις πιο χαρούμενες στιγμές της παιδικής του ηλικίας ο θρυλικός Τζον Λένον....
Από πέρσι τον Σεπτέμβριο όμως οι πύλες του "Strawberry Field'' άνοιξαν μαζί με ένα κέντρο για τους επισκέπτες με καφέ και κατάστημα όπου λειτουργεί διαδραστική έκθεση.
Ο χώρος ανήκει και διοικείται από τον Στρατό της Σωτηρίας του οποίου ανήκε και το ορφανοτροφείο και η έκθεση δίνει στους οπαδούς του αγαπημένου συγκροτήματος πρόσβαση στο τελευταίο μεγάλο κομμάτι που λείπει από το παζλ των Beatles:

Η διαδραστική έκθεση διερευνά την ιστορία τόσο του Στρατού της Σωτηρίας όσο και της ζωής του Lennon, εστιάζοντας στην παιδική του ηλικία και το γράψιμο και την ηχογράφηση του Strawberry Fields μέσω αρχείων, συνεντεύξεις με τους Paul McCartney, George Martin και Julia Baird, της μικρότερο αδελφής του Λένον και πρόεδρο του project ''Strawbbery Field''.

Το πιο διασκεδαστικό μέρος της έκθεσης είναι το εικονικό Mellotron που μαθαίνει τους επισκέπτες να παίζουν χωρίς λάθη τις αρχικές νότες του κομματιού...

STRAWBERRY_FIELDS_FOR_EVER, JOHN LIVES FOR EVER......

Στην φωτό ο John Lennon σε παιδική ηλικία

Όλγα Χαλυβοπούλου