Δεν ...χωράει η Αμερική στην Ελλάδα

Δεν ...χωράει η Αμερική στην Ελλάδα

 

Θέλω να δώσω μερικές διευκρινήσεις για την στάση μου απέναντι στους Έλληνες καλλιτέχνες που τραγουδούν Αγγλικά.

 

Κατ΄αρχήν δεν έχω καμία αντίρρηση να τραγουδούν καλλιτέχνες κάποιας χώρας Αγγλικά, Κινέζικα, Ρώσικα ή την γλώσσα όποιας χώρας επιλέγουν.

 

Η ένστασή μου είναι ότι για να τραγουδήσει κάποιος σε κάποια γλώσσα που δεν είναι η μητρική του, θα πρέπει να έχει και την ανάλογη προφορά.

 

Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι αυτής της χώρας που κατέχουν την Αγγλική γλώσσα, κατά την γνώμη μου δεν την έχουν.

 

Οι λεγόμενες Αγγλοσαξωνικές χώρες έχουν σαφώς πολύ καλύτερη επίδοση στα Αγγλικά, γιατί οι γλώσσες τους έχουν αρκετές ομοιότητες.

 

Το πρόβλημα με την γλώσσα, δεν είναι μόνο στο τραγούδι, έχετε δει Έλληνα ηθοποιό να κάνει επιτυχία σε Αμερική ή Αγγλία παίζοντας ρόλους Αμερικανών ή Βρετανών?,πάντα όσοι ξεχώρισαν έπαιζαν ρόλους Ισπανών, όπως η Παξινού, Αράβων όπως ο Φωκάς ή ...Ελλήνων.

 

Θα πει κάποιος, γράφεις κακίες, πολλά από τα παιδιά που τραγουδούν Αγγλικά είναι γεννημένα στο εξωτερικό και τα Αγγλικά τους είναι τέλεια, συμφωνώ, διαφωνώ όμως ως προς το μέγεθος του ταλέντου, γιατί η Καλομοίρα μίλαγε σαν Αμερικανίδα τα Αγγλικά, αλλά για καριέρα στο τραγούδι στην Αμερική, δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί είναι ένα συμπαθητικό κορίτσι που επέλεξε να έλθει στην Ελλάδα για να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε, όχι για να πάει τοπ 10 στην Αμερική.  

 

Πιο εύκολο για μία Καλομοίρα είναι να πάει τοπ 10 στην Αμερική τραγουδώντας Ελληνικά, παρά Αγγλικά.

 

Έχουμε διαπιστώσει από κοντά το πόσο δύσκολο είναι να καθιερωθεί κανείς σ' αυτές τις χώρες.

 

Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές, δείτε κάποιο από τα X Factor, The Voice κλπ με νεαρά παιδιά σε Αγγλία-Αμερική και θα καταλάβετε το μέγεθος της δυσκολίας.

 

Φοβάμαι ότι οι νέοι μας στην μουσική ακολουθούν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας στα περασμένα χρόνια που όλοι ζούσαμε στην τρελή χαρά και ξαφνικά γκρεμίστηκαν τα πάντα γύρω μας.

 

Στην Ελληνική μουσική έχει συμβεί το ίδιο, η δισκογραφία, οι μουσικοί, οι καλλιτέχνες, όλοι ζουν δύσκολες στιγμές και οι μόνοι που σφυρίζουν αμέριμνα είναι οι Αγγλόφωνοι Έλληνες καλλιτέχνες και αυτοί που τους στηρίζουν.

 

Έχουμε φτάσει στον πάτο? μάλλον όχι ακόμα, αφού τους περισσότερους προφανώς τους στηρίζουν συγγενείς και φίλοι με την παρουσία τους, αλλά λογικά και οικονομικά σε μια αρρωστημένη κατάσταση που στην ουσία, τους απομακρύνει από τις μουσικές εξελίξεις.

 

Όσοι άκουσαν την Μούσχουρη χθες στον Γιάννη στο Βήμα fm, θα διαπίστωσαν ότι στηρίχθηκε στην Ελληνική μουσική για να πετύχει.

 

 

Κώστας Ζουγρής