Κάθε εβδομάδα μία σειρά από cd (παλαιότερα τα βινύλια) που καταφέρνουν να περάσουν το πρώτο τεστ από τα cd players του σπιτιού ή του αυτοκινήτου μας, περίμεναν υπομονετικά  την σειρά τους να ακουστούν στο Α΄ Πρόγραμμα εδώ και 40 σχεδόν χρόνια.
 
Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους σημερινούς πολιτικούς μας να ήταν σε κάποια φάση της ζωής τους ακροατές μας, αυτοί αποφάσισαν να κλείσουν την ΕΡΤ και σίγουρα να βάλλουν αρκετές εκπομπές στο ντουλάπι της ιστορίας αφού είναι απίθανο να γίνουν όλα όπως πρώτα.
 
Θα μου πείτε, τι μας λες τώρα, εδώ η χώρα προσπαθεί να γλυτώσει την καταστροφή και εσύ μας γράφεις για τα άψυχα βινύλια και cd.
 
Tο περιεχόμενο των cd, δίσκων, βιβλίων, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα ντοκιμαντέρ με την ιστορία όλης της ανθρωπότητας και γενικά όλο το πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όχι μόνο είχε ψυχή, αλλά οι αναμνήσεις από το περιεχόμενό τους θα τριγυρνά όλους τους σκεπτόμενους συμπατριώτες μας για πολλά χρόνια αφού διαμόρφωσε χαρακτήρα σε πολλούς από εμάς.
 
Το κλείσιμο, το διάστημα που μεσολάβησε με την ΝΕΡΙΤ και η νέα κατάσταση με το άνοιγμα  δεν θα μπορέσει να συνεφέρει τον Έλληνα από το πολιτισμικό σοκ ενώ παράλληλα δέχεται απανωτά πολιτιστικά και οικονομικά χαστούκια από τις τελευταίες κυβερνήσεις.
 
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια προσπάθεια αλλοίωσης του τρόπου σκέψης μας, αφού μοιραία, μας έσπρωξε στην παρακολούθηση αποκλειστικά των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών με ό,τι συνέπεια μπορεί να είχε αυτό. Οι αντιστάσεις μας όλο και μειώνονται και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την πορεία μας σαν έθνος.
Τα cd και τα βινύλια θα συνεχίζουν να παίζουν μουσική στα σπίτια μας, αλλά ο ήχος τους αργά ή γρήγορα θα φέρει τις ερινύες να ψιθυρίζουν τις απειλές τους στα αυτιά αυτών που αποφάσισαν το ξαφνικό θάνατο χωρίς να έχουν εναλλακτική λύση, αλλά και σ'αυτούς που την άνοιξαν για να εξοφλήσουν κομματικές υποχρεώσεις αγνοώντας το παρελθόν της σε όλο του το φάσμα.

 


Κώστας Ζουγρής 

 

(Γράφτηκε πρώτη φορά 19/11/2013)