Ένα είναι σίγουρο Κώστα, κανένα παιδί δεν έχει ρωτήσει τον μπαμπά του τι μουσική θ ακούσει. Και αν το έχει κάνει θα πρέπει να ανησυχεί ο μπαμπάς πάρα πολύ.
Πληκτρολογώντας πριν δέκα λεπτά στο διαδίκτυο την αναζήτηση το χάσμα των γενεών εμφανίστηκαν πάνω πάνω δυο άρθρα, το ένα που περιγράφει την κατάσταση σχετικά πρόσφατα και το δεύτερο που αναφέρεται σε πιο παλιές εποχές και μοιάζει πλέον εκτός κλίματος. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι εκτός από το χάσμα μεταξύ των γενεών υπάρχει και σοβαρό χάσμα μεταξύ των ίδιων γενεών ειδικά των παλιότερων.
Αρνητικά μου είχε κάτσει ένα σχόλιο εδώ μέσα κάποιου που έγραφε ότι εγώ το παιδί μου (6 ή 8 χρονών) το μεγαλώνω μουσικά σωστά και ξέρει όλα τα ροκ συγκροτήματα του 60 και του 70. Καταπίεση διέκρινα προς το παιδί και ενώ είπα να το σχολιάσω κατάλαβα ότι δεν θα βγει άκρη.
Θεωρητικά μετά από κάποια ηλικία όλοι οι μουσικόφιλοι δεν έχουν προτιμήσεις, τους αρέσουν όλα τα είδη της μουσικής και την αξιολογούν με βάση την αισθητική που έχουν καλλιεργήσει. Εντούτοις οι περισσότεροι μένουν προσκολλημένοι στα είδη που τους άρεσαν από παιδιά. Μονοκαλλιέργειες
Όσοι άκουσαν και μεγάλωσαν με έναν Πετρίδη, έναν Παπαστεφάνου, έναν Πολυχρονίου, έναν Γεραμάνη για να μην αναφερθώ στους ραδιοερασιτέχνες, βίωσαν και διέκριναν το ΜΕΡΑΚΙ που κουβαλούσαν αυτοί οι άνθρωποι κάτι που σήμερα δεν υπάρχει και αν υπάρχει χάνεται στην υπερπληροφόρηση.
Να συμπληρώσω ότι η επιλογή της μουσικής που θ ακούσει ένα παιδί είναι ενδεχομένως η πρώτη πράξη αυτενέργειας, από τις πρώτες κινήσεις αυτονόμησης και απογαλακτισμού.
Και γι αυτό είναι ιερή.
Με αυτή την πράξη ο γονέας δεν νοιώθει κάποια απειλή για την ασφάλεια του παιδιού του Και δεν υπάρχει εδώ το είσαι ελεύθερος να διαλέξεις ότι σου προτείνω. Ακόμα και η επιλογή ενός αθλήματος από το παιδί για ενασχόληση μπορεί να προκαλέσει στον γονέα προβληματισμό και ανησυχία.
Στην επιλογή της μουσικής δεν υπάρχουν κατά κανόνα τέτοια πράγματα.
Το μόνο σίγουρο είναι να σχολιάσει το τι βλακείες ακούς και ότι εμείς στην ηλικία σου ακούγαμε διαμάντια.......
Η πρώτη λοιπόν ιερή πράξη συντελέστηκε και μπορεί να έρθει μια δεύτερη επικουρικά να οδηγήσει τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Εδώ ο γονέας βοηθά το παιδί να αναπτύξει τα φίλτρα εκείνα, τα αισθητήρια εκείνα την νοοτροπία εκείνη που όταν το παιδί θα φύγει από την μουσική της μόδας και του μιμητισμού να μπορεί να διακρίνει ποια είναι η καλή μουσική και ποια όχι, ποια είναι η παραδοσιακή μουσική και τι παίζεται στα πανηγύρια, τι είναι τα λαικοπόπ τσιφτετέλια και τι ήταν ο Τσιτσάνης ο Μάρκος ο Μάνος και οι υπόλοιποι.
Τίποτα απ όλα αυτά δεν γίνεται, αντίθετα γίνονται πολλά προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα παιδιά και οι επιλογές τους είναι τα τελευταία που φταίνε.
Παρέμβαση στο