Ο Eddie Van Halen ήταν από τους Θεούς της κιθάρας

Eddie Van Halen ήταν από τους Θεούς της κιθάρας

Το συγκρότημα των Van Halen ήρθε να αλλάξει τα πάντα στο κιθαριστικό ροκ και να βάλει στη βιτρίνα τους Αμερικανούς κιθαρίστες με ένα διαφορετικό ήχο κόντρα σ' αυτόν που έπαιζαν συγκροτήματα όπως οι Black Sabbath και Led Zeppelin.

Ο Eddie Van Halen είχε σαν αρχικό πρότυπο το συγκρότημα των Dave Clark Five τους οποίους άκουγε όταν ήταν 10 ετών, οι γονείς του πήγαν στις ΗΠΑ όταν ο Eddie ήταν 7 ετών.

Στην Ολλανδία είχε γεννηθεί το 1955 από Ολλανδό πατέρα και μητέρα από την Ινδονησία. Στην Αμερική οι γονείς του έμεναν αρχικά σε ένα μικρό σπίτι μαζί με άλλες 2 οικογένειες, η μητέρα του δούλευε σαν υπηρέτρια και ο πατέρας του έπλενε πιάτα.

Μεγαλώνοντας ο Eddie ανακάλυψε τον Eric Clapton της περιόδου των Cream, έμαθε να παίζει όλα του τα τραγούδια, αν και οι γονείς τους έστελναν τον Eddie και τον αδελφό του τον Alex να μάθουν πιάνο με σκοπό να γίνουν μουσικοί στον χώρο της κλασικής.

Στις πρώτες επαφές τους με κοινό σαν συγκρότημα οι Van Halen έπαιζαν διασκευές από Rolling Stones, Robin Trower, Bad Company και David Bowie.

Το 1976 έπαιζαν ένα βράδυ στο κλαμπ Starwood στο δυτικό Χόλυγουντ και έτυχε να είναι στο κοινό ο Gene Simmons των Kiss ο οποίος έπαθε σοκ και τους υπέγραψε αμέσως στην εταιρεία του.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, ο Eddie έγινε κάτι σαν ροκ Θεός για πολλά Αμερικάνικα συγκροτήματα και κοινό με όλους τους δίσκους τους να γίνονται πλατινένιοι, ακόμα και όταν έφυγε από το γκρουπ ο David Lee Roth, έχουν 2 άλμπουμ με πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ.

Είχαν έλθει και στην Αθήνα, αρχές '80 νομίζω για ένα τηλεοπτικό σώου στην ΕΡΤ που παρουσίασε ο Γιάννης Πετρίδης, ήταν στα πλαίσια του promotion που έκανε η εταιρεία τους και το κατάφερε τότε ο Βάσος Τσιμιδόπουλος που ήταν τότε στην Warner.

Δεν πρέπει να έχει έλθει ποτέ καλλιτέχνης με τόση μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας και να δώσει συνέντευξη και να κάνει εκπομπή στην ΕΡΤ.

Κώστας Ζουγρής

 

 

https://www.popup.gr/